Sanataituri taivutti Kalevalan uusiksi - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Rehupiikles vaihtui Kalevala-musikaaliin: Joose Tammelin sävelsi Sadun Sammosta

Kalevalan pohjalta tehdyssä Satu Sammosta -musikaalissa on mukana yhteensä noin 50 kuorolaista, jotka kokoontuivat ensimmäisiin harjoituksiin jo vuosi sitten lokakuussa.

21.10.2017 17:16

Kalevalainen melodraama on juuri sinulle, joka et pelaa lottoa etkä käytä masennuslääkkeitä. Eteläpohjalainen Joose Tammelin on säveltänyt 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Kalevalan pohjalta musikaalin nimeltään Satu Sammosta.

Kyse on suurmusikaalista, jossa on mukana yhteensä 130 henkilöä: 64 hengen orkesteri, 50 hengen kuoro, 7 huippusolistia, tanssijoita, puvustajia, lavastajia sekä ääni- ja valomiehiä ja -naisia.

–Tässä on kyseessä uudenlainen Kalevalan näkökulma, mutta ei niin hirveän modernisoitu. Tämä ei ole musikaalisuus- tai älykkyystesti, vaan libretto ja musiikki aukeavat kaiken ikäisille, paljastaa säveltäjä.

Hänen mukaansa kyseessä on eräänlainen modernisoitu Taikahuilu.

Kurikan Jalasjärvellä vaikuttava Joose Tammelin on persoona isolla kirjaimella. Jotkut saattavat pitää häntä eräänlaisena kylähulluna, koska hän oli aikoinaan yksi Rehupiikles-bändin hahmoista. Bändin, joka esittää ulkomaalaisia klassikoita, kuten Beatlesta, rehevällä eteläpohjalaismurteella.

Tammelinilla on kuitenkin vahva klassinen musiikkitausta, joka kuuluu myös uudessa musikaalissa, joka on sävelletty Monty Python-hengessä.

Joose Tammelinilla on kädet täynnä ennen Satu Sammosta -musikaalin ensi-iltaa, sillä hän on tehnyt musikaalin libreton, mutta myös ohjaa, harjoittaa kuoroa ja lavastaa sekä puvustaa ryhmänsä kanssa.

Musikaalissa soittava orkesteri ja kuoro ovat jo pitkään vetäneet harjoituksia joka viikonloppu. Ensimmäisiin harjoituksiin kuoro kokoontui vuosi sitten lokakuussa.

–Mulla on laulajia ja soittajia, jotka eivät Kalevalasta pidä. Heille olen sanonut, niin kuin Forrest gump:lle, että are you stupid or something.

Joose Tammelin ymmärtää, että koulussa opittiin vihaamaan Kalevalaa. Hän kuitenkin vakuuttaa, että Kalevalassa on paljon huumoria, joka on jäänyt ihmisiltä tajuamatta.

Musikaalin tuottaja Jalasjärven musiikkiopiston rehtori Auli Tuohimäki naurahtaa, että vain hullut ryhtyy tekemään näin suurta musikaalia.

Hän toteaa, että talkoita on riittänyt, sillä hankkeen kokonaisbudjetti on noin 200 000 euroa.

Musikaali on saanut Suomen kulttuurirahastolta 20 000 euroa ja Parkanon Säästöpankkisäätiöltä 4 000 euroa.

–Joka viikonloppu on vedetty harjoituksia. Treenejä on vedetty Jalasjärven kulukeskuksessa, missä on myös ruokittu talkoilla koko porukka. Talkoilla on tehty myös lavastuksia, sillä mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.

Auli Tuohimäki on hetkeä ennen musikaalin kenraalia innoissaan, sillä mukana on joukko ammattilaisia. Yhdenkään ei ole varaa sairastua tai katkaista jalkaansa, sillä varamiehitystä ei ole ollut mahdollista ajatellakaan.

Suurmusikaalissa on mukana huippusolisteja eri puolilta Suomea. Yksi heistä on merkittävän uran kansainvälisillä oopperalavoilla tehnyt bassobaritoni Juha Uusitalo, joka tekee pikku hiljaa paluuta estradeille vakavan sairastumisensa jälkeen. Hänet nähdään Väinämöisen roolissa.

Ilmarisena nähdään näyttelijä ja oopperalaulaja, baritoni Juha Pikkarainen.

Pohjan akan Louhen roolin ottaa haltuunsa kontra-altto Elina Aho-Kuusama. Pohjolan tyttärenä kuullaan sopraano Jenni Liikaojaa, Joukahaisena tenori Jouni Leivoa ja Markettana altto Maria Laaksoa.

Musikaalissa on myös vahva porilaisedustus, sillä Jalas Chamber-orkesteria johtaa kapellimestari Juhani Numminen. Kapellimestarin lisäksi Porista on myös muun muassa konserttimestari Ion Buinovschi ja Lemminkäisenä laulava tenori Ville Salonen.

Jalasjärven musiikkiopisto tekee tiivistä yhteistyötä myös Kankaanpään musiikkiopiston kanssa, jonka nuoria soittajia on mukana musikaalissa.

Projektissa on mukana muun muassa Kankaanpään musiikkiopiston viulunsoitonopettaja Eveliina Honkanen ja useampi musiikkiopiston nykyinen ja entinen oppilas.

–Alunperin oli ajatus, että vedämme yhdessä myös omia harjoituksia, mutta yhteisen ajan järjestäminen on hankalaa.

Eveliina Honkasen mielestä musikaalin kokonaisuuden kannalta tehokkainta ja opettavaisinta ovat yhteissoittoharjoitukset koko orkesterin kanssa.

Kankaanpään yhteislyseon salissa musikaali esitetään lauantaina 2. joulukuuta kello 19.

Satu Sammosta

Suurmusikaalin Satu Sammosta, sävellys ja libretto Joose Tammelin.

Tanssikoreografiasta vastaa Riikka Hyvärinen ja kuoromestarina toimii Inge Jaanson.

Musikaalin tuottaa Jalasjärven musiikkiopisto.

Musikaalin kantaesitys on Jalasjärven koulukeskuksessa lauantaina 11. marraskuuta kello 19.

Jalasjärven lisäksi musikaali kiertää Seinäjoella, Vaasassa, Kankaanpäässä, Tampereella ja Helsingissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: