Kuvataidearvio Poriginal-galleria: Stipendiaattien maalaukset suuntaavat ulos ihmisille ja tauluille rajatuista lokeroista - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Stipendiaattien maalaukset suuntaavat ulos ihmisille ja tauluille rajatuista lokeroista

Johanna Alanko: Pesä, 2016, sekatekniikka kankaalle.

25.9.2017 11:10

Kuvataide

Porin Saskiat ry:n stipendiaattinäyttely

Johanna Alanko (alakerta)

Enda Mattila (yläkerta)

10.10. saakka. Poriginal-galleria, Eteläranta 6, Pori, avoinna ti-su 11-18.

Tuskin on Galleria 3h+k sulkeutunut, kun Johanna Alanko (s. 1993) avaa uuden näyttelyn Poriginalissa. Edellisen tunkkaisuus on väistymässä, vaikka yhä joitakin teoksia vaivaa ahtautuminen maalauskankaan rajoihin.

Mutta ei onneksi kaikkia. Ansaittuun pääosaan nousee suurikokoinen Aika ei pysähdy. Syksyn oranssissa kuulaudessa on ulos ja etäisyyteen avartuvaa valoa ja eloa. Myös pikkumaalausten kimarassa väri ja sivellin leikittelevät vapautuneesti.

Tiivis näyttelytahti tuntuu järjettömältä, etenkin taideopiskelijalle. Alangon kahden katselmuksen perusteella ammattilaisfoorumien paine siivittää onneksi hyvään suuntaan.

YläkerrassaEnda Mattilan (s. 1993) suuret maalaukset rytmittyvät kahden tai kolmen kokonaisuuksiksi. Horisontti yhdistää vähävärisiä taustamaisemia. Ne sopisivat paremmin eheille seinäpinnoille. Nyt laajoja näkymiä pitää kurkistella gallerian pylväiden lomasta.

Alastomissa kehoissa on freskomaista himmeyttä ja sävyjen sinertävyyttä kuin Hugo Simbergin (1873-1917) Köynnöksenkantajissa, mutta köynnöksen tilalla on nyörejä ja remmejä. Erikoisuutena erottuvat jalat. Kun Simbergin lapsilla on suuret multaiset varpaat, Mattilan aikuiset keikkuvat töppöjaloilla, kuin sukkahousuihin puristettuina.

Tehokkaimmin silmän ja mielen vangitsee Rosetta Stone, jossa jalat rajatuvat pois. Arvoituksellinen hahmo katsoo kaksin kasvoin, tiukasti kohti. Hänellä on kahdet mittasuhteet tai kaksi olemisen ulottuvuutta. Ne heittävät kysymyksen Vitruviuksen miehelle, piirroshahmolle, jonka mittasuhteet mahtuvat jämptisti ympyrän ja neliön sisään: Entä jos eivät mahdukaan?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut