Tällainen suuri veistos on suunnitteilla Kirjurinluotoon - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Tällainen suuri veistos on suunnitteilla Kirjurinluotoon

Porin kaupunginpuutarha on osoittanut veistokselle paikan Kirjurinluodon uimarannan takaa. Kuvassa näkyvä sulkakynä mustepullossa on luonnos. Lopullisessa veistoksessa sulan muoto mukailee hanhensulkaa ja mustepullo historiallista mustepulloa.­

18.9.2017 15:10

Satakunnan Kansan lukijat ovat kyselleet Mielipide-osastolla, miksi Kirjurinluotoon suunnitellusta Helena Laineen veistoksesta ei ole pitkään aikaan kuulunut mitään. Taidehankkeen takana on Porin seudun nykytaiteen tukiyhdistys Lupaus.

Millainen veistos Kirjurinluotoon on suunnitteilla, taiteilija Helena Laine?

–Sinne on tulossa veistos nimeltä Kirjurin sulkakynä mustepullossa. Se on 7,2 metriä korkea veistos, joka koostuu kahdesta osasta. Sulkakynän sulka on rakenneterästä, ja sen muoto on otettu hanhensulasta. Mustepulloon on otettu mallia Satakunnan museon kokoelmiin kuuluvasta vanhasta kirjurin mustepullosta. Mustepullo on massiivibetonia joka maalataan.

–Veistoksen tarkoitus on tuottaa ihmisille iloa ja tarjota tietoa Kirjurinluodon nimen taustoista. Harva porilainenkaan tietää, mistä nimi tulee. Kirjurinluoto on ollut kirjurin nautinta-aluetta jo Juhana Herttuan ajasta eli Porin perustamisesta lähtien.

–Olosuhteet Kirjurinluodossa tuovat haasteita teoksen toteuttamiselle. Sen täytyy esimerkiksi kestää tuulikuormaa. Siksi mukana työn toteuttamisessa on rautaisia alan ammattilaisia.

Missä vaiheessa veistossuunnitelmat ovat, Lupauksen puheenjohtaja Jaana Sampolahti?

–Kun toimimme kaupungin kanssa ja kaupungin maalla, meidän täytyy hakea luvat tietyistä kaupungin elimistä. Hanke on mennyt eteenpäin kaikessa hiljaisuudessa.

–Etenemme tässä veistoshankkeessa Porin kaupungin kanssa sovitussa aikataulussa, ja meillä on reilusti aikaa rahoituksen keräämiseen.

Millainen tämä aikataulu on?

–En halua asettaa aikarajaa julkisuuteen, mutta meille on annettu riittävästi aikaa rahoituksen kokoamiseen. On keskusteltu muutamasta vuodesta.

Miten rahoitus kerätään?

–Tämä on yksityisrahoitteinen veistos eli rahaa kerätään yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä sekä tietyiltä julkisyhteisöiltä. Yhteistyökumppaneita on lähtenyt mukaan hankkeeseen. Meillä on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen koossa 20–25 prosenttia veistoksen hinnasta. Lisäksi meille on annettu muutamia sponsorointilupauksia materiaaleista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?