Maj Lind -pianokilpailun suomalaisedustaja: "Tietää olevansa oikealla tiellä musiikissa" - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Maj Lind -pianokilpailun suomalaisedustaja: "Tietää olevansa oikealla tiellä musiikissa"

Maj Lind -pianokilpailun välierissä on tänä vuonna kaksi suomalaista. Väinö Jalkanen (vas.) kertoo yrittäneensä löytää viime vuosina aikaa omalle sävellystyölle. Hannu Alasaarela kertoo, että musiikki on ollut niin motivoivaa, että se on ajanut häntä kuin itsestään eteenpäin.

24.8.2017 18:10

–Olen vähän sellainen haaveileva pianisti. Kuvittelen sellaisia ihanneäänimaailmoja ja inspiroidun niistä. Toivon, että saisin soiton kuulostamaan siltä kuin sen kuvittelen, Hannu Alasaarela kuvailee itseään pianistina.

Alasaarela on toinen niistä suomalaisista, jotka pääsivät kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun 2017 välierään.

Oulunsalosta kotoisin oleva 23-vuotias Alasaarela esiintyi omassa välierässään torstaina päivällä. Hän oli esityksensä jälkeen helpottunut.

–Minulla ei ole erityisen paljon esiintymiskokemusta niin sanotuissa pahoissa paikoissa. Minulla on ollut hankala käsitellä sitä jännitystä, joka on tuntunut ihan fyysisesti mahan pohjassa monta päivää ennen esitystä.

Yhteensä välierään valittiin 14 soittajaa. Alasaarelan lisäksi välieriin pääsi suomalaisista Väinö Jalkanen. Välierät järjestetään torstaina 24.8. ja perjantaina 25.8. Niistä pääsee finaaliin kuusi pianistia. Finalistit ovat selvillä perjantaina.

Alkusarjasta välieriin pääsy on Alasaarelan mukaan imartelevaa. Vaatimatonta miestä jopa ihmetyttää, että tuomaristo on halunnut kuulla lisää hänen soittoaan ja valitsi hänet jatkoon.

–Kannustavaa, koska tietää olevansa oikealla tiellä musiikissa, Alasaarela kertoo.

Parhaimmillaan musiikki antaa Alasaarelalle flow-kokemuksia, hyvää oloa fyysisesti ja psyykkisesti.

–Sellaisia hetkiä, jolloin elämä tuntuu siltä, ettei sille tarvitse keksiä sen kummempaa merkitystä.

Samanlaisia hetkiä hän haluaa soittamisellaan tuottaa myös muille.

–Ennen kaikkea haluan hyviä kokemuksia ihmisille. Samoja mitä itse koen harjoittelukopissa. Sellaisia, että hetkeksi tuntisi, että tässä on sellainen asia, joka koskettaa, Alasaarela kertoo.

Välierässä kilpailijat voivat valita esitettäväksi itse säveltämänsä kappaleen. Rovaniemeltä kotoisin oleva 28-vuotias Väinö Jalkanen sävelsi kilpailuun varta vasten teoksen. Jalkanen on iloinen siitä, että pääsee soittamaan säveltämänsä teoksen ihmisille ja jo välieriin pääsy oli hänen mukaansa uskomaton juttu.

–Kilpailut ovat aina sellaisia, että niissä voi käydä mitä vain. Suhtaudun itse tähän Maj Lind -kilpailuun festivaalina, jossa on pianomusiikin ystävien mahdollisuus kokea hyviä esityksiä.

Jalkanen on opiskellut pianonsoittoa Rovaniemellä, Sibelius-Akatemiassa, Berliinissä ja Budapestissa. Jalkanen kertoo, että hän meni jo 7-vuotiaana pianotunneille.

–Musiikki näyttäytyi aarreaittana, josta löytyy vain koko ajan upeampia juttuja. Löysi uusia säveltäjiä, kappaleita ja instrumentteja.

–Parhaimmillaan jokin mestariteos, kuten täälläkin monella pianistilla on ohjelmassa, kun sen soittaa hyvin, se avaa erilaisen ulottuvuuden ja johdattaa ihmisen johonkin toiseen tilaan. Se avaa meidän eteemme uuden huoneen. Me voimme ymmärtää asioita toisella tavalla, Jalkanen kertoo.

Jalkanen on tehnyt erilaisia projekteja, joissa musiikkia on yhdistetty esimerkiksi teatteritaiteeseen, runouteen ja moderniin tanssiin.

–Soitan mielelläni Bachia kirkossa tai Mozartia konserttisalissa, mutta sen ohella haluan rakentaa hyvin moderneja kokonaistaideteoksia. On tärkeää, että musiikin voima voidaan yhdistää esimerkiksi visuaalisiin taiteisiin.

Finaali on kaksiosainen ja se alkaa sunnuntaina. Kilpailu on järjestetty kansainvälisenä kolme kertaa, vuosina 2002, 2007 ja 2012. Näissä kolmessa kansainvälisessä kilpailussa yhteensä viisi suomalaista on päässyt finaaliin. Paras suomalaissijoitus on vuodelta 2007, kun Roope Gröndahl oli kilpailun toinen.

Maj Lind -pianokilpailu

Neljäs kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu järjestetään Helsingissä 17.–31.8.2017. Vuonna 1945 perustettu kansallinen kilpailu laajennettiin kansainväliseksi vuonna 2002. Kilpailu järjestetään nykyään viiden vuoden välein.

Kilpailu on syntynyt musiikinharrastajan Maj Lindin o.s. Kopjeffin (1876–1942) testamenttivaroilla perustetun rahaston turvin. Kilpailun järjestää Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja sen rahoittaa Sibelius-Akatemian tukisäätiö Maj Lindin rahastosta.

Ensimmäisen palkinnon suuruus on 30 000 euroa, toisen 25 000 euroa ja kolmannen 20 000 euroa. Muut kolme finalistia saavat kukin 8 000 euron tunnustuspalkinnon. Erikoispalkintoina jaetaan yhteensä 10 500 euroa. Lisäksi kilpailun voittaja saa sooloresitaalin PianoEspoo-festivaalilla 9.11.2017.

Kilpailuun saapui määräaikaan 24.4. mennessä ennätykselliset 195 hakemusta. Kilpailun aloitti 37 pianistia kymmenessä alkuerässä. Mukana oli 15 eri kansallisuutta.

Kilpailu on avoin kaikille pianisteille, jotka ovat syntyneet vuonna 1987 tai sen jälkeen. Haku oli auki maailmanlaajuisesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: