Antti Selkokarin Elokuva-arvio Baby Driver -elokuvasta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Pakoautokuski ryöstää pankkeja popin tahdissa: Baby Driver on kesän vauhdikkain hupielokuva.

Onko siellä ketään? Jamie Foxxin esittämä pankkirosvo epäilee pakoautokuski Babyn (Ansel Elgort) kykyä kuunnella annettuja ohjeita.

20.7.2017 16:40

Baby Driver

Ohjaus: Edgar Wright. Pääosissa: Ansel Elgort, Lily James, Kevin Spacey, Jon Hamm, Jamie Foxx. Kesto: 1 h 53 min. Ikäraja: 16. Ensi-ilta: pe Promenadi 5 klo 17.45, Promenadi 2 klo 20.15.

Baby Driver on elokuva, jossa autoillakin on varmaan oma koreografi. Leffan pääosassa on Baby-niminen pakoautokuski. Hän kuljettaa pankkirosvoja pois rikospaikalta nopeasti, mutta harvemmin huomaamattomasti, sillä sen verran vinkeitä käsijarrukäännöksiä, piruetteja ja kiihdytyksiä Baby kulloisellakin kärryllään tekee, että se kyllä huomataan. Elokuvan juoni vispaa päähenkilöään yrittämässä vapautua rikollisesta elämästään, missä voimakkaana pontimena toimii uusi ihastus Deborah (Lily James).

Kaikkea tätä on ryöstötrillereissä nähty ennenkin, mutta Baby Driverin juttu on musiikissa ja sen ajoittamisessa. Leffan päähenkilö kuuntelee alituisesti musiikkia, jonka tahtiin sovittaa kaikki toimensa; kävelyn, ajattelun ja etenkin autolla-ajon. Tietyt biisit toimivat hänelle kellona, ajastimena ja lähtölaukauksena. Elokuva yhdistää trilleriainekseensa komediallisuutta mainion sujuvasti.

Baby ei käynnistä kertaakaan autoa ilman joltain pop-kappaleelta saatua biittiä. Ajoittain elokuvaa voisi luulla musikaaliksi, niin kellontarkasti se liikkuu musiikkinsa mukaan.

23-vuotias näyttelijä Ansel Elgort esittää uskottavasti teinipojan näköistä ja teinin tavoin käyttäytyvää Babya. Babyn alituinen syventyminen korvanapeista tulvivaan musiikkiin on hänen suojamekanisminsa vähintään kahdella tapaa: Ensinnäkin, se vie hänen huomionsa pois jatkuvasta tinnituksesta ja tuo lohtua vanhempansa kolarissa taaperoikäisenä menettäneelle Babylle. Toiseksi, hölmistyneen teinimäinen pinta on vaarattomuudellaan hämäävä valeasu, jonka turvin Baby selviää machoilevien roistojen kanssa.

Baby Driveria ei olisi olemassa ilman kahta elokuvaa: Toinen on Walter Hillin ohjaama Keikkakuski (1978), jolta Baby Driver on lainannut enemmän kuin pelkkää pinta-ainesta. Keikkakuskin päähenkilö oli legendaarisen taitava ja vaitelias pakoautokuski aivan kuten Baby Driverin päähenkilökin, eivätkä heitä kiinnostaneet tuliaseet.

Uusin Baby Driverin tekijöitä inspiroinut elokuva on Nicolas Refnin Drive (2011), mutta Driven melankolisuudesta ei Baby Driverissa näy jälkeäkään, sillä Baby Driver elää liikaa hetkessä sukeltaakseen öiseen tunnelmointiin. Ohjaaja Edgar Wright lainailee myös mieluisimmista lähteestä eli itseltään, koska hänen ns. Cornetto-trilogiansa elokuvat käyttivät musiikin biittiä elokuvakerronnan musikaalimaisen täsmällisenä rytmittäjänä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: