Markku Luolajan-Mikkola soittaa barokkisellolla Bachia Sastamalassa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Sellistin hämmästyttävä urakka: 72 kirkkoa, lähes 100 konserttia ja matkat julkisilla kulkuvälineillä

Markku Luolajan-Mikkola on kulkenut barokkisellonsa kanssa ympäri Suomea jo yli kaksi vuotta. Matkansa aikana hän käy soittamassa Bachia kaikissa Suomen keskiaikaisissa kivikirkoissa.­

19.7.2017 9:30

Alussa olivat mies, tie ja sello.

Markku Luolajan-Mikkola on kiertänyt barokkisellonsa kanssa jo yli kahden vuoden ajan keskiaikaisia suomalaisia kivikirkkoja. Menossa on taidemusiikin historian mittavimpiin kuuluva konserttisarja.

Kirkkoja on matkan varrella kaikkiaan 72 ja konsertteja lopulta reilusti yli 80. Tällä viikolla konserttimäärä saavuttaa 70 rajapyykin. Valmista pitäisi olla marraskuussa.

Maailmallakin arvostetun suomalaisen barokkisellistin ohjelmassa ovat kaikki Johann Sebastian Bachin soolosellosarjat sekä selloversioina alun perin viululle sävelletyt viulusonaatit ja partitat.

–Bach on muodostanut ison osan omasta elämästäni. Musiikkia on yhteensä noin kuusi tuntia kuutena eri ohjelmana. Kierrän kaikki kirkot kertaalleen, mutta joissakin kirkoissa käyn useamman kerran, Luolajan-Mikkola kertoo.

Yksi niistä useamman esityksen kirkoista on Sastamalan Pyhän Marian kirkko, jossa Luolajan-Mikkola soittaa ensi tiistaina Sastamala Gregoriana -festivaalin vieraana.

–Sastamalaan tulen jo toisen kerran tämän kiertueen aikana, sillä soitin kaksi vuotta sitten seurakunnan järjestämässä konsertissa ensimmäisen Bach-ohjelman. Nyt soitan siellä myös tämän kiertueen viimeisen ohjelman, jossa ovat viides soolosellosarja ja toinen partita.

Markku Luolajan-Mikkolan Bach-matka on eräänlainen moderni pyhiinvaellus, jossa etappeina ovat vuosisatoja vanhat kirkot. Jalkaisin hän ei sentään matkaa kulje, mutta vaativien teosten harjoittelu ja soittaminen tuo kiertueeseen fyysistä vaellusta muistuttavat rasitukset.

Nöyryyttä ja ympäristön hyvinvointia muusikko ajattelee käyttäessään matkoillaan vain julkisia kulkuvälineitä.

Jokainen kirkko on yksilö, mutta Luolajan-Mikkola on matkansa aikana löytänyt enemmän samankaltaisuuksia kuin eroja.

–Ne ovat kaikki keskiaikaisia kivikirkkoja, joissa olosuhteet ovat aika samanlaiset, eikä akustiikka paljoakaan vaihtele.

Pari poikkeusta on mahtunut tielle.

–Sastamalan kirkko eroaa useimmista muista ihan jo senkin takia, että siellä on maalattia. Se antaa musiikille ihan omanlaisensa soinnin, joka on samaan aikaan selkeä ja lämmin.

Kiertueen pohjoisin kirkko on Keminmaan vanha kirkko.

–Se on pieni kirkko, joka on rakennettu köyhän seurakunnan voimavaroilla. Seinät ovat vähän vinot ja se näyttää hyvin yksinkertaiselta, mutta silti sekin on ainutlaatuinen paikka, kertoo Luolajan-Mikkola.

Vanhaan musiikkiin erikoistunut Markku Luolajan-Mikkola soittaa barokkisellon lisäksi myös viola da gambaa ja muita saman perheen jousisoittimia.­

Näin epätavallisen kiertueen tekeminen sopii juuri Markku Luolajan-Mikkolalle, joka on aina kaihtanut helppoja ratkaisuita ja etsinyt muusikkona uusia polkuja.

Nuorena musiikinopiskelijana hän huomasi haluavansa tehdä musiikkia toisin kuin useimmat muut ja suuntautui jo 1970-luvulla niin sanottuun vanhaan musiikkiin ja vanhoihin instrumentteihin.

–Teini-ikäisenä törmäsin uskonnolliseen fundamentalismiin ja klassiseen musiikkiin liittyvään fundamentalismiin, joissa opetus perustuu valmiisiin malleihin, eikä mitään saanut kyseenalaistaa.

–Vanha musiikki tarjosi ulospääsyteitä vanhoista traditioista tulkita musiikkia. Tilanne oli 1970-luvulla aika villi, kun vanhaa musiikkia soitettiin mitä erilaisimmilla tavoilla. Se oli virkistävää, kun kaikki ei ollutkaan ennalta arvattavaa, hän muistelee.

Neljä vuosikymmentä myöhemmin vanhakin musiikki on alkanut muistuttaa klassisen musiikin päähaaraa.

–Nyt vanhat radikaalit haluavat, että heidän oppilaansa tekevät asiat samalla tavalla kuin he itse. Ihminen ei muutu!

Kun takana on jo 70 konserttia, Luolajan-Mikkola myöntää, että konserttimatkaan on mahtunut niin laskuja kuin nousujakin.

–Välillä olen tuntenut, että meni tosi upeasti ja toisinaan taas päin seiniä. Kuulijoille erot eivät välity ihan näin dramaattisesti, hän hymyilee.

Vaihtelua Bach-maratoniin on tuonut Luolajan-Mikkolan pitkäaikainen jäsenyys arvostetussa kansainvälisessä viola da gamba -yhtyeessä Phantasmissa.

–Meillä on edelleen vuodessa 20-30 konserttia, joista lähes kaikki ovat maailmalla. Tänä vuonna olemme soittaneet muun muassa Meksikossa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Englannissa ja Unkarissa.

Vaihtelua tuo myös opetustyö.

–Huomasin juuri, että olen opettanut Sibelius-Akatemiassa 40 vuotta. Aloitin 18-vuotiaana.

Pedagogina Luolajan-Mikkola voi sytyttää nuoriin soittajiin samanlaista avarakatseisuutta, jota hän itse ammensi vanhemmilta kollegoiltaan 1970-luvulla.

–Minusta on tärkeää päästä irti omilta mukavuusalueiltaan. Tämänkin konserttisarjan aikana tavoittelen koko ajan uudistumista.

Markku Luolajan-Mikkolan soolokonsertti Sastamala Gregorianassa tiistaina 25.7. klo 19 Pyhän Marian kirkossa.

Sastamala Gregoriana

Vanhan musiikin festivaali Sastamalassa 21. – 28.7. Pääpaikkana Pyhän Marian kirkko, konsertteja myös Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, Laukon kartanossa ja Pukstaavi-museossa.

Tarjolla muun muassa Purcellin (21.7.), Monteverdin (22.7.) ja Händelin (23.7.) musiikkia sekä reformaation 500-vuotisjuhlien ja Suomi 100 -vuoden heijastamaa musiikkia (27.7.).

Esiintymässä alan kansainvälisiä ja kotimaisia muusikoita ja laulajia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?