Poriin saapui tanssin taitureita kaukomailta: Katso videolta, miten Jiyeon Yang tärisee kuin avaruuskapselin höykytyksessä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Poriin saapui tanssin taitureita kaukomailta: Katso videolta, miten Jiyeon Yang tärisee kuin avaruuskapselin höykytyksessä

Palkitut tanssitaiteilijat Ruri Mitoh (vas) ja Ji yeon Yang esiintyvät Porissa.­

26.5.2017 21:30

Palkittu japanilainen Ruri Mitoh ja nuori lahjakkuus Jiyeon Yang esiintyvät Porissa lauantaina.

Yang hyödyntää kehon täyttä voimaa, ja Mitoh tutkii henkistä maailmaa.

Kaksi aasialaista koreografi-tanssijaa tanssii Porissa lauantaina kahdessa hyvin erilaisessa esityksessä. Eteläkorealaisen Jiyeon Yangin (s. 1992) Meteor on suurten liikkeiden äärimmäisen fyysistä tanssia. Koko tanssija tärisee kuin ilmakehässä poukkoileva avaruuskapseli tai meteori ilmakehässä.

JapanilainenRuri Mitoh (s. 1982) puolestaan liikkuu koreografiassaan Matou ainakin paikoin hitaan vähäeleisesti, suorastaan meditatiivisesti, kuin tanssija olisi vähitellen muovautuva veistos.

Ruri Mitoh on yksi Japanin nykytanssin palkituimmista soolotanssijoista. Hänen Porissa nähtävänsä koreografian nimi Matou on japanilainen termi, joka tarkoittaa pukeutumista ja ympärille kietomista mutta myös kuvaannollisessa mielessä johonkin verhoutumista, teeskentelyä.

Mitoh kertoo teoksessa tärkeintä olleen hengen ja fyysisen ruumiin yhteys. Hän tutki, kuinka henkisen tilan voi esittää liikkeenä. Samalla hänestä alkoi tuntua, että kaikella on henki. Hän pystyi kuvittelemaan esineiden, kuten pöydän, tunteita.

Sooloesitysten lisäksi Mitoh työskentelee mielellään tanssijaryhmien kanssa. Hän kertoo muiden tarkkailun auttaneen häntä löytämään oman ainutlaatuisen tyylinsä.

Samalla hänestä on kiinnostava tutkia toisten tapaa liikkua, ottaa siitä vaikutteita ja luoda sen pohjalta jotain uutta. Ihmisten lisäksi hän tutkii inspiraation lähteeksi eläinten ja hyönteisten liikettä.

Mitoh aloittaa koreografian luomisen improvisaatiolla ilman musiikkia. Hän kokeilee erilaisia liikkeitä, kuvaa niitä videolle ja rakentaa niiden pohjalta vähitellen pitkiä teoksia.

Luovassa työssä häntä turhauttaa se, että visioita on vaikea saada toteutumaan sellaisina kuin ne kuvittelee. Toisaalta hänestä on hauska tutkia erilaisia tapoja ilmaista jokin asia – ja löytää yllättäviä ratkaisuja.

Jiyeon Yang kertoo luoneensa koreografiansa Meteor päättötyökseen yliopistossa kolmisen vuotta sitten. Hän tutki paljon itseään – ja päätyi tekemään teoksen meteoriiteista, planeetoista ja universumista. Hän haki inspiraatiota putoavasta meteorista, joka voi loistaa, räjähtää tai merkitä uutta alkua.

Yang on toiminut koreografina vasta suhteellisen lyhyen ajan. Hän kertoo olevansa kiinnostunut hyvin fyysisistä esityksistä, joissa hän voi käyttää kehonsa voimakkuutta sataprosenttisesti.

Koreografiat alkavat hänellä syntyä abstrakteista ajatuksista, joiden pohjalta Yang improvisoi liikettä. Usein hän tutkii jotain ilmiötä ja kerää siitä tietoa.

Vaikeinta ja samalla palkitsevinta hänestä on luoda liikesarjojen palasista kokonaisuus, jossa kaikki on kohdallaan oikeassa järjestyksessä.

Tanssin gaala on osa Porin tanssin superviikonloppua. Gaalassa nähdään Yangin ja Mitoh'n koreografioiden lisäksi suomalaisunkarilainen vierailunäytös, jonka koreografi-tanssijoita ovat Karolina Tóth ja Joni Österlund.

Lisäksi Pori Dance Company esittää sekä Liisa Nojosen koreografian Siniseen pulssiin että osan Mikko Lampisen koreografiasta Havaintoja maasta. Lisäksi Tanssikoulu Liisa Nojosen erikoiskoulutusluokan oppilaat esittävät eteläkorealaisen Jung-Eun Kimin koreografian Timing.

Tanssin superviikonloppu

Porissa vietetään 27.5.–28.5. Tanssin superviikonloppua.

Viikonloppuna nähdään Porin Promeadisalissa kolme esitystä.

Lauantaina 27.5. ja sunnuntaina 28.5. kello 16 on Liisa Nojosen tanssikoulun oppilasnäytöksiä. Sunnuntain näytöksessä nähdään myös osa Jiyeon Yangin koreografiasta Meteor.

Lauantaina 27.5. Tanssin gaala - Porista Pariisiin kello 20.

Tanssin gaalan ohjelmassa on niin suomalaisten kuin kansainvälisten koreografien teoksia:

Liisa Nojosen koreografia Siniseen pulssiin tutkii ryhmän sisäistä jännitettä, suhteita ja hierarkiaa.

Karolina Tóth ja Joni Österlund käsittelevät In Vivo -koreografiassa ihmisten yhteydenpitoa ja tunteiden kontrollointia tai purskahtelua.

Mikko Lampisen teos Havaintoja maasta nähtiin kantaesityksenä Porissa 2015. Siitä esitetään nyt duetto. Teos ammentaa muun muassa japanilaisten animaatioiden absurdeista hahmoista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?