Katso kooste: Porin Mies-Laulun vappukonsertissa yksi kappale sadan vuoden takaa vaati salapoliisityötä koko kuorolta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Katso kooste: Porin Mies-Laulun vappukonsertissa yksi kappale sadan vuoden takaa vaati salapoliisityötä koko kuorolta

Vappuaaton konsertissa esiintyi kaksi kvartettia: Kolme viisasta miestä ja Les Quickly. ­

28.4.2020 19:22 | Päivitetty 1.5.2020 13:46

Pori

Porin Mies-Laulun vappukonsertit Raatihuoneen portailla ovat ilahduttaneet vappukansaa jo vuosikymmeniä. Yhtään vappua ei ole jäänyt väliin sotavuosia lukuun ottamatta, vaikka joskus vettä ja räntää on satanut vaakasuorassa. Yleisökin on aina löytänyt tiensä paikalle.

Tänä vuonna konsertti jouduttiin kuitenkin peruuttamaan koronaepidemian vuoksi.

Konsertti korvattiin Satakunnan Kansan verkkosivuilla suoralle lähetyksellä, jossa esiintyi kaksi kvartettia: Kolme viisasta miestä ja Les Quickly.

Katso kooste konsertista:

Konserttiperinne sai alkunsa vuonna 1921, jolloin esiintymispaikkana oli Teatteritalon veranta. Vappupäivän konsertissa esiintyi tuolloin Porin Mies-Laulun edeltäjä Porin Suojeluskunnan mieskuoro (PSM). Raatihuoneen portaille kokoonnuttiin ensimmäistä kertaa vuonna 1930.

Nyt perinne muuttui, kun vappupäivän konserttia ei voida järjestää perinteisin menoin kokoontumisrajoitusten vuoksi. Tänä vuonna Porin Mies-Laulu tuli kuulijoidensa olohuoneisiin.

Porin Mies-Laulu

Kuoron taiteellinen johtaja Guido Ausmaa

Vappukonsertin kokoonpano

Kolme viisasta miestä -kvartetti: Markus Lindberg, Jani Peltonen, Ismo Raitakari, Johannes Tiusanen

Les Quickly -kvartetti: Janne Metelinen, Antti Leskelä, Teemu Keto, Jari Seppälä

Noster-sekstetti: Veikko Rosenqvist, Pekka Koskenkorva, Marko Vironmäki, Lauri Hirvola, Harri Keto, Petri Kujansuu

Porin Mies-Laulun riveissä toistakymmentä vuotta laulanut nykyinen varalaulunjohtaja Jani Peltonen, 40, on koonnut vappukonsertin kvartetit. Hän esiintyy myös itse osana toista kvartettia.

Peltonen päätyi aikoinaan Mies-Laulun harjoituksiin ystävänsä innostamana. Vaikka miehellä oli musiikkitaustaa ja kokemusta monesta instrumentista, hän ei ollut koskaan edes harkinnut laulamista.

– Harjoituksissa annettiin nuotit kouraan ja alettiin laulaa. Siitä se lähti, Peltonen muistelee.

Kuoroharrastus vei mukanaan ja Peltonen jäi Mies-Laulajiin. Hän on ollut tuttu näky myös vappukonserteissa vuodesta toiseen.

Porin Mies-Laulajien vappukonserttien perinne on, että kuoron riveihin liittyy laulamaan myös jo kuorosta eläköityneitä laulajia. Tähän liittyy myös yksi Peltosen hienoimmista konserttimuistoista.

– Oli hieno hetki saada laulaa kuoron pitkäaikaisen taiteellisen johtajan, musiikkineuvos Erkki Hakkiluodon johtamana. Tilanteessa oli tiettyä historiallisuutta. Hakkiluoto johti vappukonserttia monina vuosina sen jälkeenkin, kun hän oli jo eläköitynyt kuorosta.

Vappuna esiintyvän kuoron kokoonpano on joka vuosi erilainen. Laulajia on yleensä 30–40.

– Konsertti on aina mukava jälleennäkemisen hetki, kun mukana on myös kuoron entisiä laulajia.

– On hienoa nähdä vanhempien herrasmiesten laulavan, he ovat aina innoissaan. Niinä hetkinä mietin, että pystynköhän itse laulamaan yhtä hienosti, kun tulen heidän ikäänsä, Peltonen pohtii.

Vappukonsertit ovat keränneet vuodesta toiseen paljon yleisöä.­

Vappukonserttien ohjelmisto on vuodesta toiseen osittain sama, sillä tiettyjä lauluja esitetään vain vappuna. Tämän vuoden vapun piti olla kuorolle kuitenkin erityinen. Porin Mies-Laulun oli tarkoitus järjestää 1.5. konsertti Porin teatterissa täysin samalla ohjelmistolla kuin PSM esiintyi 1.5.1920. Konsertti jouduttiin siirtämään syksyyn.

Vapun konsertissa kuullaan kuitenkin yksi teos, joka on peräisin sadan vuoden takaisesta konserttiohjelmistosta.

– Kukaan meistä ei ollut aiemmin edes kuullut Franz Abtin Aftonklockan-kappaleesta. Nuottien metsästäminen vaati aikamoista salapoliisityötä, Peltonen kertoo.

– Lopulta selvisi, että joku ruotsalainen oli painanut sellaisen nuottilehdykän 1900-luvun alussa, jossa on myös Aftonklockan.

Pitkän etsinnän jälkeen kuoro löysi kaksi kyseistä nuottilehdykkää eräästä ruotsalaisesta antikvariaatista ja tilasi ne. Joulun alla Porin Mies-Laulu sai Aftonklockanin nuotin käsiinsä ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.

– Tykkäsimme kappaleesta heti. Siitä on tullut myös yksi omista suosikeistani.

Peltonen kuvailee Porin Mies-Laulun menneiden vuosien vappukonsertteja hyväntuulisiksi ja yhteisöllisiksi hetkiksi.

– Vaikka konsertti on tänä vuonna erilainen, yritämme välittää samaa hyvää fiilistä katsojille.

Vapun livelähetyksessä laulaa myös Johannes Tiusanen, 42. 6-vuotiaana ensimmäisen kerran Porin musiikkiopistoon astellut Tiusanen on harrastanut musiikkia lähes koko ikänsä. Kuorolaulu tuli osaksi elämää Helsingin opiskeluvuosina, jolloin Tiusanen lauloi Ylioppilaskunnan Laulajien riveissä. Paluumuuttaessaan Poriin kymmenen vuotta sitten hän siirtyi Porin Mies-Lauluun.

– Ensimmäistä kertaa lauloin kuorossa jo armeijassa. Tuolloin meitä oli kahdeksan laulajaa, muttei johtajaa. Päätin tarttua toimeen ja aloitin kuoronjohtajana, Tiusanen muistelee.

Tiusanen viettää tänä vuonna ensimmäistä kertaa vuosiin vappua Satakunnassa, koska viime vuosina vapunvietto on vienyt miehen Helsinkiin. Näin ollen myös Mies-Laulun vappukonsertti on Tiusaselle ensimmäinen. Hän muistaa kuitenkin olleensa vappukonsertin yleisössä lapsuudessaan.

– Lähdimme aina vappupäivänä ostamaan vappupalloa. Menimme myös Raatihuoneelle katsomaan vappukonserttia, koska siellä lauloi vanhempieni tuttavia. Äidilläni oli ylioppilaslakki päässään ja se näytti hassulta.

Tiusanen sanoo olleensa alle kouluikäinen.

– Muistan ihmetelleeni, miksi monet laulajista olivat vanhempia miehiä. Musiikkiopiston liepeillä olin aina nähnyt vain lasten harrastavan musiikkia. Kaikilla oli vaaleat pitkät takit ja aurinkolasit.

Tiusanen ei vielä tuolloin arvannut laulavansa itse saman kuoron riveissä vuosia myöhemmin.

Guido Ausmaa (kuvassa vas.) on Porin Mies-Laulun taiteellinen johtaja.­

Tiusanen odottaa ensimmäistä vappukonserttiaan, vaikka esiintymiskokemus poikkeaa normaalista.

– Elävä musiikki on aina vuorovaikutusta yleisön kanssa. Nyt kun vuorovaikuttaa kameran kanssa, niin ei tiedä, mikä on yleisön reaktio.

– Vähän kuin potkaisisi pallosta ohi, mutta se liikkuu silti, Tiusanen kuvailee.

Tiusasen lisäksi Porin Mies-Laulun riveissä laulaa myös hänen isänsä. Hän ei kuitenkaan pääse esiintymään, koska on karanteenissa ikänsä vuoksi.

– Onhan se hienoa laulaa samassa kuorossa. Isäni on aina hyvin vaatimaton laulutaidoistaan, mutta kyllä hän hyvin laulaa ja perässä pysyy. Normaalitilanteessa isä olisi varmasti laulanut vappukonsertissa.

Tiusanen arvioi kuoron ikähaarukan olevan tällä hetkellä 25–85 vuotta.

– Kuoromme on sekoitus vahvaa musiikillista osaamista ja rautaista esiintymiskokemusta.

Monilla kuoron vanhemmilla jäsenillä on tällä hetkellä kova kaipuu rakkaan harrastuksensa pariin. Yksi heistä on Taisto Ristimäki, 78, joka liittyi Porin Mies-Lauluun tammikuussa vuonna 1975. Nykyään hän on myös seniorikuoro Vaarinlaulun puheenjohtaja.

– Hetkeäkään en ole katunut, että lähdin mukaan. Nämä ovat olleet todella upeita vuosia.

– Tässä harrastuksessa on hienoa se, että laulamista voi harrastaa vanhempanakin. Kuorolaulajan ääni säilyy vuosia.

Ristimäki on ollut vappukonserttien vakiolaulaja 1970-luvulta saakka. Hän muistelee, että vain 4–5 kertaa on jäänyt väliin.

– Vappukonsertit ovat aina olleet riemullisia kokemuksia. Yleisöä on riittänyt ja tuntuu, että määrä on vain kasvanut viime vuosina.

Ristimäki myöntää olevansa harmistunut siitä, että tänä vuonna perinteisen vappukonsertin järjestäminen ei ole mahdollista.

– Kyllähän vapusta jää jotain puuttumaan, kun ei pääse kiipeämään portaille. Se on ollut aina vapun kohokohta.

Vappuaaton livelähetys-konsertista Ristimäki on iloinen.

– Aion ehdottomasti katsoa sitä. Tämä nettikonsertti on erittäin tervetullut ja piristää kovasti.

Hän myös vakuuttaa, että vappukonserttiperinne jatkuu hänen osaltaan ensi vuonna.

– Jos olosuhteet vain sallivat, niin laulan ensi vappuna Raatihuoneen portailla.

Ohjelmisto

Porilaisten marssi (Pacius)

Kevätlaulu (Frieberg/Fernberg)

Kevätsointuja (Hannikainen)

Kesä-aamu (Abt)

Aftonklockan (Abt)

Gute Nacht (Marschner)

Laulakaamme (Palmgren)

Kaunehin maa (Madetoja)

Annin laulu (Hannikainen)

Metsämiehen juomalaulu (Hermes)

Oi, kallis Suomenmaa (trad./Klemetti)

Suomen laulu (Pacius)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?