Tampere-talo sai vieraakseen harvinaisia Any Warholin julisteita - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

”Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta Andy Warhol on edelleen nuorekas” – Poptaidelegendan julistenäyttelyssä tavoitellaan ajan henkeä

Tampere-talon Andy Warhol (1928–1987) Posters -näyttelyssä on esillä harvinaisuuksia. Julistenäyttelyn yhteydessä järjestettiin kotimaisille taiteilijoille kilpailu, jossa suosituimmaksi aiheeksi nousi presidenttiparin Lennu-koira.

Näyttely pystytettiin viidessä päivässä, mikä oli tekijöiden mukaan reipas rutistus. Tampere-talon liiketoimintapäällikkö Mika Nevalainen, näyttelyn kuraattori Jürgen Döring, näyttelyarkkitehti Taina Väisänen, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas ja näyttelyn kuratoinnissa avustanut Nicholas T. Kondoprias iloitsevat Warholin kuningattarien edessä.

19.6.2019 12:06

Tampere-talon Sorsapuistosali on muuntautunut 60–80-lukujen poptaiteen pyhätöksi. Aikakauden rokki raikaa, ja seinillä kimaltavat julkkikset Marilyn Monroesta Aretha Frankliniin.

Saliin on ripustettu 120 Andy Warholin alkuperäisjulistetta. Esillä on myös Warholin suunnittelemia kirjojen, lehtien ja äänitteiden kansia.

Andy Warhol oli yhdysvaltalainen kuvataiteilija, piirtäjä, valokuvaaja ja elokuvantekijä. Häntä pidetään yhtenä poptaiteen edelläkävijöistä.

Warhol työskenteli New Yorkissa. Hänet tunnetaan erityisesti teostensa massatuotannosta ja popikonien muotokuvista.

Näyttelyn kuraattorina toimiva Jürgen Döring on Hampurin taideteollisuusmuseon grafiikka- ja julisteosaston johtaja. Museolla on yli 10 000 julisteen kokoelma, jota on kerätty yli 100 vuotta. Döringin suosikkipoptaiteilija on Roy Lichtenstein, joka vaikutti samaan aikaan kuin Warhol.

Näyttelyn kuraattorina toimii Jürgen Döring Hampurin taideteollisuusmuseosta, josta teokset ovat lainassa. Museolla on suuri julistekokoelma, ja se on järjestänyt julistenäyttelyitä 1800-luvun lopulta lähtien.

Döring kertoo ihmisten kysyvän usein, miksi juuri Warhol on niin legendaarinen taiteen kentällä. Döringin mukaan Warholin erityisyyden selittäminen olisi sama kuin yrittäisi selittää, mikä on taiteen merkitys.

– Warholin työt näyttävät vielä tänäkin päivänä moderneilta. Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta hän on edelleen nuorekas.

Döring kertoo itse nähneensä poptaiteilijan teoksia ensimmäisen kerran kolmetoistavuotiaana Kasselin Documentassa, joka on Venetsian biennaaliin verrattavissa oleva nykytaidetapahtuma.

Andy Warhol (1928–1987) Posters -näyttely

Tampere-talon Sorsapuistosalissa 18.6.–25.8.

Sisältää 120 Warholin kehystettyä ja museolaatuista alkuperäisjulistetta 1960–1980-luvuilta.

Teokset ovat lainassa Hampurin taideteollisuusmuseosta.

Vuosi oli tuolloin 1968. Warhol oli tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa juuri muutamaa vuotta aiemmin.

– Se oli oikein vakuuttava näyttely, hämmästyin värikkäästä poptaiteesta. Tosin minun on pakko paljastaa, ettei Warhol ole henkilökohtainen taiteilijasuosikkini. Mutta hyvin mielenkiintoinen hän on, Döring sanoo.

Tampere-talon julistenäyttelyn Döring kertoo olevan kokonaisuutena ainutlaatuinen.

– Osa esillä olevista töistä on erittäin harvinaisia. Julisteet ovat siitä jänniä, että niitä painetaan todella suuria määriä, mutta harvoin kerätään yhtenäiseksi kokoelmaksi.

Ripustuksen suunnitellut näyttelyarkkitehti Taina Väisäsen on vastannut myös Muumimuseon näyttelyiden rakentamisesta.

Lentolipusta taideteokseksi

Ripustuksesta vastaavan näyttelyarkkitehdin Taina Väisäsen mukaan näyttelyn vahvuus on teoksiin liittyvät tarinat.

– Nämä eivät ole vain julisteita, vaan niihin kätkeytyy kaikenlaista. Avaamme teosten taustatarinoita.

Väisänen on lumoutunut SAS passenger ticket -julisteesta. Se on suuri silkkipainotekniikalla tehty kuva Warholin lentolipusta New Yorkista Tukholmaan. Lentolipun päälle on vedostettu mustia apiloita ja kukkia. Warhol suunnitteli julisteen vuonna 1968 järjestettyä Tukholman näyttelyään varten.

Väisänen on sijoittanut näyttelyn teokset Sorsapuistosaliin värikkäille seinille.

– Oli mielenkiintoista tuoda ripustukseen ajan henki. Seinien värit on otettu julisteista, mikä toimii hyvin.

Warholin julisteiden esittelemisessä Tampere-talossa on omat haasteensa, sillä jotkin teoksista vaativat erityiset museo-olosuhteet. Valaistuksen, ilman kosteuden ja lämpötilan on oltava juuri oikea. Sorsapuistosaliin oli tehtävä muutoksia, jotta vaaditut olosuhteet saatiin aikaan.

Näyttelyssä soi 60–80-lukujen musiikki. Soittolistan ovat suunnitelleet Tampere-talon muusikkotyöntekijät.

Andy Warhol loi Marilyn-sarjansa vuonna 1964. Se on yksi Warholin tunnetuimmista teoksista.

Lennu-koira Warholin malliin

Tampere-talo järjesti näyttelyn kunniaksi kilpailun, jossa kotimaiset kuvataiteilijat pääsivät kommentoimaan nykypäivän suomalaisuutta poptaiteen keinoin.

– Andy Warhol oli aikansa merkittävä yhteiskunnallinen keskustelija, joten kilpailu sopi näyttelyn yhteyteen mainiosti, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas sanoo.

Voittajaksi valittiin taiteilijanimen `∵´ teospari Kierrätys, syrjäytys, vapautus, känni ja dieetti. Teos kuvaa ruttaantunutta lonkerotölkkiä ja muistuttaa Warholin kuuluisia tomaattikeittotölkkejä.

Kilpailun kakkossijan sai taiteilija Jussi Jokisen teos Finlaysonin Jesus-lakanaan ilmestynyt kultainen Cheek. Jokinen sai kilpailun tuomaristolta kehuja tavasta yhdistellä ikoneja ja kotimaisia brändejä.

Kilpailun tulleissa töissä suosituin aihe oli Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Lennu-koira. Lennu-teoksista kilpailun kolmannelle sijalle ylsi Karita Heikkisen puupiirros Tasavallan koira.

Andy Warhol

Syntyi 1928 Yhdysvaltojen Pittsburghissa slovakialaistaustaiseen perheeseen.

Pidetään yhtenä poptaiteen kehittäjähahmoista.

Teki 50-luvulla mainoksia ja kuvitti lehtiartikkeleita.

Aloitti itsenäisen taiteilijan työt 1960-luvun alussa maalaamalla kuvia mainoksien ja lehdistön käyttämistä yksityiskohdista.

Löi kansainvälisesti läpi 60-luvun puolivälissä.

Alkoi tulostaa julisteitaan taidegallerioiden pyynnöstä.

Kuoli New Yorkissa vuonna 1987 sappileikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: