Porin kevään kiinnostavin näyttely avautuu: Anna Estarriolan oudot olennot kertovat meistä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Porin kevään kiinnostavin näyttely avautuu: Anna Estarriolan oudot olennot kertovat meistä

Anna Estarriola viimeistelee The System -installaatiota, joka kutsuu kuuntelemaan päätöksentekijöiden kaikenkirjavia viestejä. Nyt päätetään ihmiskunnan tulevaisuudesta – mutta kuinka pätevin perustein?

2.3.2017 16:24

Pitkän pöydän ääressä istuu eriskummallinen joukko päättäjiä. Demokratiassa kaikki saavat äänensä kuuluviin myrtyneistä jahkailijoista typeryksiin ja idealisteihin. Tässä absurdissa paneelissa puhuvat myös silmiään räpyttelevä norsu ja olento, jonka tulkitsen ruoansulatuselimistöksi.

Anna Estarriolan installaatio The System kutsuu yleisön mukaan päätöksentekoon ihmiskunnan tulevaisuudesta. Yleisöä varten on rakennettu katsomo poliitikkoja vastapäätä. Heitä kehotetaan keskittymään päättäjien kaikenkirjaviin viesteihin ja osallistumaan telepaattisesti.

Yksi puhujista esittää, että tosiasioita voi muunnella haluamaansa suuntaan. Toinen purkaa turhautumistaan junnaavaan keskusteluun.

Puhujista on turha etsiä karrikoituja nykypoliitikkoja. Sellaisia Estarriola ei luonut ainakaan tarkoituksella. Hän kertoo pyrkineensä pikemminkin käsittelemään politiikan olemusta ja tutkimaan ihmisen roolia valtarakenteissa.

– En väitä juuri mitään, mutta ihmettelen monia asioita.

Installaatio on osa Porin taidemuseossa perjantaina avautuvaa Estarriolan näyttelyä Staged – näyttämöllä. Estarriola luo ihmisistä ja ihmismäisistä olennoista surrealistisia teoksia, jotka yhtä aikaa kiehtovat ja härnäävät katsojaa. Usein ne myös naurattavat.

Tunnistettava todellisuus yhdistyy näyttelyssä kuviteltuun, toiseen maailmaan, absurdeihin uninäkyihin, leikkiin ja symboleihin.

Teoksia on helppo lähestyä mutta niissä piilee ajatusta myös pintaa syvemmällä. Reincarnation failure -veistoksessa koira ja ihminen risteytyvät huvittavasti. Ehkä me ihmiset olemme tavallaan kaikki vähän epäonnistuneita reinkarnaatioita, vieraita omassa kehossamme, ajassamme ja ympäristössämme.

Taiteilijat puhuvat usein siitä, kuinka he eivät luodessaan mieti lainkaan taiteensa vastaanottajaa. Estarriola toimii päinvastoin. Hän pohtii paljon yleisön suhdetta teoksiin.

– Ikään kuin ehdotan teoksellani jotakin kokemusta. Minua kiinnostaa, tavoittaako katsoja sen, Estarriola sanoo.

Hän testaakin mielellään keskeneräisiä veistoksiaan esittämällä ne toisille.

Estarriola sanoo, ettei hän ole kiinnostunut itsestään ja minuudesta vaan meistä, ihmisistä.

– Taiteessani on kyse yhdessäolosta.

Alussa on ihmetys. Estarriola kertoo, että hänen mielessään pyörii kysymyksiä ympäri vuorokauden. Elämän tarkkailusta ja pohdiskelusta syntyy ideoita, niistä pieniä piirroksia ja pitkän ajan kuluessa, lukuisten yritysten ja erehdysten jälkeen, lopulliset teokset.

Kokeiluja vaaditaan paljon, koska Estarriola yhdistää monia erilaisia materiaaleja ja audiovisuaalista teknologiaa. Toteutukset ovat usein teknisesti vaativia.

Taiteilijan kiinnostus tieteeseen näkyy veistoksessa, johon hän suurensi kallonporauksessa irrotetun kallonosan. Luun rakenne muistuttaa termiittipesää.

Teoksissa näkyy myös hänen tanssitaustaansa liittyvä kiinnostus liikkeeseen. Estarriola ei rakenna sitä teoksiinsa sen tietoisemmin kuin huumoriakaan.

– Löydän absurdin kautta yhteyden huumoriin, joka on olennainen osa olemassaoloamme. En hae hauskuutta, mutta se vain tulee, enkä piilota sitä.

Syntynyt 1980 Kataloniassa.

Taiteen maisteri Barcelonan yliopiston kuvanveiston osastolta (2004). Valmistui Kuvataideakatemian tila- ja aikataiteen ohjelmasta 2009. Opiskellut myös nykytanssia.

Asuu ja työskentelee Helsingissä.

Yhdistää veistoksiin ja installaatioihin audiovisuaalista teknologiaa.

Estarriolan töitä on ollut esillä gallerioissa ja teatterinäyttämöillä Kataloniassa, Suomessa, Saksassa, Islannissa ja Norjassa. Niitä on ollut nähtävissä muun muassa Purnun kesänäyttelyssä 2015 ja Showroom Berliinissä sekä Kiasman kokoelmanäyttelyssä 2016.

Porin taidemuseon Staged – Näyttämöllä on Estarriolan ensimmäinen laaja yksityisnäyttely. Se on esillä taidemuseon siivessä 3.3.–27.8.2017.

Avoin tiedotustilaisuus yleisölle perjantaina 3.3. kello 12 ja avajaiset kello 18.

Artist in the house -yleisöohjelmassa Anna Estarriola vierailee tapaamassa yleisöä huhtikuussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: