Kiertue alkaa Porista: suomalainen, islantilainen ja sveitsiläinen huippumuusikko luovat ainutlaatuista ääntä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kiertue alkaa Porista: suomalainen, islantilainen ja sveitsiläinen huippumuusikko luovat ainutlaatuista ääntä

Islantilainen, suomalainen ja sveitsiläinen soittivat kilpaa. Kuka voitti? Kaikki voittivat. Sigurdur Rögnvaldsson, Pauli Lyytinen, David Meier tuovat toistensa vahvimpia ominaisuuksia esiin.

20.1.2017 18:01

– Kaunista musiikkia ronskilla otteella.

Saksofonisti Pauli Lyytisen kiteytys kertoo jotain suomalais-islantilais-sveitsiläisen Equally Stupid -trion ilmaisusta, mutta lopultakin melko vähän. Tarkennetaanpa hieman.

– Meillä on tiettyä elokuvallisuutta niin sävellyksissä kuin sooloissakin. Vahvat melodiat ja teemat edellä mennään.

Kun lisätään yllätyksellisyys, mielikuvitus ja monipuolisuus niin kappaleiden rakenteissa kuin äänimaailmassakin, aletaan lähestyä Equally Stupidin uniikkia olemusta.

Suomalais-islantilais-sveitsiläinen trio käynnistyi suomalais-islantilaisena duona.

– Tutustuimme Sigurdur Rögnvaldssonin kanssa opiskellessamme Göteborgissa vuonna 2005. Meillä oli bändi jos toinenkin, jossa soitimme yhdessä Siggin kanssa, Lyytinen kertoo.

– Minä taisin jossain vaiheessa ehdottaa duo-yhteistyötä Paulille. Olin tehnyt sävellyksiä, jotka muodostivat pohjan ensimmäisille Equally Stupid -kappaleille, Rögnvaldsson jatkaa.

Kaksikko koki kiehtovaksi luoda musiikkia pelkästään saksofonin, kitaran ja efektien varaan. Jonkin aikaa kahdestaan työskenneltyään he tunsivat tarpeelliseksi täydentää ryhmää rumpalilla.

Luonnollinen ratkaisu oli pyytää mukaan sveitsiläinen David Meier, jonka kanssa kaksikko oli ystävystynyt osallistuessaan lahjakkaille muusikoille tarkoitettuun Nordic Master -opiskeluohjelmaan.

– Oli mielenkiintoista hypätä mukaan luomaan rumpuosuuksia kappaleisiin, jotka Pauli ja Siggi olivat jo kehittäneet hyvin pitkälle ilman rumpuja. Minulle oli lopulta helppoa integroida oma soittoni heidän visioihinsa, Meier kertoo.

– Kun David tuli rumpuineen mukaan, minä ja Siggi saimme aivan uusia vapauksia soittoomme, kun ei tarvinnut pitää pohjaa kasassa, Lyytinen lisää.

Ensimmäinen levy, vuonna 2014 julkaistu Exploding Head, syntyi pitkälti kappaleista, jotka Lyytinen ja Rögnvaldsson olivat rakentaneet kahdestaan. Meierillä oli vasta lyhyt kokemus yhtyeessä, ja kolmikko rykäisi albumin kasaan vauhdikkaasti, live-pohjalta.

Nyt ilmestyvä kakkoslevy Escape From The Unhappy Society on tehty toisenlaisella metodilla. Kolmikko on kypsytellyt Lyytisen ja Rögnvaldssonin sävellyksiä pitkään ja hartaasti, monenlaisia sovituksia testaten.

– Tällä kertaa teimme runsaasti kokeiluja ja pistimme mielikuvituksen todella lentämään. Teimme samoistakin biiseistä täysin erilaisia versioita, Lyytinen kuvailee.

Erilaisten efekti- ja soundikokeilujen lisäksi äänimaisemaan vaikuttavat uudet soitinvalinnat. Rögnvaldsson keskittyy yksinomaan baritonikitaraan, joka ulottuu äänialaltaan tavallista sähkökitaraa matalammalle. Lyytinen on lisännyt arsenaaliinsa bassosaksofonin.

– Levyn toteutusta on ohjannut myös kantaaottava tematiikka, mikä on havaittavissa kappaleiden nimistä, Lyytinen jatkaa.

Niin, sellaiset tittelit kuin Politician’s Nightmare ja Legacy to the Children of the 21st Century puhuvat puolestaan instrumentaalisessakin ilmaisussa.

Equally Stupidin omintakeinen ilmaisu syntyy kolmen sopivasti erilaisen, persoonallisen muusikon yhteentörmäyksestä.

– Siggillä on pohjanaan rock- ja jopa metallitaustaa, mikä tuo mukaan rankempaa vivahdetta. Pauli on enemmän jazz, ja hänellä on erityistä taipumusta vahvoihin melodioihin, Meier kuvailee.

– Itse olen soittanut paljon muun muassa vapaata improvisaatiota, Equally Stupid on enemmän sidoksissa kappaleisiin. Voin ottaa yhtyeessä tavallista laajemman tilan, kun bassoa ei ole mukana, mutta toisaalta tuon tilan voi jättää myös täyttämättä.

Rögnvaldsson kehuu erityisesti Meierin tiukkaa groovea ja Lyytisen luovuutta. Lyytinen puolestaan nostaa esiin molempien soittokumppaneittensa poikkeuksellisen rytmillisen vahvuuden.

– David ja Siggi ottavat haltuunsa vaativatkin polyrytmiset jutut, ja minun on sitten hyvä luritella siihen päälle. Equally Stupidissa voin soittaa hyvin monipuolisesti, paikoitellen varsin brutaalistikin.

Yhtyeen live-olemus poikkeaa levyolemuksesta jo välttämättömyyden sanelemana. Etenkin Escape From The Unhappy Society -levyllä on sen verran runsaasti päällekkäisiä raitoja, että elävänä yhtye on väkisinkin karsitumpi.

– Livenä yhtye kuplii ja ryöpsähtelee enemmän, mutta kappaleiden teemat ovat edelleen pääosassa. Tässä yhtyeeseen sopii paremmin improvisoida vahvojen melodioiden pohjalta kuin täysin vapaasti.

Equally Stupid levynjulkaisukeikalla Porin kaupunginkirjastossa Validi Karkia -klubilla 27. tammikuuta klo 19.

Kuuntele ja katso läpileikkaus Equally Stupidin musiikista

Equally Stupidon yhtye, jonka vivahteikasta musiikkia on luonnehdittu progressiivissävytteiseksi jazziksi.

Yhtye koostuukolmesta omaleimaisesta artistista, joista jokaisella on takanaan yli kymmenen vuoden kansainvä̈linen ura.

Pauli Lyytisenviime vuosien yhtyeitä̈ ovat olleet Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery ja Raoul Björkenheim eCsTaSy.

Sigurdur Rögnvaldssonon tullut tutuksi muun muassa yhtyeistä Sigurdur Rö̈gnvaldsson Dark Forest, DEFEKT ja Uinuva.

David Meieron viime vuosina ollut esillä̈ Schnellertollermeier -, Trio Riot - ja Hunter-Gatherer-yhtyeissä.

SuomalainenLyytinen tuottaa Equally Stupidissa ääntä tenori-, basso-, ja alttosaksofonilla, efekteillä ja syntetisaattorilla.

IslantilainenRögnvaldsson soittaa baritonikitaraa, sveitsiläinen Meier rumpuja.

Kappaleistaosa perustuu Lyytisen, osa Rögnvaldssonin sävellyksiin.

Yhtye aloittaanyt toisen levynsä Escape From The Unhappy Societyn julkaisukiertueen Porista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: