Lapsuuden unelmasta tuli totta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Lapsuuden unelmasta tuli totta

Yhdistelmä ruotsalaisia ja <br>gambialaisia sukujuuria on <br>antanut Seinabo Seylle <br>hedelmällisen maaperän <br>musiikin tekemiseen.

14.7.2016 7:18

Seinabo Sey altistui musiikille jo pikkutyttönä. Hänen gambialainen isänsä Maudo Sey oli tunnettu soittoniekka, ja Seinabo seurasi isäänsä harjoituksiin ja keikoille, muusikkojen maailmaan.

– Isän kautta kuulin varhain etenkin reggae-tyylistä musiikkia. Hiukan myöhemmin aloin saada vaikutteita muualtakin, ja aloin löytää omaa musiikillista identiteettiäni.

Musiikillisen identiteetin etsimisen ohella Seinabo joutui näkemään muita enemmän vaivaa myös oman minuutensa löytämiseen. Kun äiti on ruotsalainen ja isä gambialainen, kahden erilaisen kulttuurin vaikutteet antavat lapselle pohdittavaa.

– Jouduin todella työskentelemään sen eteen, että tulen ymmärretyksi, Sey kiteyttää.

Sey on pystynyt hyödyntämään omassa, vahvojen soul-vaikutteiden silaamassa popmusiikissaan sekä gambialaista että ruotsalaista perimäänsä.

– Gambialaisessa kommunikaatiossa käytetään paljon anekdootteja ja one-linereita, ja olen taatusti saanut näistä jotakin myös omien biisieni tekemiseen. Ruotsalaisen taustan kautta olen oppinut yleisemmin, kuinka pop-lauluja rakennetaan.

Yhdeksän vuoden iässä Seinabo Sey imi uusia vaikutteita ennen kaikkea television kautta. Musiikkikanava MTV muodostui suoranaiseksi pakkomielteeksi.

– Rakastin MTV:tä. Muistan, kun sieltä tuli aina ensin poplaulu, sitten perään rockbiisi, ja niin edelleen. Tuijotin kanavaa välillä kolmelta aamuyöllä, mistä seurasi iso riita vanhempieni kanssa.

Suurimman vaikutuksen Seinaboon tekivät kuitenkin R&B -tyyppiset artistit ja heidän kappaleensa jännittävine videoineen.

– Destiny’s Childin No No No

oli aivan mahtava, ja se video oli todella makea. Joissakin videoissa oli paljon paljasta pintaa, mistä vanhempani eivät myöskään oikein tykänneet.

13-vuotiaana Seinabo Sey koki koulussa käänteentekevän hetken.

– Luokassamme oli piano, ja meidän piti laulaa muiden oppilaiden edessä. Olin hyvin peloissani ennen lauluvuoroani, Sey muistelee.

– Kun aloin laulaa, tunsin, kuinka pystyn voittamaan pelkoni täydellisesti. Minulle tuli sellainen olo, että vau, tämän minä haluan kokea yhä uudelleen ja uudelleen.

Nyt, kaksitoista vuotta myöhemmin, Sey on julkaissut debyyttialbuminsa ja on kansainvälisen suurmenestyksen kynnyksellä. Hän ei vieläkään täysin käsitä sitä tosiseikkaa, että laulamisesta tuli hänen uransa.

– Tämä kaikki tuntuu niin epätodelliselta. En välillä usko itsekään, että olen nyt levyttävä ja esiintyvä artisti. Elän todeksi muuttunutta unelmaa, Sey hehkuttaa.

Kolmetoistavuotiaana koettu hetki heijastuu vahvasti nykyhetkeen. Kun Sey vertailee studiossa laulamista yleisön edessä laulamiseen, ei jää epäselväksi, kumpi on hänelle luontevampaa.

– Koen syvää rauhallisuutta, kun laulan elävälle yleisölle. Tunnen itseni täysin vapaaksi ollessani suorassa yhteydessä ihmisiin, Sey kertoo.

– Sen sijaan kammoan studiossa laulamista. Siinä tulee mietittyä, pitäisikö melodia laulaa hieman eri tavalla käyttäen eri nuotteja, eikä se tunnu yhtään luontevalta. Keikalla voi vain antaa laulun virrata.

Sey onkin pohtinut, kuinka hän saisi tulevan toisen albuminsa lauluosuuksiin livemäisemmän fiiliksen kuin Pretend -debyyttilevyllä. Ehdotus yleisön haalimisesta studioon herättää laulajassa hyväksyvän naurahduksen.

– Juuri niin, sitähän minun pitäisi kokeilla!

Ensimmäisen levyn tekeminen oli Seinabo Seylle opettavainen kokemus. Lopputulos on onnistunut, mutta se olisi voinut syntyä helpomminkin.

– Kun aloitin, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, miten levy kuuluu tehdä. Äänittelin kaikkia pieniä pätkiä puhelimeeni, ja sitä rataa. Prosessi oli aika hajanainen ja sekava, Sey myöntää.

– Opin kokemuksesta todella paljon sellaista, jota voin hyödyntää seuraavan albumin tekemisessä. Täytyy saada selkeämmät suuntaviivat ja pitää fokus alusta alkaen, kenties ulkopuolisen tuottajan avustuksella.

Kolme vuotta kestäneen prosessin tuloksena Sey on havainnut, että noin puolet kappaleista kuulostaa siltä kuin hän oli alun perin ajatellut, loput eivät.

– Ne kappaleet, joista pidän kaikkein eniten, kuulostavat juuri siltä kuin olin suunnitellutkin.

Suomeen ja Pori Jazziin tulemista Seinabo Sey odottaa innolla. Hän on ehtinyt esiintyä Suomessa jo muutaman kerran. Erityisesti kesän 2015 keikka Flow Festivalilla on jäänyt mieleen.

– Soitimme siellä pyöreällä lavalla. Se tuntui aluksi melkoiselta haasteelta. Loppujen lopuksi oli aivan mahtavaa olla joka puolelta yleisön ympäröimä.

Seinabo Sey Jokilavalla perjantaina 15.7.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: