Tuleeko mystinen oranssi kitara Brian Setzerin mukana Poriin? - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Tuleeko mystinen oranssi kitara Brian Setzerin mukana Poriin?

VERKKOON TORSTAINA 14.7. AAMULLA

Arpakuutioilla varustettu oranssi Gretsch-kitara on Brian Setzerille maailman tärkein soitin.

14.7.2016 7:17

Rockabillyn kiistaton kuningas Brian Setzer sai pari vuotta sitten soiton arvovaltaisesta Smithsonian-instituutista. Setzerin oranssi, vuodelta 1959 peräisin oleva Gretsch-kitara haluttiin osaksi Yhdysvaltain historian museon kokoelmaa Was-hingtonissa.

Siis se kitara, jota soittamalla Setzer ja hänen Stray Cats -yhtyeensä nousivat maailmanmaineeseen yli 30 vuotta sitten.

Kitara, jonka säätönupit Setzer oli nuorena kollina vaihtanut Monopoli-pelin noppiin ja jota mies itse rakastaa niin paljon kuin kitaraa vain voi rakastaa.

– Tätä suurempaa kunnianosoitusta ei oikein voi saada. Asiassa oli kuitenkin yksi mutta. Totesinkin Smithsonianin väelle, että ”no tuota, minä kyllä käytän vielä sitä kitaraa”, Brian Setzer naurahtaa.

Ongelma ratkaistiin siten, että Smithsonianin vitriiniin päätyi vuonna 2006 valmistettu täydellinen kopio Setzerin oranssista kitarasta. Se korvataan alkuperäisellä sitten, kun artisti lopettaa soittohommat kokonaan.

– Toivon mukaan se päivä ei tosin koita vielä pitkään aikaan!

Setzer teetti aikanaan lempikitarastaan kopion siksi, että vanha kitara alkoi hajota käsiin. Nykyään on hyvin harvinaista nähdä alkuperäinen oranssi Gretsch tositoimissa konserttilavalla.

– Ehkä minun pitäisi tuoda se mukanani Poriin! Tavallisesti soitan sillä konserteissa harvakseltaan, sillä pelkään, että se varastetaan tai että sille tapahtuu jotain. Olisi kuitenkin hauska soittaa sitä Suomessa.

Setzerin mukaani Suomella onkin erityinen paikka hänen sydämessään. Suomi on vastavuoroisesti aina ollut suopea hänelle – tulihan Stray Catsin ensimmäinen kultalevykin nimenomaan Suomesta, vuonna 1981. Tuo kultalevy komeilee miehen kodin seinällä Minnesotassa.

– Ihmiset varmaan ajattelevat, että sanon tämän vain, koska puhun suomalaiselle toimittajalle, mutta pidän oikeasti kovasti Suomesta. Aikanaan meidän piti kierrellä vaimoni kanssa autolla Suomea viikon ajan, mutta viikko venyikin kuukaudeksi. Viihdyimme niin hyvin, mies sanoo.

– Kerran meidän piti käydä Napapiirilläkin, mutta Tampereen kohdalla tajusimme, että edessä olisi vielä ainakin monen tunnin ajomatka. Päätimmekin vain jäädä Tampereelle oluelle, hän jatkaa nauraen.

Setzer suitsuttaa kovasti myös Pori Jazz -festivaalia, jossa hänet on nähty tätä ennen kaksi kertaa. Kirjurinluodossa on hänen mukaansa upea tunnelma.

– Pori Jazz muistuttaa monella tavalla yhdysvaltalaisia festivaaleja. Ihmiset tulevat paikalle erityisesti tapahtuman itsensä takia ja he suhtautuvat artisteihin avoimen positiivisesti. Sellaisen yleisön eteen on helppo tulla.

Viime visiitillä Pori Jazzissa nähtiin massiivinen Brian Setzer Orchestra, mutta nyt lavalle nousee neljän soittajan energinen Rockabilly Riot. Keikalta lienee lupa odottaa entistä rouheampaa rockabilly-tykistä, sillä maailmalla Rockabilly Riotia on kuvailtu jopa paluuksi Stray Cats -juurille.

Ainakin Brian Setzeriä Rockabilly Riot on auttanut löytämään kauan sitten unohdettuja asioita omasta musiikistaan.

– Kaikki nämä vuodet olen esittänyt Runaway Boysia vain yhdellä kitaralla, mutta Rockabilly Riotin kanssa kitaroita onkin kaksi. Olin itsekin yllättynyt, että näin biisi kuulostaa täysin samalta kuin alkuperäisellä Stray Cats -levytyksellä. Levytyksestä on niin paljon aikaa, etten muistanut, että Runaway Boys tosiaan purkitettiin kahden kitaran voimin!

Eri kokoonpanoilla esiintyminen tekee vanhojen klassikkojen soittamisesta muutenkin mielenkiintoista.

– Olen jopa harkinnut kokoonpanon supistamista entisestään. Seuraavaksi taidankin lähteä kiertueelle aivan yksinäni. Olisi vain minä, kitara, banjo ja ehkä vielä akustinen kitara, Setzer tunnelmoi.

Tällä kertaa miehellä ei ole aikaa kierrellä Suomea, sillä Euroopan-kiertueen seuraava keikka on jo parin päivän päästä Hollannissa. Setzer arvelee silti viettävänsä pari yötä Helsingissä.

Eurooppalaisille areenoille paluuta mies odottaa innokkaana, sillä viime kiertueesta rapakon tällä puolen on aikaa jo useampi vuosi. Soittamisen puolesta euroyleisölle esiintyminen ei eroa mitenkään Yhdysvaltojen konserteista, mutta Setzer on huomannut ainakin yhden selkeän eron eri mantereiden välillä.

– Euroopassa ollaan tyylitietoisempia. Yhdysvalloissa rockabillykeikalle saatetaan tulla shortseissa ja t-paidassa, mutta Euroopassa iso osa yleisöstä on pukeutunut rockabillyn hengessä. Se saa minut aina hyvälle tuulelle. En elä 50-luvulla, mutta rakastan tuon aikakauden tyyliä, Brian Setzer sanoo.

Brian Setzer’s Rockabilly Riot! päälavalla torstaina 14.7.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: