Bruce Springsteen perui konsertin Pohjois-Carolinan ”vessalain” takia - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Bruce Springsteen perui konsertin Pohjois-Carolinan ”vessalain” takia

Bruce Springsteen on peruuttanut konserttinsa Pohjois-Carolinassa protestina osavaltion sukupuolivähemmistöjä syrjivälle laille. Kuva Springsteenin konsertista Helsingin Olympiastadionilla heinäkuussa 2012.

9.4.2016 10:50

Yhdysvaltalainen rocktähti Bruce Springsteen on peruuttanut konserttinsa Pohjois-Carolinassa. Peruutuksella Springsteen protestoi osavaltiossa voimaanastunutta niin kutsuttua vessalakia, joka arvostelijoiden mukaan syrjii sukupuolivähemmistöjä.

Kiistelty laki määrää, että transsukupuolisten ihmisten pitää käyttää sen sukupuolen wc-tiloja, joka heidän syntymätodistukseensa on merkitty. Lisäksi laki vähentää seksuaalivähemmistöihin kuuluvien mahdollisuuksia nostaa oikeusjuttuja syrjinnästä työpaikalla.

Springsteenin piti esiintyä sunnuntaina Greensborossa Pohjois-Carolinassa.

– Jotkut asiat ovat rockshow’ta tärkeämpiä, ja taistelu ennakkoluuloja ja ahdaskatseisuutta vastaan on yksi niistä. Tämä on voimakkain keino, joka minulla on vastustaa niitä, jotka työntävät meitä taaksepäin eivätkä eteenpäin, Springsteen sanoi Facebookissa julkaistussa lausunnossa.

”Lainsäädännön leviäminen estettävä”

Springsteenin E Street Band -yhtyeen kitaristi Steven Van Zandt pahoitteli faneille koituvaa mielipahaa mutta korosti, että Pohjois-Carolinan uuden lain kaltaisten lakien leviäminen pitää estää.

Hiljattain myös toinen eteläinen osavaltio Mississippi on ottanut käyttöön lain, jonka mukaan viranomaiset ja yritykset voivat kieltäytyä palvelemasta seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, jos heidän uskonnollinen vakaumuksensa sanoo niin.

– Tällainen häpeällinen ja julma lainsäädäntö alkaa levitä osavaltiosta toiseen. Ajattelimme, että on parempi nousta sitä vastaan ajoissa ja yrittää pysäyttää se, tai ainakin näyttää jonkinlaista esimerkkiä muille, Van Zandt sanoi.

– On valitettavaa, että ainoa keino on aiheuttaa ihmisille taloudellista vahinkoa, jotta he ymmärtäisivät ja tekisivät sen, mikä on moraalisesti oikein.

Springsteenin lausunto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: