Arvio T.E.H.D.A.S -taiteilijakollektiivin kesänäyttelystä Betonikesä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kesänäyttely jammailee Porin Väinölässä rennosti ristiriitaisella betonilla – katso kuvat

Andris Maračkovskis: Hidden Man, 2019.

9.7.2019 21:03

Kuvataide

Betonikesä + Virtual Concrete

T.E.H.D.A.S. -ryhmä sekä Lora Dimova, Riikka Keränen, Andris Maračkovskis, Marja Patrikainen, Heikki Takala, Antti Turkko, Jenni Uusitalo ja Kulttuuripaja Lumo.

10.8. saakka. Veistospuisto ja Radioaseman kesänäyttely, Radioasemantie 1, Pori. Veistospuisto on avoinna aina. Radioasema on avoinna ke-su kello 11-18.

Taiteilijakollektiivi T.E.H.D.A.S. ry on keskittynyt Porin lyhytaaltoaseman ja sen ympäristön kehittämiseen. Toki ”keskittyminen” ei ole osuvin verbi toiminnalle. Kolmatta kertaa järjestettävässä kesänäyttelyssä ilakoidaan jälleen kokeilumeiningillä ja faktojen pölhöllä rönsyilyllä.

T.E.H.D.A.S. & Heikki Takala: Virtual Concrete, 2019, näkymä tilateoksesta.

Teemana on betoni. Se koostuu kivirakeista, sementistä, vedestä ja lisäaineksista. Betoni on radioaseman, naapurilähiöiden ja koko rakennetun maailman yleisin materiaali. Sen kaltaisia rakennusaineita käytettiin antiikissa ja ehkä jopa Egyptin pyramideissa.

Betonin hiilijalanjälki on käsittämätön. Sementin ja veden kemiallinen reaktio kovettaa seoksen ja vapauttaa hiilidioksidia. Nykyaikaisen betoniteollisuuden arvioidaan tuottavan 5-8% maailman kasvihuonepäästöistä.

Kun käsitellään ristiriitaista aihetta, on riskinä, että lopputulos kallistuu ikävän puolen ylistykseksi. Sisätiloissa onkin esillä kaikenlaista, mitä betonista on keksitty muovata. Siellä sykkii ja livertää myös Heikki Takalan ja T.E.H.D.A.S. -ryhmän mediataiteellinen spektaakkeli. Kuuteen pilvenpiirtäjämäiseen paasiin heijastuu komeaa kollaasia betonilaattojen pintarakenteista. Muissa videoissa esiintyvät muun muassa Sampolan Sale, purkutyömaa ja lähiömaisema.

Kulttuuripaja LUMO: Jäljet, 2019, pajan ohjaaja Jenni Uusitalo.

Riikka Keränen: Pönttöjuurisia betoniviidakosta, 2019

Patsaspuiston vehreyden keskellä teeman kompleksisuus näkyy tarkemmin. Riikka Keräsen (s. 1984) veistoksessa betoni alistaa puiden rungot taidokkaiksi kaariksi. Kulttuuripaja Lumon ja Jenni Uusitalon (s. 1987) teoksessa betonin paha jalanjälki kuvataan kauniin yksinkertaisesti. Märkään betoniin painuneista jaloista muodostuu polku. Betonin jalanjälki on ihmisen jalanjälki.

Antti Turkon (s. 1980) Concrete youth on sampolalaisen suihkulähteen muistomerkki. Tarinan mukaan nuorisoa yritettiin hätistää purkamalla heitä puoleensa vetänyt suihkulähde palvelukeskuksesta. Nyt koko Sampolan vanha keskus on historiaa, toivottavasti myös ankea suhtautuminen nuoriin.

Antti Turkko: Concrete Youth, 2019.

Vaikka näyttelyprojektiin liittyy pitkäjänteistä kaupunkitutkimusta ja yhteisötaidetta, esitetään kokonaisuus hieman löysin rantein. T.E.H.D.A.S. ylistää taiteellista jamittelua, mutta jos näyttelyt vähän terävöityisivät, kävijöille tarjoiltaisiin enemmän taustatietoa ja patsaspuisto yhä laajenisi, voisi Itä-Poriin kehkeytyä jopa valtakunnallinen nähtävyys.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: