Arvio Kari Levola Live Evil - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Ruumiita riittää raisiolaisdekkarissa – porilaissyntyinen kirjailija Kari Levola heittäytyi kuusikymppisenä dekkaristiksi

Kirjailija Kari Levola puhui porilaiskouluissa Runo vieköön -kiertueella vuonna 2010.

4.11.2019 14:29 | Päivitetty 6.11.2019 10:56

Kirjat

Kari Levola: Live Evil. Robustos 2019. 176 s.

”Minua on aina pidetty harkitsevana poliisina, sellaisena joka ei päätä pahkaa syöksy uhkarohkeisiin tilanteisiin. Mutta ihmisen hätä saa minut tolaltani tai pistää ruiskeen adrenaliinia, niin että minun on päästävä auttamaan.” (s. 156)

Kun pitkän linjan kirjailija ryhtyy kuusikymppisenä dekkaristiksi, kynnetään syvissä vesissä.

Porilaissyntyinen Kari Levola (s. 1957) on julkaissut tähän mennessä yli 60 kirjaa. Levolan uusin opus on pienkustantamon tuottama Live Evil, jossa ratkotaan eriskummallisia kuolemantapauksia. Kirjailija asuu nykyisin Raisiossa.

Dekkarin minäkertoja on viisikymppinen rikospoliisi Raistola. Vuosikymmenien karriäärin myötä poliisin työ ei ole sytyttänyt miestä moneen vuoteen. Sarkastinen työpari Korpi suhtautuu työhönsä hieman motivoituneemmin. Työparin keskinäiset välit eivät ole läheiset.

Sitten entisestä maaherran asunnosta löytyy ruumis, ja Korpi ja Raistola saavat tehtävän.

Raistola ei poliisivuosinaan ole oppinut harrastuksia. Kunto on nollilla: jo pelkkä kerrostalon portaikko ottaa voimille. Kun hän kapuaa kattohuoneistoon rikospaikalle, henki meinaa lähteä.

Raistola poikkeaa myöhemmin terveyskeskuksessa, missä sydäninfarkti iskee kesken tutkimusten:

”Havahduin kun lääkäri lähti huoneesta. Siellä oli kylmä ja minä yritin vetää paidanreunaa ylleni. Se nuori lääkäri tuli vanhemman lääkärin kanssa. Ne puhuivat hiljaa, en kuullut mitä. Seuraavaksi tulivat ambulanssimiehet, tai toinen oli nainen. Pienessä huoneessa tuli ahdasta.” (s. 17)

Herätessään kahdeksan vuorokauden päästä sairaalavuoteelta Raistola kuulee Korvelta, että kuolleena löytyneen miehen tapausta aprikoivat nyt pääkaupunkiseudun kollegat. Tapaus voisi siirtyä historiaan, ellei eläköitynyt kollega Varstela ottaisi yhteyttä ja kyselisi saman ruumiin tutkinnan perään.

Hetken päästä löytyy lisää kuolleita, ja mysteerit kasvavat. Puhumattakaan aseista, jotka löytyvät entisen poliisin kellarista, tai EU:n ja Balkanin LIVE-huippukokouksesta, jonka pitäisi käynnistyä kaupungissa terroristiuhkista huolimatta.

Sydänsairaudet ovat kirjailijalle tuttuja taannoisen sydänleikkauksen vuoksi. Yksi keino purkaa raskaan sairauden herättämiä tuntoja oli kirjoittaa aiheesta kaunokirja.

Levolan dekkarimiljöö on kiehtovan salaperäinen. Romaanihenkilöiden jalkojen alla kulkee maanalaisten tunneleiden verkosto. Kaupungin nimeä ei kerrota edes vahingossa. Turku taitaa silti olla miljöö, tuntomerkeistä päätellen.

Letkeä tarinankuljetus on viihdyttävää kaikin puolin. Kertoja ei ponnahtele harharetkille varsinaisten tapahtumien tai moninaisten mysteerien selvittelyistä. Lopussa meno kiihtyy perinteiseen tapaan, luodit lentävät ja pahikset saavat ansionsa.

Henkilökuvat jäävät hieman irrallisiksi karikatyyreiksi. Juuri henkilökuvauksessa varttuneen kirjailijan dekkaridebyytti hiihtää pitkälti perinteisiä latuja pitkin.

Selvimmin tämä näkyy Raistolassa, yksinäisessä sudessa, jonka avioliitto kohtasi aikoinaan täystuhon: ensin tuli ero, sen jälkeen ex-vaimo vielä heitti veivinsä. Ainoa poika Roni asuu perheineen omissa oloissaan.

Live Evil saattaa aloittaa romaanisarjan. Kieli Levolalla on hallussa alusta loppuun. Kirjoitusote on tasapainoinen, kirjoittamisen palo käsinkosketeltava. Myös salapoliisikirjailijana.

Oikaisu: Arviossa mainittiin virheellisesti Kari Levolan työskennelleen aiemmin Satakunnan Kansan toimittajana. Tekstistä poistettiin virhe 6.11. klo 10.55

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: