Harrastajateatterit kärsivät aktiivien pulasta Porin seudulla - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Pula aktiiveista on tuttua Porin harrastajateattereissa: ”Ajan henki on sellainen, etteivät vastuutoimet kiinnosta”

Porin seudun harrastajateatterien yhteistyö ontuu, vaikka kaikki teatterit toivoisivat sitä lisää.

Contakti-teatterilla pyyhkii hyvin. Ensi-iltoja teatteri saa urakoida vuodessa melkoisesti, koska tilavuokra omasta näyttämöstä on kova. Ilonen talo -näytelmän harjoituksissa lavalla Juho Heljala (Kerkko), Saara Salmi (Birge) ja Noora Lndholm (Ruut), katsomossa Kati Pipinen (äiti), ohjaaja Anne Rinnetmäki ja Hilkka Salakari (Vuokko).

23.9.2019 14:08 | Päivitetty 23.9.2019 17:00

Vihreä teatteri kertoi elokuussa, että sen tulevaisuus on epävarma. Teatterille ei ole löytynyt vetäjää, joka sitoutuisi jatkamaan teatterin toimintaa ensi vuonna. Näyttää uhkaavasti siltä, että Peter Pan Kirjurinluodon kesäteatterissa jäi Vihreän teatterin viimeiseksi näytelmäksi.

Porin seudun muut harrastajateatterit ovat ottaneet tiedon Vihreän teatterin tilanteesta vastaan surullisina ja järkyttyneinä. Osalle samat vaikeudet ovat omakohtaisesti tuttuja. Hallitus on välillä vaikea saada kasaan, ja vastuu toiminnasta kasautuu helposti liian harvoille aktiiveille. Tämä koskee etenkin nuoremman polven tekijöistä koostuvia ryhmiä.

Ongelma on tuttu yhdistyksistä läpi Suomen: Ihmisiä on yhä vaikeampi saada sitoutumaan yhdistysten hallitusten jäseniksi saati puheenjohtajiksi.

– Meilläkin on huomattu selvästi, että ajan henki on sellainen, etteivät vastuutoimet kiinnosta, eikä ihmisillä ole niihin aikaa, tiivistää Porin ylioppilasteatterin hallituksen pitkäaikainen jäsen Karoliina Hursti.

Teatteri Ulpussa ja Contaktissa on onnistuttu löytämään hallitukseen hyvin väkeä ja jakamaan vastuutehtäviä. Contakti-teatterin puheenjohtaja Anne Rinnetmäki kertoo, että hallitus on saatu ongelmitta täyteen aktiivisia jäseniä, jotka tarttuvat työhön. Vastuu ja valta teatterissa on saatu jakautumaan koko hallitukselle.

– Se on kaiken A ja O. Meillä on neljä ensi iltaa vuodessa. Jos yksi ihminen tuottaisi ne harrastuksenaan, hän olisi ihan hajalla ja rikki, jos ei olisi toimivaa tiimiä, Rinnetmäki sanoo.

Mitä seuraavaksi Kirjuriin?

Porin seudun harrastajateattereissa ei ole keskusteltu Vihreältä teatterilta mahdollisesti vapautuvasta ajasta Kirjurinluodon kesäteatterissa. Teatteri Ulpu on päinvastoin luopumassa omasta kesäteatteritoiminnastaan ainakin sen nykyisessä muodossa. Yksi syy on se, ettei ole helppo löytää kesäksi ihmisiä ja talkoolaisia sitoutumaan teatterin tekoon.

Myös Contaktin Rinnetmäki arvioi, ettei heillä riittäisi väkeä pyörittämään kesäteatteria. Jo omissa ensi-illoissa on kova työ. Osa teatterin aktiiveista osallistuu muiden kesäteatterien toimintaan.

Porin ylioppilasteatterin Hursti pohtii, että jos Kirjurinluotoon perustettaisiin uusi kesäteatteri, harrastajateatterit voisivat kenties tehdä sen yhdessä.

Ville Lehtonen (sijaisisä), Saara Salmi (Birge) ja Noora Lindholm (Ruut) eläytyivät rooleihinsa Contakti-teatterin Ilonen talo -näytelmän harjoituksissa.

Tarve uusille osaajille

Hallitusten jäseniä enemmän harrastajateattereilla on pulaa yhdestä ryhmästä: ääni- ja valosuunnittelijoista. Tämän alan osaajia on Porin seudulla vähän, ja he ovat hyvin työllistettyjä.

Osa harrastajateattereista maksaa ääni- ja valosuunnittelusta palkkaa, mutta heidän on silti vaikea löytää alan ammattilaisia tarpeisiinsa.

Tilanne saattaa helpottua, sillä Porin Teatterinuoret perusti tänä syksynä uuden tekniikkaryhmän, jossa se kouluttaa sekä teini-ikäisiä että aikuisia teatterin harrastajia teatteritekniikan osaajiksi.

Yhteistyö puuttuu

Teatterien yhteistyö ontuu, vaikka kaikki toivoisivat sitä lisää. Ongelma on siinä, että harrastajilla menee kaikki energia oman teatterin pyörittämiseen, eikä aikaa yhteistyökuvioiden rakentamiselle ole.

Kilpailuasetelmaa ei ole, vaan teatterit auttavat toisiaan esimerkiksi lainaamalla tavaraa toisilleen. Myös näyttelijät ja ohjaajat liikkuvat joustavasti teatterien välillä. Yhdessä olisi helpompi esimerkiksi järjestää kursseja jäsenistölle.

Lasten ryhmät täynnä

Vihreän teatterin lopetettua teatteriryhmänsä harrastajamäärät Porin teatterinuorissa ja Ulpussa ovat kasvaneet selvästi. Porin teatterinuorilla on ollut jopa sata lasta jonossa odottamassa vapautuvaa paikkaa ryhmissä.

Etenkin 9–12-vuotiaita teatterin kiinnostaa kovasti teatteriharrastuksen aloittaminen. Paikkoja avautuu kuitenkin vuosittain vähän, koska vain harva lopettaa harrastuksen. Myös Ulpun harrastajaryhmät ovat tällä hetkellä täynnä jonotuspaikkoja myöten.

Pro Annis ry. perusti avuksi sumaan uuden, Anniksella toimivan lasten teatteriryhmän.

Artikkelia varten haastateltiin Contakti-teatterin, Teatteri Ulpun, Porin teatterinuorten ja Porin ylioppilasteatterin edustajia.

Lue myös:

Vihreän teatterin tulevaisuus on vaakalaudalla –Jäikö Peter Pan -musikaali teatterin viimeiseksi näytelmäksi?

Tämä teatteri ei päästä itseään helpolla: Porin ylioppilasteatterin näyttelijät uskaltavat hypätä epämukavuusalueelle

Teatteri Ulpun nuoret superaktiivit huomasivat käyvänsä teatterilla seitsemän kertaa viikossa – sekään ei riittänyt, vaan he perustivat myös oman yrityksen

Porin seudun teattereita

Porin seudulla toimivat ainakin seuraavat harrastajateatteriryhmät. Listasta on jätetty pois kesäteatterit.

Contakti-teatteri: Vuonna 1988 perustetulla harrastajateatterilla on oma näyttämö Porin Uusikoivistontiellä.

Teatteri Monikasvot: Porin seudun kansalaisopiston yhteydessä toimii matalan kynnyksen harrastajateatteri.

Teatteri Taidepaska: Nuorten teatterintekijöiden kollektiivi tekee esityksiä työryhmälähtöisesti.

Teatteri Tyhjät Tilat: Miko Vahekosken vuonna 2017 perustamassa nuorten aikuisten ryhmässä näyttelee Porin teatterinuorten kasvatteja. Ryhmä on esittänyt mm. Vahekosken kirjoittamia näytelmiä.

Teatteri Ulpu: Ulvilassa toimiva, vuonna 1993 perustettu harrastajateatteri on yksi Porin seudun suurimmista toimijoista, joka tuottaa näytelmiä niin aikuisille kuin koko perheelle. Teatterilla on oma näyttämö.

Otava Ensemble: Vuonna 2010 perustettu teatteriryhmä on tehnyt näytelmiä muun muassa Juha Hurmeen ohjauksessa.

Pihlavan Tapuliteatteri: Pihlavassa toimivassa harrastajaryhmässä ikähaitari on suuri lapsista eläkeikäisiin. Tunnetaan etenkin kesäteatterina, mutta ryhmät toimivat talvisinkin.

Porin Teatterinuoret: Yksi Suomen suurimmista lasten ja nuortenteattereista toimii Kulttuuritalo Annankatu 6:n tiloissa.

Porin ylioppilasteatteri: Kymmenvuotisjuhlavuottaan viettävä teatteri koostuu nuorista aikuisista.

Tasalan talviteatteri: Teatteri on toteuttanut yhteensä 18 klassikkomusikaalia tai laulunäytelmää Luvian Tasalassa.

Vihreä teatteri: Perinteikäs teatteri on toiminut vuodesta 1961. Se tunnetaan etenkin kesäteatteriesityksistä sekä lasten ja nuorten ryhmistä, joita teatteri pyöritti talvisin. Vihreän teatterin toiminta uhkaa loppua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: