Kulttuurin menovinkit Satakunta maaliskuu - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Katso tästä maaliskuun kulttuurin menovinkit Satakuntaan: lauluja särkyneille sydämille, perhescifiä, huippubasisti ja pomppivat salapoliisit

Herra Ylppö tuo Poriin uuden EX-yhtyeensä ja erobiisejä.

29.2.2020 12:26 | Päivitetty 29.2.2020 16:30

Musiikkia rakkauden kaipuusta

Kansainvälisissä pianokilpailuissa palkittu pianisti Kirill Kozlovski (s. 1981) on esiintynyt useiden orkesterien solistina niin Suomessa kuin ulkomailla. Eurajoella Kozlovski esittää romantiikan ajan pianokappaleita, joita yhdistää kaukaisen tai saavuttamattoman rakkauden kaipuu. Beethoven, Brahms, Schumannn ja Liszt omasivat persoonallisia näkemyksiä rakkaudesta ja kaipuusta, ja kappaleiden tunneskaala ulottuu rajuista turhautumisen purkauksista hiljaisiin rakkaudentunnustuksiin.

1.3. klo 15 Eurajoki-sali, Eurajoki.

Pianisti Kirill Kozlovski esiintyy Eurajoella.

Lasten kulttuuriviikot

Kaksiviikkoisessa lastentapahtumassa Raumalla on tarjolla monenlaista kulttuuriohjelmaa. Rauma-salissa voi nähdä Maukka, Väykkä ja karhu Murhinen -lastenmusikaalin, jossa Timo Parvelan tuttu lastenkirja herää eloon. Musiikkiryhmä Kakrujen konsertissa esitetään elokuva-, musikaali- ja tv-sarjojen musiikkia. Lapset pääsevät itse toimiin mm. sarjakuva-, pitsi- ja sirkustyöpajoissa, teatteriseikkailussa ja kysymyspolulla Rauman merimuseossa.

2.–15.3. eri puolilla Raumaa. Katso koko ohjelma täältä

Maukka, Väykkä ja karhu Murhinen -lastenmusikaalissa tuttu satukirja herää eloon.

Basistivirtuoosi Stu Hamm

Basisti Stu Hamm on valittu Bass Player Magazinen äänestyksessä kolmeen otteeseen maailman parhaaksi jazzbasistiksi ja kahdesti parhaaksi rockbasistiksi. Guitar Player -lehti on myöntänyt hänelle vastaavia tunnustuksia. Basisti on levyttänyt musiikkia muun muassa Steve Vain ja Joe Satrianin kanssa ennen soolouraansa. Poriin virtuoosi tuo uunituoreen trionsa soittamaan materiaalia koko uransa varrelta.

5.3. klo 19 Porin nuorisotalo

Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila musisoivat Karviassa.

Karvia laulaa ja soi

Karvian musiikkiviikolla esiintyvät muun muassa laulaja Tuula Amberla sekä kansainvälisesti aktiivisesti konsertoineet kansanmuusikot Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila, jotka esittävät niin kotimaisia menuetteja, polskia ja polkkia kuin omia sävellyksiään. Viikolla esiintyvät myös muun muassa Porin kamarikuoro, Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmä sekä pelimanniyhtye Häly.

6.–15.3. Karvia Laulaa ja Soi -tapahtuma Karviassa

Nokun näyttämö esittää maaliskuussa vakavaa draamaa. Yksin Berliinissä vie keskelle Natsi-Saksan kauhuja.

Ensi-ilta Noormarkussa

Noormarkussa toimiva perinteikäs Nokun näyttämö ottaa ohjelmistoonsa toisen maailmansodan aikaan sijoittuvan draaman Yksin Berliinissä. Näytelmä kertoo kahden vaatimattoman ihmisen vastarinnasta keskellä Natsi-Saksaa. Näytelmä merkitsee Nokulle uutta ohjelmistopolitiikkaa ja pyrkimystä nostaa harrastajateatterin profiilia. Kesäkuussa Nokun näyttämöllä nähdään Nikolai Gogolin tekstiin perustuva Päällystakki.

7.3. ensi-ilta klo 19 Myllykartano, Noormarkku

Data Error -näytelmässä maanviljelijä (näyttelijä Mika Piispa) haaveilee televisiossa näkemästään unelmien naisesta ja päättää päivittää itsensä tälle kelpaavaksi. Pienoisnäytelmä on osa esitystä ”3 kuvaa huomisesta”.

3 kuvaa huomisesta

Rakastajat-teatteri, Espoon Kaupunginteatteri ja Teatteri Quo Vadis yhdistivät voimansa kolmen pienoisnäytelmän esitykseen. 3 kuvaa huomisesta edustaa tyylilajiltaan perhescifiä. Tulevaisuudessa ihminen pystyy muokkaamaan itsestään päivitetyn version, mutta tunnetasolla ihminen ei kehity mihinkään. Näytelmät käsittelevät ihmisen ja koneen suhdetta sekä tekniikan vaikutusta ihmisiin ja ihmissuhteisiin.

12.3. klo 19

Rakastajat-teatteri on mukana teatterien yhteistyössä, jossa syntyy kolme näytelmää tulevaisuuden ihmisestä

Teatteriarvio: Perhescifi tulevaisuudesta viihdyttää ja saa ajatukset liikkeelle

Pomppivat salapoliisit

Contakti-teatterin lasten jännitysnäytelmässä etsiväntyö muuttuu hulvattomaksi ja suorastaan eläimelliseksi. Näytelmä nimeltä Pomppivat salapoliisit ja kadonneiden raitojen arvoitus kertoo salapoliiseista Jänö Holmila ja Sherlock Halttunen, jotka saavat työkseen jäljittää rouva Seepran varastettuja raitoja. Näytelmää suositellaan yli viisivuotiaille.

13.3. ensi-ilta klo 18 Contakti-teatteri, Pori

Kolme huikeaa tanssiesitystä

Pori Dance Companyn tanssiesitysten aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta yhteen voi aina luottaa: tanssijoiden taitavuuteen. Maaliskuussa Porissa nähdään ryhmän esittämänä Triple Bill -tanssi-illassa Anu Sistosen koreografia Mood(s). Tanssiteoksessa pohditaan monisyisiä ihmissuhteita ja yksilön tukeutumista yhteisöön. Saman illan aikana voi kokea lisäksi eteläkorealaisen Kang Hyukin ja taiwanilaisen Hung-Chung Lain koreografiat.

15.3. klo 19 Promenadikeskus, Pori

Taru sormusten herrasta -tunnelmia

Pori Sinfoniettan konsertti Harry Potter Fantasy vaihtui sopimusteknisistä syistä Taruun Sormusten Herrasta. Viulisti Roman Kim on sovittanut teoksen The Lord of the Rings Fantasy, joka on fantasia säveltäjä Howard Shoren tunnetuista Taru sormusten herrasta -teemoista. Shore sävelsi musiikin Peter Jacksonin ohjaamaan elokuvatrilogiaan, ja hänet palkittiin Oscarilla elokuvien Sormuksen ritarit ja Kuninkaan paluu musiikista.

19.3. klo 19 Promenadisali, Pori

Omaperäinen porilainen Teatteri XX on valmis toiseen ensi-iltaansa.

Älä tule paha lapsi

Porilainen Teatteri XX aloitti vuosi sitten omaperäisellä, kiinnostavalla kantaesityksellä Nainen, joka oli hauska. Nyt teatterissa saa ensi-iltansa sen toinen kantaesitys, joka on samalla pitkän linjan teatteriharrastajan Julia Hannulan ensimmäinen itsekirjoittama täyspitkä näytelmä.

Omaperäistä teatteria lienee jälleen luvassa, sillä näytelmän nimi on Älä tule paha lapsi - Mököliini & Tuulialuulialullallaa. Se on tarina lapsesta ja hänen ympärillään palloilevista omituisista aikuisista. Keskiössä on lapsi, joka ymmärtää aikuisten toilailusta enemmän kuin nämä arvaavatkaan. Näytelmän ohjaa Annika Vallin.

20.3. klo 19 ensi-ilta Studio Hilkka, Pori

Ola Vasiljevan teos “Haus der F.” (2019).

Kätkössä kulisseissa

Porin taidemuseon Hallissa avautuu Ola Vasiljevan (s. 1981) näyttely, jossa hän lähestyy aiheitaan piirustuksin, veistoksin, videoin sekä tekstiilien, keramiikan, kirjoituksen ja laulun kautta. Vasiljevaa kiinnostaa esittämisen suhde siihen, mikä on kätkössä kulissien takana. Hän yhdistää taiteessaan kuvanveistoa, piirtämistä ja löydettyjä esineitä. Teokset ovat hänelle ikään kuin lavasteita teatterissa: tiloja joihin on ripoteltu vihjeitä näkymättömistä esityksistä.

20.3. Long farewells – Pitkiä jäähyväisiä -näyttelyn avajaiset, Porin taidemuseo

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani pysähtyvät kiertueellaan Poriin ja soittavat vanhojen hittien lisäksi aivan uutta musiikkia.

Tuure Kilpeläinen

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani pysähtyvät konserttisalikiertueellaan Porissa. Paratiisi 2020 -kiertueella esitetään sekä tuttuja hittejä että uusia lauluja. Uudet kappaleet liittyvät yhtyeen ensi vuonna ilmestyvään albumiin. Edellisten julkaisusta ehtikin vierähtää tovi. Jos kokoelma-albumia ei lasketa, edellinen levy ilmestyi vuonna 2016 (Surusilmäinen kauneus).

20.3. klo 19 Promenadikeskus, Pori

Herra Ylppö & EX

Herra Ylppö keikkailee Porissa uuden EX-yhtyeensä kanssa. Bändin tuore debyttialbumi Lovi nousi heti julkaisun jälkeen fyysisten levyjen listan sijalle kaksi. Albumin kaikki biisit kertovat erosta ja eron eri vaiheista. Katkeran tilityksen sijaan levy edustaa selviytymistarinaa.

21.3. Kulttuuritehdas Kehräämö, Pori klo 21

Tuhkimo

Porin Teatterissa saa ensi-iltansa satunäytelmä Tuhkimo. Tutusta tarinasta tuodaan päänäyttämölle tuttu prinsessasatu, joka kertoo sorretun tytön tarinan ryysyistä rikkauteen. Ilkeät ovat todella pahoja, ja rakkaus hehkuu hattaranmakeissa sävyissä. Näytelmän ohjaa Marika Vapaavuori, ja Tuhkimoa esittää Aurora Manninen. Esityksessä nähdään myös Tanssikoulu Tankan nuoria tanssijoita.

25.3. klo 18 ensi-ilta Porin Teatteri

Herkkua kirjallisuuden ystäville

Sanat! -kirjallisuustapahtumassa Eurassa esiintyvät tänä vuonna muun muassa kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä, historioitsija Teemu Keskisarja sekä kirjailijat Elina Hirvonen ja Sirpa Kähkönen. Tapahtuman teemana ovat tällä kertaa aatteet. Viikonlopun aikana pohditaan monenlaisia ideologioita ja tapoja hahmottaa maailmaa.

27.–29.3. Teatteritalo Pläkki ja Euran lukio

Anna Puu haluaa laulaa sydämensä särkeneille.

Anna Puu

Laulajan esikoisalbumista on vierähtänyt kymmenen vuotta. Maaliskuussa hän aloittaa Heartbreak Hotel /Lauluja särkyneille sydämille -kiertueen, jossa hän esittää omaa tuotantoaan kappaleiden ytimen paljastavina sovituksina. Anna Puu yrittää kiertueella toteuttaa haavettaan omasta klubista, jossa kuulijat voivat tulla muistelemaan omia haavojaan ja parantamaan niitä musiikin voimalla.

28.3. klo 19 Promenadikeskus, Pori

Rokokoopuku Uuden Iloisen Teatterin esitykseen Tanssitaanko ensin (1999) on Maria Salmisen suunnittelema.

Unelmien pukuja

Emil Cedercreutzin museossa on esillä epookkipukuja Teatterimuseon pukukokoelmista eli historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa käytettyjä asuja. Teatteripuvut eivät ole välttämättä historiallisesti autenttisia vaan pyrkivät kuvaamaan aikakauden tunnelmaa. Samalla ne kertovat esitysajan kauneusihanteista. Esillä on nelisenkymmentä pukua, jotka vievät muun muassa renessanssin, rokokoon ja keskiajan tunnelmiin.

12.7. saakka Emil Cedercreutzin museo, Harjavalta

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: