Kulttuuri menovinkit Satakunta kesäkuu 2020 - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Satakunta avautuu: Keikoilla soi musiikki ja näyttelyt alkavat – katso tästä kesäkuun kulttuurin menovinkit

Pori Sinfoniettan Kesätuuli-kamarikonsertissa soittavat (vasemmalta) Kei Ito, Hokto Sorsa, Laura Lammi ja Magdalena Büchert. Konsertissa kuullaan muun muassa Mozartin Oboekvartetto F-duuri.

5.6.2020 12:48 | Päivitetty 8.6.2020 9:09

Kamarimusiikkia etäsarjana

Pori Sinfonietta esittää kesäkuussa kuuden etäkonsertin, Kesäkamari 2020 -sarjan. Konsertit julkaistaan orkesterin Youtube-kanavalla. Sarjassa kuullaan muun muassa Selim Palmgrenin ja 250-vuotisjuhlavuotta viettävän Ludwig van Beethovenin musiikkia. Kamarikokoonpano soittaa musiikkia myös porilaisilta säveltäjiltä Juha Leinoselta ja Jukka-Pekka Lehdolta.

Kesäkamarisarja torstaisin klo 19 ja lauantaisin klo 15 Pori Sinfoniettan Youtube-kanavalla. 6.6. vuorossa Kesätuuli-konsertti. Sarja päättyy 20.6.

Elävää musiikkia Kulttuurisaunalla

Reposaaressa alkaa lauantaina pyöriä Kulttuurisauna. Yleinen sauna on avoinna kerran viikossa, ja kerran kuukaudessa sen yhteydessä järjestetään bändi-ilta. Ensimmäisinä live-esiintyjinä Kulttuurisaunalla kuullaan lauantaina porilaiskokoonpanoa Hei, Toivonen! sekä helsinkiläistä Aatos Ketveliä. Luvassa on omaperäisen vaihtoehtomusiikin äärellä tunnelmointia.

6.6. klo 18 Reposaari-talon tontti, Kirkkokatu 20 Pori

Kulttuurisauna lämpiää kesällä Reposaaressa: luvassa saunomisen lisäksi elävää musiikkia

Säkylässä asuva tangokuningatar Maria Tyyster esiintyy Kulttuurikuppila Brummin Iskelmälivessä kesäkuussa.

Brummin kesäkeikat

Raumalainen kulttuurikuppila Brummi järjestää kesäkuussa useita iskelmälivekeikkoja sekä runollisen Kuusijuhlan. Kesäkuun tapahtumia voi seurata joko paikan päällä väljästi järjestetyssä katsomossa tai striiminä. Kuusijuhlassa murrerunoilija Heli Laaksonen esittää lavalla tekstejään, ja tangokuningas Kyösti Mäkimattila laulaa. Ensimmäisissä iskelmäliveissä esiintyvät Komiat sekä Maria Tyyster & Rosette. Virtuaaliliput maksavat 9–10 euroa ja liput paikan päälle 13–30 euroa.

6.6. klo 18 Kuusijuhla, klo 20 Komiat

10.6. klo 19 Maria Tyyster & Rosette, Kulttuurikuppila Brummi, Rauma

Satakunnan Aalto-kohteissa pääsee jälleen vierailemaan. Alvar Aallon Terassitalo sijaitsee Eurassa.

Kauttuan Terassitalo

Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo Euran Kauttuan Ruukkipuistossa on jälleen avoinna yleisölle. Yksi talon huoneistoista on sisustettu vanhoilla Artekin kalusteilla ja valaisimilla. Huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Euran kirjastossa avautuu myös kesäkuussa Alvar Aalto -aiheinen näyttely. Siinä on esillä kuvia arkisesta elämästä Aalto-kohteissa.

6.6. alkaen kesäkaudella Terassitalo avoinna lauantaisin klo 11–15 sekä ti–su klo 11–17 (juhannuksena suljettu). Pääsymaksu 5 euroa/hlö. Alvar Aallontie 4, Eura

22.6. alkaen Alvar Aalto -aiheinen näyttely pääkirjaston näyttelytilassa (Satakunnankatu 33, Eura)

Malminpää Block Party

Boris & Borelia järjestää katutaidetapahtuman, jossa voi tavata graffititaiteilijoita, tehdä omia graffitejaan, ihailla toisten taidetta ja nauttia musiikista. Graffitit maalataan vanhan autotalon julkisivuun. Kiinnostuneet taiteilijat voivat ottaa etukäteen yhteyttä Boris & Boreliaan somekanavien kautta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

11.–12.6. klo 15–21 Vanha Autotalo (Äestäjänkadun ja Katariinankadun kulma), Pori

Kesänäyttely Luvialla

Krikutillin kesäkahvilassa on avoinna LuviaINSIDE OUT -taidenäyttely, jossa on esillä taidetta 25 Luvialla asuvalta taiteilijalta.

14.6. alkaen, avoinna osin sunnuntaisin ja aina kesätorstaisin klo 16-19 Krikutilli, Luvia (Verkkorannantie 95)

Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea valmistui vuonna 1939 asuin- ja edustusrakennukseksi. Tänä kesänä siellä pääsee näkemään myös taideteoksia, jotka eivät ole ennen olleet esillä yleisölle.

Taidetta Villa Maireassa

Pienryhmäkierroksilla Villa Maireassa on nähtävillä Alvar ja Aino Aallon kädenjäljen lisäksi runsaasti taidetta. Tänä kesänä Villa Maireassa järjestetään juhlavuoden kunniaksi kesänäyttely säätiön taidekokoelman teoksista, joista osa ei ole ollut yleisön nähtävillä aiemmin. Esillä on muun muassa Andy Warholin serigrafia Mao Zedongista. Teoksiin pääsee tutustumaan kesäkuun puolivälistä alkaen Villa Mairean yleisökierroksilla (30 euroa/henkilö).

16.6. klo 11.30 ja klo 13.30 yleisökierrokset Villa Maireassa. Kesäkuun puolivälistä alkaen kesäkuussa myös kymmenen muuta yleisökierrosta.

Lue myös: Näiden kahden pariskunnan ystävyys muutti historian ja jätti jälkensä myös Satakuntaan

Galleriat avautuvat. P-galleriassa Porissa on Porin taidekoulun aikuisten päättötyönäyttely. Kuvan veistos on Heidi Lammin tekemä.

Päättötyönäyttely Jälki

Porin taidekoulun aikuisten päättötyöt ovat esillä P-galleriassa. Näyttelyssä on kuuden opiskelijan teoksia, jotka käsittelevät muun muassa naiseuden voimaa, luontoa, raskasta elämänmuutosta ja menetyksiä. Näyttelyn taiteilijoita ovat Annina Palonen, Eila Haapalahti, Heidi Lammi, Miia Ylikoski, Nova Liiho ja Riikka Raitio.

6.6.–28.6. P-galleria (Yrjönkatu 3), Pori(avonna ke–pe klo 14-18, la–su 12–16)

Osa Sanna Saarisen teoksesta Yhdessä uutta.

Sanna Saarisen juhlanäyttely

Euralainen Sanna Saarinen juhlistaa 25-vuotista taiteilijanuraansa kesänäyttelyllä Rauman taidemuseon piharakennuksissa. Saarinen käyttää teoksissaan tekstiiliä ja romumetallia. Näyttely Vastakkain / Vierekkäin koostuu hänen uusista töistään. Saarisen mielessä erilaisten ihmisten yhteistyö rinnastuu vastakkaisten materiaalien käyttöön: pehmeän kankaan ja kovan metallin. Rauman taidemuseossa jatkavat kesän yli Karjala-aiheiset näyttelyt: Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä sekä Hanneriina Moisseisen Kannas.

12.6.–9.8. Rauman taidemuseossa ti – su klo 10–17 (juhannusviikonloppuna suljettu)

Satakunnan musiikkijuhlien kartanokonserteista ensimmäinen vie Jane Austenin tunnelmiin Villilän kartanossa.

Kartanokonserttisarja alkaa

Satakunnan musiikkijuhlien kartanokonserttisarja alkaa Villilän kartanosta. Sarjan konserttien esityspaikkoina on hienoja, historiallisia kartanoita eri puolilla Satakuntaa. Ensimmäisessä, Jane Austen -henkisessä konsertissa Ylpeys ja ennakkoluulo salonkimusiikkia esittävät sopraano Laura Salovaara, pianisti Heidi Kuusava ja tenori Ville Salonen. Lippu konserttiin maksaa 28 euroa, varaukset: 100musiikkijuhlat@gmail.com tai 0400-245 373 .

14.6. klo 16 Villilän kartano, Nakkila.

Kumousklubit starttaavat

Kulttuuritalo Annankatu 6:n Kumousklubit tarjoavat esiintymisareenan paikallisille bändeille ja keikkoja, joita alaikäisetkin pääsevät seuraamaan. Kumousklubin nimi viittaa siihen, että klubeilla halutaan kumota se tilanne, ettei paikallisilla bändeillä olisi esiintymisareenoita. Tapahtumat ovat ilmaisia.

26.6. klo 19–22 Kulttuuritalo Annankatu 6, Pori

Tämän simpukan sisään mahtuu ryömimään. Rosalia Silfer: Aberla, 2020

Taidekoulun lopputyöt

Kankaanpäästä valmistuneiden kuvataiteilijoiden lopputyönäyttelyt eivät ole jättäneet koskaan kylmäksi. Taide on parasta paikan päällä koettuna, mutta Kankaanpään taidekoulun lopputöiden verkkonäyttely on tutustumisen arvoinen myös videogalleriakierroksena. Osa teoksista on nähtävillä Kankaanpään Taidekoulun galleriassa ja osa SAMK Porin kampuksen Taidekäytävällä.

26.6. asti SAMKin Porin kampuksen Taidekäytävä (Satakunnankatu 23, Pori) ma–pe klo 8–15. (juhannuksena suljettu)

28.8. asti Kankaanpään Taidekoulun galleria (Paasikivenkatu 24, Kankaanpää) Avoinna ke 12–18, to-pe 12–16 ja la 11–14. (juhannuksena suljettu)

Loppunäyttely verkossa

Lue arvio näyttelystä

Väinö Ylenin veistokset esittävät Rauman poikasoittokuntaa.

Kansantaidetta Raumalla

Kansantaiteilija Väinö Ylen teki vuosina 1972–1990 yli 500 teosta. Hän ikuisti betoniin tunnettuja henkilöitä, kuten Lasse Virénin ja Marja-Liisa Kirvesniemen. Veistosten hahmoina on myös paikallisia kyläläisiä. Kodisjoen Taideyhdistys pitää Rauman Kodisjoella yllä Taidekoti Yleniä, jossa on esillä Väinö Ylenin sekä hänen puolisonsa Hilma Ylenin tekemiä töitä.

27.6.– 2.8. välisenä aikana ke, to, la ja su klo 12–16. Kodisjoentie 1535, Rauma

Kierros Noormarkun ruukissa

Kävelykierros Noormarkun ruukin alueella esittelee etenkin ruukin maisema-arkkitehtuuria ja rakennuksia. Noin kahden tunnin pituisella kävelykierroksella tutustutaan alueen historiaan, puistoihin ja puutarhoihin. Kierrokselle pitää ilmoittautua etukäteen, ja sen hinta on 15 euroa.

30.6. klo 17–19, lähtö Ahlström Voyage -näyttelystä, varaukset p. 050-5183677 tai ruukit@a-ahlstrom.fi

Kätkössä kulisseissa

Porin taidemuseon Hallissa Ola Vasiljeva (s. 1981) lähestyy aiheitaan piirustuksin, veistoksin, videoin sekä tekstiilien, keramiikan, kirjoituksen ja laulun kautta. Vasiljevaa kiinnostaa esittämisen suhde siihen, mikä on kätkössä kulissien takana. Hän yhdistää taiteessaan kuvanveistoa, piirtämistä ja löydettyjä esineitä.

Teokset ovat hänelle ikään kuin lavasteita teatterissa: tiloja joihin on ripoteltu vihjeitä näkymättömistä esityksistä.

27.9. asti Long farewells – Pitkiä jäähyväisiä -näyttely, Porin taidemuseo

Unelmien pukuja

Emil Cedercreutzin museossa on esillä epookkipukuja Teatterimuseon pukukokoelmista eli historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa käytettyjä asuja.

Teatteripuvut eivät ole välttämättä historiallisesti autenttisia vaan pyrkivät kuvaamaan aikakauden tunnelmaa. Samalla ne kertovat esitysajan kauneusihanteista.

Esillä on nelisenkymmentä pukua, jotka vievät muun muassa renessanssin, rokokoon ja keskiajan tunnelmiin. Emil Cedercreutzin museo on kesällä avoinna torstaista sunnuntaihin klo 11–17 ( suljettu 19.-21.6.)

12.7. saakka Emil Cedercreutzin museo, Harjavalta

Sanna Halme seurasi lapsena Dianan ja Prinssi Charlesin häitä – Ikonitaiteesta innostuminen sai hänet kiinnostumaan Dianasta uudella tavalla, maalaukset tulevat nyt esille Porissa

Katso tästä maaliskuun kulttuurin menovinkit Satakuntaan: lauluja särkyneille sydämille, perhescifiä, huippubasisti ja pomppivat salapoliisit

Oikaisu: Artikkelin kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että viime lauantain Kesätuuli-kamarikonsertti oli Pori Sinfoniettan konserttisarjan avauskonsertti. Sarja alkoi kuitenkin jo torstaina 4.6. Virhe on korjattu kuvatekstiin 8.6. klo 9.10

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: