Pori Jazz julkisti ensimmäiset nimet: Dido, Charles Lloyd ja Gov’t Mule Kirjurinluotoon - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Pori Jazz julkisti ensimmäiset nimet: Dido saapuu ensi kertaa Suomeen

Dido palasi tänä vuonna keikkarintamalle jopa 15 vuoden tauon jälkeen. Kuva on hänen tuoreesta konsertistaan Lontoossa.

10.12.2019 10:00

Brittitähti Dido esiintyy ensi kesänä Pori Jazzissa. Pori Jazz julkisti tiistaina ensimmäiset nimet, joiden joukossa ovat myös muun muassa jazzlegenda Charles Lloyd, blues-rock suosikki Gov’t Mule ja Pepe Willberg.

Ensi kesän Pori Jazz on Didon ensiesiintyminen Suomessa. Laulaja-lauluntekijä Dido teki läpimurtonsa 2000-luvun vaihteessa. Hänen albumejaan on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta, ja hänet tunnetaan esimerkiksi radiohiteistään Thank You ja White Flag.

Pian läpimurtonsa jälkeen artisti vetäytyi pitkäksi aikaa pois esiintymislavoilta, mutta viime keväänä hän aktivoitui jälleen keikkailurintamalla. Dido julkaisi keväällä myös viidennen albuminsa Still on My Mind.

Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro kertoo, että keskustelut Didon agentin kanssa alkoivat heti viime kesän festivaalin jälkeen. Viime keväänä aktivoitunut Dido ei ole vielä tehnyt festivaalikeikkoja vaan keskittyi tänä vuonna omiin konsertteihin.

– Käsitykseni on, että osittain hänen pitkä keikkailutaukonsa johtuu siitä, ettei hän nuorempana artistina ollut huippuinnoissaan keikkailuista ja siihen liittyvästä matkustuksesta. Tulkintani on, että hän on innostunut uudella tavalla keikkailusta tämän vuoden konserttiensa jälkeen, Aro kertoo.

Monta jazzartistia julki

Saksofonisti-huilisti Charles Lloyd on esiintynyt Pori Jazzissa aiemmin vuosina 1993 ja 2011. Lloyd täyttää ensi vuonna 82 vuotta mutta keikkailee ja levyttää yhä aktiivisesti. Poriin hän tuo uuden Kindred Spirits -kokoonpanonsa.

– Lloyd on raskaan sarjan jazzlegenda, joita valitettavasti on koko ajan vähemmän, erityisesti huippuhyvässä soittokunnossa olevia. Mielessäni on ollut, että hänet pitäisi tuoda jossain vaiheessa vielä Poriin. Nyt hän on myös ajankohtainen nimi, kun häneltä on tulossa ensi vuonna uusi albumi, Aro toteaa.

Pori Jazz julkisti tiistaina monta kansainvälistä jazzartistinimeä. Kirjurinluodossa nähdään yhdysvaltalaislaulaja Cécile McLorin Salvant, israelilaisbasisti Avishai Cohen trioineen ja vibrafonisti Joel Ross yhdessä “Good Vibes” -yhtyeensä kanssa. Lisäksi esiintyjinä ovat Shabaka and the Ancestors, jazzia ja afrobeatia yhdistävä lontoolaisyhtye KOKOROKO sekä yhdysvaltalaispianistin johtama Myra Melford’s Snowy Egret.

Muita julkistettuja nimiä ovat Pepe Willberg yhdessä Jukka Eskola Statementin kanssa, yhdysvaltalaisyhtye Gov’t Mule ja blueskitaristi Erja Lyytinen.

Uusia nimiä saattaa tulla julki vielä ennen joulua. Mikkomatti Aro luonnehtii kiinnitysten olevan yleisesti ottaen samanlaisessa aikataulussa kuin aiempinakin vuosina.

– Ihan hyvällä mallilla ovat kiinnitykset. Heinäkuulle on vielä paljon aikaa, ja olemme hyvin aikataulussa. Olemme toki aina myös riippuvaisia siitä, miten artistit saavat suunnitelmiaan kasaan, ja miten saamme heidän puoleltaan valtuudet sille, että voimme julkaista tiedon keikoista.

Pori Jazz järjestetään 10.–18.7.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: