Arvio Heidi Anniina Mattila I Miss My Pre-Internet Brain - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Maalaukset yksisarvisten mailta tarjoavat virkistävää ohjelmaa vaikka Porin hiihtolomalaisille

Kaleidoskooppi, akryyli ja kollaasi kankaalle, 2019.

10.2.2020 19:56

Pori

Kuvataide

I Miss My Pre-Internet Brain. Heidi Anniina Mattila. Galleria 3H+K 23. helmikuuta saakka.

”Kaipaan aivojani ennen Internetiä”, kuuluisi Heidi Anniina Mattilan näyttelyn nimi vapaasti suomennettuna. Kukapa ei haikailisi takaisin hitaampaan aikaan: Digitalisoitunutta maailmaa vaivaa ylitarjonta ja kahdeksan sekunnin tarkkaavaisuusjänne. Mikä tahansa kommentti, joka kumpuaa nuoren taiteilijan halusta kyseenalaistaa tempoilevan nykyhetken mielekkyys, on toivottu ja terve.

Taiteen internetissä teknologian mukaantulo tarkoittaa tänä päivänä joko lisättyä todellisuutta tai teokset tietoverkkoihin kytkeviä ominaisuuksia. Mattilan (s. 1983) valoisissa akryylimaalauksissa huokaistaan lempeästi kaikkialla samaan aikaan olemisen äärimmäiselle vaateelle ja ollaan hiljaa vain, kellutaan.

Taidokas värinkäsittely vie ajatukset fantasiaan, eikä pastellinen pulahdus abstraktioihin ole äkkimakea, vaan viipyilee nautinnollisesti verkkokalvoilla. Maalausten ohut pumpulinen väri levittäytyy henkäyksenkeveänä erikokoisiin teoksiin saaden paikoitellen ylleen palasia toisista kuvista. Näitä fragmentteja voi katsoja tulkita omaksi ilokseen.

Taajuus-maalauksissa olen näkeväni värikkäiden sateenvarjojen kimpun. Teoksia voi tarkastella jalat sopivasti todellisuuden maankamarasta ja sormenpäät älylaitteista irrallaan, kevyesti galleriatilassa liikahdellen kuin hidastetussa värijuoksulaukassa yksisarvisten laiduntamilla mailla.

Ja miten hienosti työt tulevat esille 3H+K:n vielä uudenkarheassa tilassa! Juuri sopivan askeettisessa salissa askeltaessa, valon tulviessa sisään ikkunapinnoista on kuin vierailisi taidekatselmuksessa jossain eteläisemmässä suomalaiskaupungissa.

Kulttuuriloma koti-Porissa virkistävine galleriavisiitteineen kuulostaa staycation-viikonlopun täydelliseltä ohjelmanumerolta. Yksisarvisten väreissä viihtyvät varmasti myös hiihtolomalaiset.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: