Arvio Porin teatteri Dino ja tikkaritehdas - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Riemuisa ja vauhdikas seikkailu karkkimaailmassa

Tikkaritehtaan johtaja (Oskari Penttilä) hämmästelee Ruotsin kuninkaalta saamaansa haasteellista tilausta. Taustalla tilannetta seuraa tarkkana tikkarikoneen pitkäaikainen työntekijä, Jenny-robotti.

17.10.2019 14:29

Teatteri

Dino ja tikkaritehdas

Käsikirjoitus ja ohjaus Patrik Drake, lavastus, puvustus ja nukkien toteutus Juhana Hirvonen, musiikki Teemu Niemelä, äänisuunnittelu Jyrki Heloaho, näyttämötekniikka Kalle Rossi, Anni Leppätie, Riikka Hakala ja Pekka Huttunen, rooleissa Oskari Penttilä, Anna Rosaliina Kauno, Marju Kauppinen ja Tiina Pietiläinen. Ensi-ilta Porin teatterin pienellä näyttämöllä 16.10.

Porin teatterin tämänsyksyinen lastennäytelmä on suunnattu myös perheen pienimmille kolmivuotiaista ylöspäin. Asia on huomioitu esityksen kestossa, joka on väliaikoineen vain tunti ja kymmenen minuuttia. Tässä ajassa ehditään kuitenkin kokea Tikkerströmin Tikkaritehtassa värikäs seikkailu hassuine satuhahmoineen.

Vuodenvaihteessa eläkkeelle siirtyvä Porin teatterin johtaja Patrik Drake vastaa tämän vauhdikkaan satunäytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Drake on luonut hauskan kertomuksen tikkaritehtaan ympärille.

Juhana Hirvonen puolestaan on suunnitellut kekseliäästi esityksen lukuisat nukkehahmot. Hänen käsialaansa on myös pienen näyttämön ainoa lavaste, isokokoinen tikkarinvalmistuskone, joka on monipuolisuudessaan satumaisen nerokas.

Tarinan keskiössä on Ruotsin kuninkaalta saatu vaativa tehtävä valmistaa uniikki tikkukaramelli syntymäpäivälahjaksi. Mutkia tulee matkaan, kun kilpailevan tehtaan herra Toukkanen haukkaa juhlatikkarista palasen. Kaikkien onneksi tehtaan uusi työntekijä, pieni Dino pelastaa tilanteen robotti-Jennyn avustamana.

Näytelmän mainiot, lukuisat satuhamot loihditaan nukketeatterin keinoin. Kuningaskin ilmestyy ja Duo Mausteveikot räppää hersyvästi Teemu Niemelän valmistamaa Uniki-laulua. Anna Rosaliina Kauno, Marju Kauppinen ja Tiina Pietiläinen liikuttavat näitä mielikuvituksellisia nukkeja huimissakin vauhtitilanteissa varsin näppärästi.

Ison roolin tekee Oskari Penttilä, joka esittää eloisasti Tikkaritehtaan johtajaa. Hänellä on heti näytelmän alusta lähtien hyvä ote rooliinsa. Hän saa lapset ja heidän saattajansa helposti mukaan mainion tarinan pyörteisiin.

Teatterin ensikokija, kolmevuotias Ella istui katsomon ensimmäisellä rivillä ja koki lähietäisyydeltä näyttämön menon ehkä hieman liiankin vauhdikkaana, mutta väliajalla tikkari jo maistui, ja kaikki oli kunnossa. Suurin osa pikkukatsojista piti juonen käänteitä sopivana.

Ensi-illan nuori yleisö osallistuikin spontaaneihin kommentteihin ja todellisiin huutokuoroihin varoittaakseen näyttämöllä tuhotekojaan tekevän herra Toukkasen puuhista. Näillä huudoilla pelastettiin tikkaritehdas pahoilta aikeilta ja saatettiin näytelmä onnelliseen loppuunsa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos