Oscar-palkinnot 2020 - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Eteläkorealainen Parasite voitti neljä Oscaria – "Kieli ei ole enää este maailmanlaajuiselle menestykselle"

Parasite on 92 vuoden eli koko Oscar-historian aikana ensimmäinen ei-englanninkielinen elokuva, jolle myönnettiin parhaan elokuvan Oscar-palkinto.

Parasiten ohjaaja Bong Joon-ho tuuletti Oscar-palkintogaalan lehdistötilaisuudessa.

10.2.2020 8:35 | Päivitetty 10.2.2020 9:03

Sosiaalinen media Etelä-Koreassa puhkesi juhlimaan vimmatusti, kun musta komedia Parasite voitti parhaan elokuvan Oscarin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Voitto on historiallinen, sillä Parasite on ensimmäinen ei-englanninkielinen elokuva, joka saa parhaan elokuvan Oscar-palkinnon eli gaalan himotuimman ykköspalkinnon.

Elokuva sai jo aiemmin kolme muuta Oscaria. Ne ovat kaiken kaikkiaan ensimmäiset Oscar-palkinnot Etelä-Korean suurelle elokuvateollisuudelle, mikä on yksi maailman suurimmista.

Parasite sai myös parhaan ohjaajan, parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen ja parhaan kansainvälisen elokuvan palkinnot. Elokuva kertoo satiirisesti rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta.

Kun ehdokkaat julkistettiin tammikuussa, ohjaaja Bong Joon-ho kertoi näkevänsä sen merkkinä siitä, että kieli ei ole enää este maailmanlaajuiselle menestykselle, kertoo Reuters.

Jokerille paras miespääosa

STT uutisoi, että parhaan miespääosan Oscar-palkinnon on voittanut Joaquin Phoenix elokuvasta Joker.

STT:n mukaan Phoenix oli ennakkosuosikki palkinnon saajaksi. Hänet on palkittu fyysisestä roolistaan aiemmin jo muun muassa Golden Globe - ja Bafta-palkinnoilla. Oscar oli Phoenixille ensimmäinen.

Joker oli viime vuonna Suomen katsotuimpia elokuvia.

Parhaan naispääosan Oscarin on puolestaan saanut Renee Zellweger elokuvasta Judy. Myös Zellweger oli ennakkosuosikki.

Elokuva kertoo legendaarisesta laulaja-näyttelijä Judy Garlandista, joka nousi rakettimaisesti kansainväliseksi elokuvatähdeksi Ihmemaa Ozin pääosan myötä.

Reutersin mukaan Oscarin parhaasta naissivuosasta on voittanut Laura Dern elokuvasta Marriage Story. Miessivuosan Oscarin puolestaan vei Brad Pitt elokuvasta Once upon a Time in Hollywood.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: