Jörn Donnerin kuolema nousi pääuutiseksi Ruotsissa – tämän takia hän oli siellä niin tunnettu - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Jörn Donnerin kuolema nousi pääuutiseksi Ruotsissa – tämän takia hän oli siellä niin tunnettu

Jörn Donner kuoli 86-vuotiaana keuhkokuumeen vuoksi.

30.1.2020 19:36

Jörn Donnerin kuolema nousi ykköspuheenaiheeksi Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Donnerin äidinkieli oli ruotsi, ja hän teki laajan kulttuuriuran myös länsinaapurissa.

Donnerin kuolemasta uutisoivat muun muassa iltapäivälehdet Aftonbladet ja Expressen sekä suurin sanomalehti Dagens Nyheter ja yleisradioyhtiö SVT.

– Aikamme suurmies on kuollut, muun muassa Ruotsin elokuvainstituutin toimitusjohtaja Anna Serner kommentoi yleisradioyhtiö SVT:lle.

Vuosina 1978–1982 Donner oli Ruotsin elokuvainstituutin toimitusjohtaja, ja sitä ennen vuosina 1972–1977 instituutin johtajana.

Donner myös aloitti ohjaajan uransa Ruotsissa, ennen kuin siirtyi Suomeen.

Lisäksi Donner on edelleen ainut suomalainen Oscar-voittaja.

Donner toimi tuottajana Fanny ja Alexander -elokuvassa, joka voitti vuonna 1983 parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Toisin kuin muut palkinnot, parhaan vieraskielisen Oscarin palkinto ei mene kenellekään tietylle henkilölle vaan maalle, jossa elokuva on tehty.

Donner haki palkinnon elokuvasta. Elokuvan ohjasi Ingmar Bergman, jonka kanssa Donner teki laajaa yhteistyötä myös muiden elokuvien kuin Oscar-palkitun Fanny ja Alexander -elokuvan parissa.

Ylistystä Donnerille

Ruotsin elokuvainstituutin nykyinen toimitusjohtaja Anna Serner sanoo SVT:n haastattelussa, että nimenomaan Donnerin ansiota oli, että Oscar-palkittu elokuva ylipäänsä näki päivänvalon.

– Jörn Donner näki Eepoksen suuruuden. Hän jopa lupasi työntekijöidensä palkat voidakseen tehdä sen elokuvan. Ilman Jörn Donneria meillä ei olisi Fannya ja Alexanderia, neljää Oscaria ja sellaista Ingmar Bergmanin perintöä, jollainen meillä nyt on.

Serner sanoo, että Donner on ollut iso tekijä siinä, millaiseksi Ruotsin elokuvainstituutti on sittemmin muodostunut.

Serner myös pyysi muutama viikko sitten Donneria Guldbagge-gaalaan eli ”Ruotsin Jussi-gaalaan”.

– Hän kertoi olevansa vähän huonossa kunnossa, eikä pysty sen vuoksi tulemaan gaalaan. Mutta hän lupasi tulla ensi vuonna... Ja nyt ensi vuotta ei tule, Serner sanoo SVT:lle.

Alta voit katsoa Donnerin puheen Oscar-gaalassa vuonna 1984.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut