Kolumnit

Yrittäjälle kesä on ennen kaikkea mielentila

Yrittäjälle kesä on ennen kaikkea mielentila
Leena Roskala

Me olemme köyhä startup-yritys, me teemme töitä koko kesän,” sanoi tapaamani kaveri, joka koko olemuksellaan liekehti ja kupli työn iloa. Meillä yrittäjäperheissä kesä on kuukaudet kalenterissa ja ennen kaikkea se on mielentila. Se tarkoittaa, että tehdään myös kesäasioita: grillataan, uidaan ja reissataan.

Kun perhe ei näe, yrittäjä maksaa laskuja, hoitaa puheluita ja lukee harvakseltaan putoavia sähköposteja. Lomaakin sellaisena, millaisena se yleensä ymmärretään, voi vähän kohdalle osua. Mutta jos asiakas tarvitsee kipeästi, niin silloin palvellaan. Tämä on se kohta, jossa perhe turhautuu. Pahoittelut jo tässä kohtaa. Käsi pystyyn, onko jossain yrittäjäperhe, jossa ei ole koskaan sanottu: ”Jos en tätä hommaa nyt tee, niin meillä ei ole kellään töitä lomien jälkeen.”

Yöaurinko möllöttää ja hyttynen imee säärtä saunan jälkeen terassilla. Syvä ja raikas hengitys vasten hikipisaroita muistuttaa, että elämä on ihmisen parasta aikaa. Mieli lepää työntäyteisen kevään, kiireisen talven ja hengästyttävän syksyn jälkeen. Huomisen työt eivät paljon jäätelön ja makkaran välissä kuormita. On kesä ja on mielentila.

Koska aikaa jää laskuttamiselta, yrittäjä napsauttaa tölkin janojuomaa. On silti loma-ajan palkkoja, lomarahoja ja kaikennäköistä menoa – tuhansilla euroilla hyödyntämätöntä nettiyhteyttä ja tyhjää työtilaa. Palataan niihin syksymmällä. Kaipa ne vielä jotenkin taklataan, miettii hän, joka samalla haroo paljain varpain ruohotupsua kiinni. Ruoho ei irtoa, ja mielenkiinnon varastaa leppäkerttu. Korren päältä se kellahtaa roikkumaan heinän alareunalle. Raajat räpiköivät mutta matka jatkuu.

Omat jalat sateen täyttämässä lätäkkömeressä, syöksyvirtauksen heitellessä ympärillä puita ja salamoita syntyy ikimuistoisia kesämuistoja. Ei tarvitse edes mennä merta edemmäs kalaan. Kiireen tunne katoaa. Pienen lapsen itkuhuuto tötterön sulaessa hiekkaan ohittaa vastaamattoman sähköpostin. Vastaus on tulossa sitten elokuussa. Lokin yllätys olkapäällä lähinnä hymyilyttää. Kysymys on mittasuhteista ja lomavastaajasta.

Kesä on sitä, että soljuu osaksi maailman menoa kukkaseppele päässä, multaa kynsien alla, suupielet mansikoista tahmeana.

Joskus voi mennä useita päiviäkin, että kukaan ei kaipaa. Jään kuuntelemaan kuikkaa.

Kirjoittaja on yrittäjä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio