Ympäristön turmelemiseen ja luonnonsuojeluun liittyvien rikosten määrä kasvussa – "Taustalla voi olla taloudellisen hyödyn tavoittelua"

Ympäristörikkomusten määrä on sen sijaan vähentynyt.

Emil Bobyrev
Ympäristön turmelemiseen ja luonnonsuojeluun liittyvien rikosten määrä kasvussa – "Taustalla voi olla taloudellisen hyödyn tavoittelua"

Ympäristörikosten määrä on kasvanut vuodesta 2016.

Samppa Rautio, Iltalehti

Ympäristön turmelemiseen ja luonnonsuojeluun liittyvien rikosten määrä on viime vuosina kasvanut. Tämä selviää tuoreesta Kansallisesta ympäristörikosten katsauksesta.

Viime vuonna esitutkintaviranomaiset kirjasivat 192 ympäristön turmelemiseen ja 46 luonnonsuojeluun liittyvää rikosta. Etenkin luonnonsuojelurikosten määrä kasvoi merkittävästi edellisvuodesta: vuonna 2016 niitä kirjattiin 29 kappaletta.

Ympäristörikkomuksia tehdään yhä enemmän kuin ympäristön turmelemiseen liittyviä rikoksia, mutta niiden määrä on vähentynyt. Viime vuonna kirjattiin 214 ympäristörikkomusta, kun niiden määrä vuonna 2016 oli peräti 275.

–Luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu yhteiskunnassa ovat viime aikoina korostuneet, poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta arvioi tiedotteessa.

Hankilanojan mukaan ympäristöarvojen korostuminen ilmenee muun muassa siinä, että viranomaisilla on yhteinen ympäristörikostorjunnan strategia ja erikseen päivitettävä toimenpideohjelma.

–Tieteellinen tutkimustoiminta on myös tuottanut alalta uutta tietoa sekä lainsäädäntöä ja viranomaisten yhteistoimintaa on kehitetty. Ympäristörikosten taustalla voi olla myös taloudellisen hyödyn tavoittelua ja suojelutoimista aiheutuvien kustannusten minimointia, Hankilanoja sanoo.

Operatiivista yhteistyötä valvonta- ja tutkintaviranomaisten välillä on tiivistetty perustettujen alueellisten yhteistoimintaverkostojen kautta. Koska suuri osa ympäristörikollisuudesta ei tule viranomaisten tietoon, ennalta estävän toiminnan kehittäminen ja kiinnijäämisriskin lisääminen ovat keskeisiä viranomaisten toiminnan kehittämiskohteista.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onko sellainen ympäristön turmelemista, jos sitä tekee oikein luvan kanssa kuten sikalan pito, kettutarhaus, kalanviljely jne…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio