Voimaloiden siivet ovat halkeilleet Porin Peittoossa

Voimaloiden siivet ovat vaurioituneet todennäköisesti kovan tuulen vuoksi. Halkeilu ei kuitenkaan ole epätavallista tai vaaranna ympäristöä.

Veera Korhonen
Voimaloiden siivet ovat halkeilleet Porin Peittoossa

Jotkut tuulivoimaloiden siivistä voidaan korjata nosturista 140 metrin korkeudessa. Kaksi siipeä piti laskea maan tasalle korjattavaksi.

Marianna LangenojaPori

Porissa Peittoon tuulivoimapuistossa korjataan parhaillaan tuulivoimaloiden vaurioituneita siipiä.

Joidenkin voimaloiden lasikuituisiin siipiin on tullut halkeamia. Osa halkeamista pystytään korjaamaan nosturin päältä 140 metrissä, mutta kaksi siipeä joudutaan irrottamaan korjausta varten.

Yksi irrotetuista siivistä lähetetään Espanjaan asti tehtaalle korjaukseen. Toisen voimalan siipi pystytään korjaamaan maassa paikanpäällä. Tehtaalle huoltoon lähetettävän siiven tilalle on tuotu korvaava siipi, joten voimala saadaan käyttöön pian.

Korjaustyön tekee ja maksaa tuulivoimapuiston rakentanut helsinkiläisyritys TuuliWatti. Korjaustyö maksaa kaikkiaan satoja tuhansia euroja.

TuuliWatin tuulivoimapäällikön Antti Kettusen mukaan pienet vauriot tuulivoimaloiden siivissä ovat varsin tavallisia.

–TuuliWatilla on kaikkiaan 500 siipeä ympäri maan. Joka vuosi korjaamme useampaa kymmentä siipeä, hän kertoo.

Tuulivoimaloiden siivet joutuvat koville ankarassa tuulessa. Esimerkiksi turbulenssit saattavat aiheuttaa siipiin halkeamia. Kettunen ei kuitenkaan osaa arvioida, mikä sai Peittoon tuulivoimapuiston voimaloiden siivet halkeamaan.

–Joidenkin voimaloiden siivet eivät halkea koskaan. Vaurioihin ei pysty antamaan mitään yksittäistä selitystä, Kettunen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että halkeavasta siivestä ei tipu mitään maahan, joten siivissä tapahtuvat vauriot eivät aiheuta vaaraa ympäristölle.

Porin Peittoon tuulivoimalat rakennettiin vuonna 2014. Niiden käyttöikä on arvioiden mukaan 20 vuotta. Pitkä käyttöikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei komponentteja tarvitsi välillä huoltaa tai osia vaihtaa.

–Siipiä, vaihdelaatikoita ja generaattoreita joudutaan toisinaan vaihtamaan. Se on täysin normaalia.

Tuulivoimalat myös tarkastetaan ja huolletaan joka vuosi. Peittoon puistossa huolletaan kaikki voimalat kesäkuun aikana.

–Kesäkuun loppupuolella kaikki tuulivoimalat ovat jälleen käytössä ja priimakunnossa, Kettunen lupaa.

Peittoon tuulivoimapuisto

12 tuulivoimalaa

Kukin voimala on teholtaan 4,5 megawattia.

Puiston kokonaiskapasiteetti on 54 megawattia.

Voimaloiden napakorkeus on 140 metriä ja pyyhkäisykorkeus 204 metriä.

Puisto valmistui vuonna 2014.

Oli valmistuessaan Suomen suurin tuulipuistoinvestointi.

Tuotettu sähkö siirretään valtakunnanverkkoon.


Kommentit (9)

 • vispilä

  Tuulivoimaa kaupitellaan huoltovapaaksi. Näköjään näin ei ole. Sitten vielä nuo vaihteiden hajoamiset ja tulipalot. Ei ihan mene niin kun vihersokeat väittävät.
  Miksi muuten edesmenneen WinWindin voimalat puretaan vaikka elinikä ei ole lähelläkään puolta väliä? Ettei vaan huoltokustannukset ole räjähtäneet käsiin ja uusien laitosten rakentamiseen saada veronmaksajien rahaa. Näiden uusien laitosten kotimaisuusaste on vähäinen. Tukirahat menevät ulkomaille.

  Jos siipi joudutaan irroittamaan ja lähettämään Espanjaan, niin tämä tarkoittaa jo vakavampaa vauriota eli taitaa olla kuidutkin poikki. Pelkästään pinnoitteiden ja matriisin säröily altistaa komposiitin kosteuden tunkeutumisen kuitujen ja polymeerimatriisin rajapintaan. Tämä romahduttaa kuormankantokyvyn.

 • Carlos

  Hjalmar Rinne
  Tuulivoimaloiden suoja-alue on vähintään 400 metriä tämän kokoisissa myllyissä. Nämä jauhavat veronmaksajien rahaa ja tuottavat sillä sähköä kolminkertaiseen hintaan. Sijoittajat rikastuvat ja valtio, me , köyhdymme. Nyt näitä myllyjä vielä norjataan pmistajien piikkiin mutta kun laite vanhenee ja tulee tiettyyn ikään niin ne myydään sellaisille tahoille joita ei löydetä mistään ja purkaminen suoritetaan yhteiskunnan, meidän, piikkiin. Tuulivoimatuet oli järjetön ratkaisu ja sen lain takana suhmuroi Kepu ja Pekkarinen jonka tytär häärää tuulivoimanbussineksessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio