Venator käynnistääkin vain 60 prosenttia tuotannostaan – "Jälleenrakennus on osoittautunut hyvin haasteelliseksi"

Pigmenttitehtaan tuotannon vähenemisellä on myös liitännäisvaikutuksia. Porin Satama Oy on aloittanut yt-neuvottelut, jotka osittain johtuvat Venatorin tilanteesta.

Joonas Salli
Venator käynnistääkin vain 60 prosenttia tuotannostaan – "Jälleenrakennus on osoittautunut hyvin haasteelliseksi"

Venatorin pigmenttitehdas paloi tammikuussa.

Ville HammarbergPori

Porin Kaanaassa sijaitseva Venatorin eli entisen Huntsmanin pigmenttitehdas ei toivu pitkään aikaan tammikuisen tulipalon aiheuttamista vahingoista. Omistajayhtiö on ilmoittanut, ettei se aiokaan käynnistää tehtaan aiempaa tuotantokapasiteettia lähitulevaisuudessa.

Yhtiö aikoo keskittyä tuotannon käynnistämiseen erikoistuotteissa, jotka kattavat 75 prosenttia liikevaihdosta. Tällä hetkellä tehdas tuottaa 20 prosenttia aiemmasta kapasiteetistaan, ja korjaustöiden edistyessä tuotantoa kasvatetaan niin nopeasti kuin mahdollista vuoden 2018 aikana. Tuotantoa aiotaan kuitenkin kasvattaa toistaiseksi vain erikoistuotteiden vaatimaan 60 prosenttiin. Se, koska tehdas tuottaa aiempia määriään, riippuu kokonaan markkinoista.

–Venatorin lopullisena tavoitteena on kuitenkin edelleen tehtaan saattaminen sadan prosentin tuotantoon, tähdentää tehtaanjohtaja Pasi Vartiainen.

–Vaikka työt tehtaan korjaamiseksi jatkuvat täysillä, jälleenrakennus on osoittautunut hyvin haasteelliseksi. Pääsemme vuonna 2018 vain 60 prosentin kapasiteettiin. Lopun kapasiteetin saavuttamisen aikataulutus tarkastellaan uudelleen ja tarkempi aikataulu päivittyy matkan varrella.

Osittain tehtaan jälleenrakennuksen aikataulu riippuu myös vakuutusten limiiteistä. Venatorin tuottaman titaanidioksidin markkinahinnat ovat nousussa. Tämän vaikutuksena on, että kustannukset tehtaan tulipalon aiheuttamasta tuotantoseisokista kasvavat. Arvion kustannukset ylittävät tehtaan vakuutusten 500 miljoonan dollarin eli noin 423 miljoonan euron rajan. Ylimenevän 100–150 miljoonan dollarin summan yhtiö joutuu kattamaan omina investointeinaan.

Venator ei ole lomauttanut henkilöstöään remontin ajaksi, eikä yhtiö ole uutisoinut tässä asiassa uusista suunnitelmista. Tehtaalla on sen omien 440 työntekijän lisäksi vastaava määrä korjaustöihin osallistuvaa väkeä.

Porin kaupunginjohtajaAino-Maija Luukkosen mukaan tehtaan omistajat ovat toimineet eettisesti erittäin kestävällä tavalla tuhoisan tulipalon jälkeen.

–Työntekijöitä ei ole lomautettu eikä irtisanottu. Tulevaisuutta on ajateltava myös positiivisesti, sillä tehdasta korjataan joka tapauksessa tuotantoon.

Venator on ollut Porin kaupungille tärkeä yhteisöverojen maksaja.

–Tulipalon jälkeinen aika heijastuu tietenkin yhteisöveroihin, mutta joka tapauksessa yhtiön työntekijät ovat tuovat edelleen kaupungille ansiotuloverotuottoa.

Venatorin tammikuisesta tulipalosta johtunut seisokki on aiheuttanut taloudellisia ongelmia Porin Satama Oy:lle ja satamaoperaattori Oy Hacklin Ltd:lle.

Porin Satama aloitti kuluvan viikon maanantaina aloittavansa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut.

–Venatorilta tullut tieto tuotannon vähenemisestä on ollut järkyttävä. Tämän lisäksi meille tuottaa ongelmia menetetty voimalaitoshiililiikenne. Aiomme yhteistoimintaneuvotteluissa paneutua koko organisaatiomme päivittämiseen. Keskitymme työtehtävien järjestämiseen, mutta olemme varautuneet myös kymmenen henkilötyövuoden vähentämistarpeeseen. Pyrimme välttämään irtisanomisia ja käytämme tietenkin kaikkia keinoja, kertoo satamayhtiön toimitusjohtaja Sari De Meulder.

Venatorin tilanne on huolena koko maakunnassa. Satakuntaliiton ja Turun yliopiston julkaisemassa Satakunnan teollisuuden suhdannenäkymät -raportissa todetaan, että lähinnä Venatorin tulipalon takia Satakunnan teollisuuden vienti pysyi alkuvuonna 2017 laskusuunnassa.

–Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistuksen liikevaihto romahti Venatorin palon myötä 15,2 prosenttia, todetaan raportissa.

Venatorin tulipalo

Aiemmin Huntsmanin pigmenttitehtaana tunnetulla Venatorin tehtaalla syttyi tulipalo 30. tammikuuta.

Porin pigmenttitehtaan omistava Huntsman Corporation ilmoitti sitoutuvansa korjaamaan tulipalossa tuhoutuneen tehtaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Tehdas tuottaa titaanidioksidia, jota käytetään muun muassa elintarvikkeissa, lääkkeissä, kosmetiikassa ja maaleissa. Tehdas työllistää noin 440 henkilöä omaa väkeä.


Kommentit (14)

  • jeppe

    Taitaa olla vaan omistajien tahto, miten käy tulevaisuudessa. Kemiran jälkeiset omistajat ovat suoraan ilmoittaneet, ettei heille kuulu yhteiskuntavastuu, vaan niin niin kuin osakeyhtiö sanoo, mahdollisimman suuri voitto. No 60% prosentin tuotanto, jos se nyt edes toteutuu, niin tarkoittaa uusilla laitteilla ainakin puolet vähemmän työväkeä. Ja muutenkin omistajat haluavat rauhoitella väkeä ja voihan se olla mahdollista, että vakuutusrahat käytetään loppuun ja sitten pillit pussiin ja viimenen sammuttaa valot

  • Nimetön

    Työmarkkinatuella tehtäviä töitä kyllä löytyy, 518 euroa netto kuukaudessa. Jos asuu puolison kanssa, ei asumistukea eikä toimeentulotukea saa, ei edes vaikka on 2 lasta, tällöin työmarkkinatuki on 640 euroa netto kuukaudessa. Tosin ensi vuonna työmarkkinatukea leikataan 40 euroa kuukaudessa, jos ei ole aktivoituna.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio