Veli kertoo: Tällainen on sankarisukeltaja Mikko Paasi - "Järjettömän hyväsydäminen rämäpää"

Mikko Paasi osallistui erittäin vaativaan sukellusoperaation loukkuun jääneiden poikien pelastamiseksi Thaimaassa. Veli kertoo, millainen sukeltaja on luonteeltaan.

EPA/AOP
Veli kertoo: Tällainen on sankarisukeltaja Mikko Paasi - "Järjettömän hyväsydäminen rämäpää"

Myös äiti kuvailee Mikko Paasin olleen lapsuudesta saakka seikkailunhaluinen ja rohkea.

Hanna Gråsten

Kaksitoista 11–16-vuotiasta jalkapallonpelaajaa sekä heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat suojauduttuaan rankkasateelta Thaimaan Tham Luangin luolaan. Rankkasade nosti vedenpintaa niin paljon, että joukkue jäi luolaan saarroksiin. Joukkue oli loukussa luolassa yli kaksi viikkoa.

Poikien pelastamiseen osallistui lukuisia sukeltajia sekä Thaimaan erikoisjoukkojen jäseniä. Neljä poikaa pelastettiin sunnuntaina, neljä maanantaina ja loput pojat sekä heidän valmentajansa tiistaina.

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi oli mukana pelastuksessa koko operaation ajan. Hän työskenteli sukellusreitin vaativimmissa paikoissa auttaakseen loukkuun jääneet pojat ulos.

–Hyvin arvattavaahan se oli, että Mikko tulee sinne lähtemään. Hän on juuri sellainen "because I can" -tyyppi, veli Lassi Paasi kertoo.

–Hän on luoteeltaan rämäpää sillä osa-alueella, minkä hän taitaa. Hän tekee asioita, jotka muista saattavat kuulostaa aivan täysin mielipuolisilta. Extremetyyppi hän on aina ollut, kaikki lajit, jotka ovat vähänkin muuta kuin shakkia, on käyty läpi, rullaluistelut, taekwondot... Sukellus oli sitten se, mikä näköjään kolahti.

Mikko Paasi on harrastanut sukellusta jo yli 20 vuotta, ja nykyisin hän tekee sitä ammatikseen. Hän pyörittää sukelluskoulua Thaimaassa, jossa hän asuu veljen mukaan osan vuodesta.

Mikko opetti pikkuveljensäkin sukeltamaan 14 vuotta sitten.

–Jo silloin Mikko osasi olemuksellaan rauhoittaa ja sai minutkin sukeltamaan, vaikka se oli aluksi hämmentävää ja vähän pelottavaakin. Hän on sukelluksessa rautainen ammattilainen, joka osaa pitää pään kylmänä kovemmissakin paikoissa, Lassi sanoo.

"Kuuluu Mikon luonteeseen"

Luolaan loukkuun jääneiden poikien pelastusoperaatio oli erittäin vaativa, mitä kuvastaa se, että yksi thaimaalainen ammattisukeltaja kuoli heti operaation alussa. Operaatiota suunniteltiin useita päiviä.

–Kyllä se pelotti jo etukäteen ja sitten tuli noin huono uutinen... se nostatti pulssin. Siitä jäi fiilis, että on Mikko taas melkoiseen paikkaan mennyt itsensä laittamaan, Lassi toteaa.

Vaikka hän luottaa veljensä osaamiseen täysin, pelon kanssa eläminen oli haastavaa.

–Toinen on maapallon toisella puolella ja tekee vaarallista operaatiota ja riskeeraa pyyteettömästi oman henkensä muiden hyväksi, niin tuntee siinä itsensä aika avuttomaksi. Vähään aikaan ei tiedä mitään, sitten tulee tieto, että kaikki on hyvin ja sitten mies katoaa jälleen kirjaimellisesti maan alle ja taas odotetaan, miten käy.

Operaation ajan Lassi pyrki kädet täristen keskittymään töihin, mutta vaikeaa se oli, kun vähän väliä oli päivitettävä kotimaisten ja ulkomaisten medioiden sivustoja uusimpien tietojen saamiseksi. Mikolle itselleen veli ei viitsinyt liian usein laittaa viestiä, koska hän tiesi, että veljen täytyy keskittää energiansa operaatioon.

–Kun kuulin, että pojat on saatu pelastettua ja pelastajatkin ovat kunnossa, se oli valtava helpotus.

Lassin mukaan Mikko on luonteeltaan "järjettömän hyväsydäminen"

–Niin kuin tässäkin tapauksessa nähtiin, hän vapaaehtoisesti lähti auttamaan täysin tuntemattomia ihmisiä, vaikka asetti samalla oman henkensä vaaraan.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Wannabe hero

    Sankariainesta. Ja kaikkihan haluavat olla sankareita. Toki osalle jää vain se arkipäivän sankaruus. Se muodostuu siitä, että on hoitanut asiansa kunnialla, eikä ole ollut yhteisölle rasitteeksi, vaan kantanut kortensa yhteiseen kekoon. Näin siis me kaikki em. kriteerit täytävät henkilöt voimme onnitella itseämme arjen sankaruudesta. Mikko Paaseja emme kaikki voi olla.

  • sankari

    Mikko Paasin pitäisi ensi maanantai vietttää pieni kahvihetki Trumpin rouvan seurassa, jotta rouva näkisi suomalaisen miehen mallia – joka ei suurisuisesti hölötä tuulta taivasta, vaan teoilla ja järjellä toimii vastuullisesti, vaikka itsensä vaaraan laittaen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio