Valvira: terveysasemien kesä sijaisten varassa – pätevyydet tarkistettava

Joonas Salli
Valvira: terveysasemien kesä sijaisten varassa – pätevyydet tarkistettava

Lääkäriopiskelijat tarvitsevat tukea vastuullisissa kesätöissään.

Johanna Puukka

Terveydenhuollon kesäsijaisten pätevyys pitää tarkistaa, ja heille pitää myös tarjota ammatillinen tuki vastuulliseen työhön.

Johtaja Jussi Holmalahti Valvirasta toteaa, että kesäaikana terveydenhuolto toimii liikaa sijaisten varassa.

– Terveyskeskukset ovat suurelta osin lääketieteen 4:nnen ja 5:nnen vuosikurssin opiskelijoiden varassa. Se ei ole optimitilanne, ja heille on varmistettava riittävä taustatuki ja ohjaus, Holmalahti muistuttaa.

Toukokuu tietää valmistuvien terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten laillistamisruuhkaa. Ruuhka voi tarkoittaa sitä, että laillistamispäätöstä voi joutua odottamaan tavallista pidempään.

Valmistunut voi työskennellä 30 vuorokautta opiskelijan oikeuksin odottaessaan laillistamispäätöstä sekä merkintää Valviran ylläpitämään rekisteriin.

– Valmistuneen kannattaa hakea laillistusta heti, jotta työskentelyoikeus ei katkea.

EU- ja ETA-maissa valmistuneille ammattioikeushakemusten käsittelyaika on pidempi eli 3-4 kuukautta.

– Tämä koskee siis myös suomalaista, joka valmistuu lääkäriksi vaikkapa Viron yliopistoista.

Valvira tarkastaa kansalaisuudesta riippumatta kielitaidon hakijoilta, joiden koulutus on suoritettu muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.

Työnantajan velvollisuutena on varmistaa, että kaikilla sen palveluksessa työskentelevillä terveydenhuollon ammattihenkilöillä on riittävä ammatillinen kielitaito sekä pätevyys.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio