Väitös: Rikkaus ja köyhyys periytyy vahvasti

STT

Vanhempien sosioekonominen asema periytyy erityisesti yhteiskunnan ääripäissä, ilmenee väitöstutkimuksesta. Kaikkein köyhimpien lapset siis pysyvät köyhinä ja kaikkein rikkaimpien rikkaina.

Muun muassa työmarkkinoiden sukupuolittuneisuuden takia pienituloisuuden periytyminen on tyypillistä etenkin naisilla ja suurituloisuuden miehillä, tutkimuksessa sanotaan. 1990-luvulta lähtien aseman periytyminen on miehillä pysynyt samana ja naisilla hieman kasvanut.

Pienituloisiksi laskettiin työikäisen väestön pienituloisin viidennes ja suurituloisiksi vastaavasti suurituloisin viidennes.


Kommentit (3)

  • VAI EI RIKKAUS PERIYDY . . ?!

    Siis onko kahdella lapsella vanhempiensa kuoltua todellakin samat lähtökohdat elämälle: toinen perii vanhempiensa miljoona-omakotitalon, kaupunkisijoitusasunnon, kesähuvilan, kaupunkimaasturin ja toisen auton, purjeveneen ja moottoriveneen, satojentuhansien osakesalkun . . . sitä ennen on saanut elää etuoikeutettua elämää, yksityislukio, valmistuminen ulkomaiden huippuyliopistosta, kaiken aikaa ”pappa betalar” ja lopulta suhteillaan järjestää huipputyöpaikan hyväveli-järjestelmän avustuksella. Toinen taas ”sattuu” syntymään yksinhuoltajaäidin lapseksi, puutetta on alusta alkaen, äidin työttömyysjaksoista alkaen oppii tuntemaan sosiaalihuollon tädit, koulut menee ehkä hyvin, mutta ei asiaa yliopistoon korkeiden elinkustannusten vuoksi, työpaikka ehkä kunnan hommista. Perinnöksi vuokra-asunnon kuluneet kalusteet ja ikävä äitiä.

  • Nimetön

    Ei rikkaus tai köyhyys periydy, vaan perheen sisäinen kulttuuri joka rikkauteen tai köyhyyteen on johtanut. Ei se ole valtion asia tasoittaa tilejä, jos osa perheistä kasvattaa lapsensa täysin väärin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio