Kolumnit

Vaimo kirjoitti kauppalappuun ”maitoa 1 prk” – marketin kylmäosastolla pää meni sekaisin

Vaimo kirjoitti kauppalappuun ”maitoa 1 prk” – marketin kylmäosastolla pää meni sekaisin
Tuomo Hurme

Aika ajoin tulee väkisinkin miettineeksi, onko tämä ihmislaji Homo sapiens ihan tieteellisen nimensä veroinen. Perusteita nimen tarkistamiseen löytyisi maailmankaikkeuden tapahtumien joukosta runsain mitoin. Nostan nyt pohdittavaksi vain yhden esimerkin, sinänsä aika harmittoman, mutta tyypillisen, ja lajimme älykkyysosamäärän mittaa hyvin kuvaavan.

Mielessäni ovat isojen elintarvikeliikkeiden maitotuotehyllyt. Herra isä varjele sitä valikoiman moninaisuutta. Missä ihmiskunnan historian vaiheessa pääsi valtaan tämä kummallinen käsistä riistäytynyt kehityskulku, joka moninkertaisesti ylittää kaiken ajateltavissa olevan kohtuuden, ja saattaa ainakin itseni kaltaisen suhteellisen tavanomaiseen, rauhalliseen ja vaatimattomaan elämänmenoon tottuneen yksilön pakokauhun valtaan?

Saavummepa nyt keskikokoisen marketin kylmäosastolle kädessämme kauppalappu, johon vaimo on tekstannut muun muassa ”maitoa 1 prk”.

Siellä niitä totisesti on, uljaassa rivissä silmänkantamattomiin. On kevytmaitoa, rasvatonta maitoa, täysmaitoa, ykkösmaitoa, plusmaitoa, vähälaktoosista, laktoositonta, eilaa, hylaa, kahvimaitoa, maitojuomaa niin kevyttä kuin rasvaista ja rasvatonta, on voimamaitojuomaa, homogenisoitua luomutäysmaitoa ja vaikka mitä. Valitse siitä sitten kärryysi ”maitoa 1 prk”.

Piimän kanssa sama mieletön tarjonta, jos jonkinlaista rasvaprosenttia ja kaikenasteista hylaa. Matka jatkuu kermahyllylle. Kyllä on tavaraa joka lähtöön: kuohukermaa, vispikermaa, ruokakermaa, kahvikermaa, on yrtti-, juusto-, pippuri-, sipuli-, tilli- ja sitruunakermaa, taitaa olla appelsiinikermaakin, en minä jaksa kaikkia kirjata muistiin.

Ja lopulta jugurttien, viilien, rahkojen ja kaikkien niiden kaltaisten ainesten lajikirjo. Kymmenittäin erilaisia vaihtoehtoja, käsittämätön määrä mielikuvituksellisia makuyhdistelmiä.

Vakavasti puhuen, kuka oikeasti tarvitsee näitä kaikkia? Kuka tästä vastaa? Tarjontansa monipuolisuudella kilpailevat kauppiaatko vai meijerit? Asiakkaatko vaativat aina vain uutta ja erilaista?

Eikä siitä kuitenkaan ole kauhean pitkää aikaa, kun kaupasta saattoi käydä ostamassa tölkin tai purkin maitoa, kermaa, piimää tai viiliä ilman, että pää meni sekaisin loputtomien tuotevalikoimien hullunmyllyssä.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.


Kommentit (29)

  • maito muualla

    Olen monessa euroopan maassa katsellut vastaavia hyllyjä. Siellä on tarjolla paria, kolmea maitosorttia. On rasvaton, vähärasvainen, kokomaito ja laktoositon. Samoin on jogurttien laita. Tuo maitohyllyn kirjavuus on aikalailla suomalainen erikoisuus: sama tuote, erinäköinen pakkaus!

  • Surrealistinen maito

    Tärkeä kommentti nykymaailman menosta, mutta myös liikuttava kuvaus siitä kun mies menee marketin maitohyllylle eikä vaimo ole täsmentänyt koordinaatteja: 1 prk maitoa versus Satamaidon vaaleansininen, sininen, punainen, Arlan laktoositon maitojuoma, Valion yömaito ym. Mies menee ymmälleen, hämilleen ja alkaa pohtia asiaa aikojen alusta, mitä tästä lajista on tullut. Alkaa kirjata ylös mitä kaikkea hyllystä löytyy ja kassa todennäköisesti on saanut ensimmäisen luennon. Olisin halunnut nähdä tämän kuinka mies seisoo valtavan maitohyllykön edessä ja kirjoittaa, kirjoittaa.
    Todella niin sööttiä. Vaimo pitäköön kiinni tästä miehestä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös