Kolumnit

Vaimo kirjoitti kauppalappuun ”maitoa 1 prk” – marketin kylmäosastolla pää meni sekaisin

Vaimo kirjoitti kauppalappuun ”maitoa 1 prk” – marketin kylmäosastolla pää meni sekaisin
Tuomo Hurme

Aika ajoin tulee väkisinkin miettineeksi, onko tämä ihmislaji Homo sapiens ihan tieteellisen nimensä veroinen. Perusteita nimen tarkistamiseen löytyisi maailmankaikkeuden tapahtumien joukosta runsain mitoin. Nostan nyt pohdittavaksi vain yhden esimerkin, sinänsä aika harmittoman, mutta tyypillisen, ja lajimme älykkyysosamäärän mittaa hyvin kuvaavan.

Mielessäni ovat isojen elintarvikeliikkeiden maitotuotehyllyt. Herra isä varjele sitä valikoiman moninaisuutta. Missä ihmiskunnan historian vaiheessa pääsi valtaan tämä kummallinen käsistä riistäytynyt kehityskulku, joka moninkertaisesti ylittää kaiken ajateltavissa olevan kohtuuden, ja saattaa ainakin itseni kaltaisen suhteellisen tavanomaiseen, rauhalliseen ja vaatimattomaan elämänmenoon tottuneen yksilön pakokauhun valtaan?

Saavummepa nyt keskikokoisen marketin kylmäosastolle kädessämme kauppalappu, johon vaimo on tekstannut muun muassa ”maitoa 1 prk”.

Siellä niitä totisesti on, uljaassa rivissä silmänkantamattomiin. On kevytmaitoa, rasvatonta maitoa, täysmaitoa, ykkösmaitoa, plusmaitoa, vähälaktoosista, laktoositonta, eilaa, hylaa, kahvimaitoa, maitojuomaa niin kevyttä kuin rasvaista ja rasvatonta, on voimamaitojuomaa, homogenisoitua luomutäysmaitoa ja vaikka mitä. Valitse siitä sitten kärryysi ”maitoa 1 prk”.

Piimän kanssa sama mieletön tarjonta, jos jonkinlaista rasvaprosenttia ja kaikenasteista hylaa. Matka jatkuu kermahyllylle. Kyllä on tavaraa joka lähtöön: kuohukermaa, vispikermaa, ruokakermaa, kahvikermaa, on yrtti-, juusto-, pippuri-, sipuli-, tilli- ja sitruunakermaa, taitaa olla appelsiinikermaakin, en minä jaksa kaikkia kirjata muistiin.

Ja lopulta jugurttien, viilien, rahkojen ja kaikkien niiden kaltaisten ainesten lajikirjo. Kymmenittäin erilaisia vaihtoehtoja, käsittämätön määrä mielikuvituksellisia makuyhdistelmiä.

Vakavasti puhuen, kuka oikeasti tarvitsee näitä kaikkia? Kuka tästä vastaa? Tarjontansa monipuolisuudella kilpailevat kauppiaatko vai meijerit? Asiakkaatko vaativat aina vain uutta ja erilaista?

Eikä siitä kuitenkaan ole kauhean pitkää aikaa, kun kaupasta saattoi käydä ostamassa tölkin tai purkin maitoa, kermaa, piimää tai viiliä ilman, että pää meni sekaisin loputtomien tuotevalikoimien hullunmyllyssä.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.


Kommentit (30)

  • Maidot on

    Ihmeellisintä tässä kirjoituksessa on minun mielestäni se, että aikuinen kirjoittaja on niin kujalla omasta kotitaloudestaan, ettei tiedä mitä maitoa hän tai perheensä käyttää.

  • maito muualla

    Olen monessa euroopan maassa katsellut vastaavia hyllyjä. Siellä on tarjolla paria, kolmea maitosorttia. On rasvaton, vähärasvainen, kokomaito ja laktoositon. Samoin on jogurttien laita. Tuo maitohyllyn kirjavuus on aikalailla suomalainen erikoisuus: sama tuote, erinäköinen pakkaus!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio