Kolumnit

Vähemmälläkin voi lomailla – vai voiko?

Vähemmälläkin voi lomailla – vai voiko?
Pauliina Puputti

Kesäloma on parhaimmillaan, kun saan palautteen kaikkein tylsimmästä lomasta ikinä. Ei olla oltu missään eikä mitään olla tehty.

Kysyn esikoiseltani, eikö mikään riitä? Mihin unohtui ystäväperheiden kanssa vietetty viikonloppu Ahvenanmaalla (no eihän siellä ollut edes huvipuistoa) tai sateisen juhannuspäivän ex-tempore kylpyläreissu (ai joo, se).

Odotus lomaa kohtaan on aina korkealla. Niin korkealla, että nauttiminen itse lomasta unohtuu. Aina olisi voitu tehdä jotain vielä enemmän ja nähdä vielä lisää. Ei riitä, että on oltu yhdessä ja ihan vain oltu.

Aamuisin on saanut nukkua niin pitkään kuin nukuttaa (hyvässä lykyssä maksimissaan yhdeksään), iltaisin valvoa vähän pidempään (no ehkä vähän yli kymmeneen), touhuta päivät pitkät ulkona sekä syödä lähes päivittäin jotain hyvää päiväkahvilla. Onko kesäloma kunnon loma vasta silloin, kun on pelkkää aktiviteettia ja menoa?

Olen tässä kolmen lapsen, yhden miehen ja maatilan sekä oman pienyrittämisen hullunmyllyssä alkanut kovasti arvostamaan aikaa. Aikaa, jolloin ei tarvitse koko ajan tehdä ja suorittaa.

Nyt kun toista viikkoa vietän viimein omaa lomaani, olen todella kiitollinen luonteelleni, että osaan myös vain olla. Kuinka hyvältä tämä joutenolo tuntuukaan.

Muistan hyvin sen, kuinka lapsuuteni kesät tuntuivat tylsistyttävän pitkiltä. Yrittäjävanhemmat olivat aina töissä ja isommat sisarukset viis veisasivat minun viihdyttämisestäni. Oli oltava itsekseen, kun kaverit viettivät lomaansa vanhempiensa kanssa.

Oli tehtävä kotipihaan oma huvipuisto, hevostalli ja sirkus. Sateen sattuessa kellarin raput toimivat ravintolana.

Jottei nyt pelkkää yksinoloa, niin riemusta kiljuen karasin palokuntaleireille, enolaan maatilalomalle sekä kaveriperheen kanssa kiertämään Suomea karavaanarina. Parhaita muistoja lapsuudesta.

Kunpa jotain tarttuisi omillekin tästä kesästä. Uskoisin kärkeen nousevan nurmikolle räsymatoille levitetyn maatalouskoneleikin sekä päivät isovanhempien mökeillä.

Ja voi sitä iloa ja riemua, kun ilta-auringossa koko perhe pelasi poliisia ja roistoa ulkona. Siis siinä saunomisen jäähdyttelyn lomassa. Onneksi asutaan kuusiaidan suojassa.

Kirjoittaja haaveilee asuntoautolomasta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio