Kolumnit

Pentti Linkola on uusnatsien suomalainen kulttihahmo

Pentti Linkola on uusnatsien suomalainen kulttihahmo
Erkki Teikari

Hiljattain julkaistiin näyttävästi elämäkerta Pentti Linkola - ihminen ja legenda. 84-vuotias kalastaja ja ahkera lintutieteilijä on vuosikymmeniä nauttinut mediamme pääasiassa kritiikitöntä suosiota.

Sadat lehtijutut, radio- ja tv-ohjelmat sekä paneelikeskustelut ovat levittäneet sanomaa, jonka rinnalla ns. vihapuheet ovat rupattelua.

Linkola syntyi professoriperheeseen. Hän opiskeli vuoden eläin- ja kasvitiedettä, mutta lopetti, koska "ei kyennyt sisätöihin."

Forssan Koijärvestä tuli vihreän liikkeen kohtu. Linkolakin oli vastustamassa 1979 lintujärven kuivatusta. Mutta nyt Vihreä liitto on "jopa muita pahempi".

Kuka muu voisi toivoa – joutumatta median teilaamaksi – mahdollisimman monen pakolaisen hukkuvan Välimereen? Ja rajat on pantava kiinni!

Hänen sankareitaan ovat olleet Adolf Hitler, Libyan diktaattori Muammar Gaddafi, Romanian Nicolae Ceausescu, Irakin Saddam Hussein, Kambodzan kansanmurhan keulakuva Pol Pot jne. Hän toivoi Persianlahden sodan 1991 tuottavan mahdollisimman paljon ruumiita.

Ekologisesti paras diktaattori oli Hitler, sillä "ekotaseen kannalta" juutalaisten ruumiiden hyötykäyttö toteutui hiuksia myöten. Linkolan mielestä "demokratia on kuoleman ohjelma".

Hänen ideoitaan ovat olleet mm. suomalaisten suuryritysten johtajien eliminointi, suurkaupunkien juomaveden myrkyttäminen ja keskosten jättäminen hoidotta.

Koska ajattelija on saanut julkisuutta, hänet on noteerattu ulkomaillakin. "Hän on kansainvälisten militanttien uusnatsipiirien kulttihahmo", kirjoitti asiaan perehtynyt toimittaja Tommi Nieminen (HS 20.8.). Uusnatsien kustantamot ovat kääntäneet hänen kirjojaan.

Onkin käsittämätöntä, että Suomessa hän on kansakunnan kaapin päällä. Kun Linkola kirjoitti 1979 totalitarismia ihannoivan kirjan Toisinajattelijan päiväkirjasta, "sille totta kai annettiin Eino Leino -palkinto", Nieminen toteaa sarkastisesti.

HS:n kysyessä 1989 ja 2002 yhteensä 175 kulttuurin ja tieteen vaikuttajan raadilta, ketkä ovat Suomen ykkösälyköt, vain kolme ylsi molemmilla kerroilla kympin kärkeen – yhtenä Linkola. Kruununa oli Ylen Suuret suomalaiset -äänestys 2004: Linkola oli sijalla 18 mm. Mauno Koiviston ja Akseli Gallen-Kallelan edellä.

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja, dosentti.


Kommentit (11)

  • Nimetön

    On myös sanonut että jos väkeä alettaisiin vähentään niin se pitäisi tapahtua tasaväkisesti kaikkien kansojen kesken. Eli ei suosittaisi tai väheksyttäisi yhtä kansaa ylitse muiden… ei kuulosta hirveästi näiden rotukiihkoilijoiden ajatuksilta.

  • Nimetön

    Linkola on myös toivonut tervetulleeksi diktaattoria joka olisi yhtä valistunut ja viisas kuin keisari Marcus Aurelius, joka on ajatuksiltaan täysin toista luokkaa kuin Hitler. On sanonut myöskin ettei talebanit ole maapallolle mikään uhka vaan länsimainen kerskakulutuskulttuuri. Kokonaisuuden kannalta varmaan parempi olisi jos elettäisiin yhä metsästys- ja keräilykulttuuria, mutta menneeseen ei vapaaehtoisesti paluuta ole. Ehkä se menee suurin piirtein niin kuin Linkola on ennustanut, että jäljelle jää vain ”varpunen, suolistobakteeri ja rotta”. Positiivisesti ajateltuna niissä on kuitenkin uusien evoluutioiden siemenet. Sillä aurinko ei ihan vähään aikaan sammu, joten aikaa on elämän puhjeta uuteen kukkaan sen jälkeen kun homo sapiens on painunut dinosaurusten seuraksi evoluution romukoppaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio