Ulkomaalaisten opiskelijoiden opintotahdilta vaaditaan aiempaa enemmän

Valvonta kiristyi ja oleskelulupien saanti vaikeutui, kun valvonta siirtyi poliisilta maahanmuuttovirastolle.

Elias Lahtinen
Ulkomaalaisten opiskelijoiden opintotahdilta vaaditaan aiempaa enemmän

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden asiantuntijan Varpu Jutilan mukaan ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemisen valvonta on tiukentunut.

Elina Vironen

Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemisen valvominen on tiukentunut. Oleskelulupien käsittely siirtyi vuodenvaiheessa poliisilaitoksilta Maahanmuuttovirastoon, eikä vuoden opintojen jälkeen jatkolupaa heru yhtä helposti kuin ennen.

–Jatkolupien saamista on kiristetty muun muassa sillä tavalla, että Migri on alkanut edellyttää 45 opintopisteen suorittamista per lukuvuosi, kuten Kela. Käsittääkseni poliisille on riittänyt 35 opintopistettä, kertoo Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden asiantuntija Varpu Jutila.

Tulosalueen johtaja Anu Tarén maahanmuuttovirastosta myöntää, että linjat voivat tuntua aiempaa tiukemmilta.

–Kun opiskelijoiden jatkolupahakemukset siirtyivät maahanmuuttoviraston käsiteltäviksi, linjoja on yhdenmukaistettu. Poliisilaitosten käytännöt jatkolupavaatimuksissa ovat voineet vaihdella, vaikka lainsäädäntö on kaikille sama, Tarén selittää.

Täysipäiväisestä opiskelusta vaaditaan selvityksiä

Opiskelija jonka opintopisteet jäävät uupumaan erityissyistä, saa entistä raivokkaammin todistella Migrille olevansa täyspäiväinen opiskelija.

Jutila ottaa esimerkiksi tapauksen, jossa gradu-vaiheen tutkinto-opiskelijan opintopisteet jäivät uupumaan terveyssyistä, ja hän sai jatkolupahakemukseensa hylkäävän päätöksen.

Migrin lisäselvityksessä opiskelijalta pyydettiin toimeentuloselvitys ja opistorekisteriote.

Lisäksi ohjelmakoordinaattori kirjoitti selvityskirjeen, jossa kerrottiin terveyssyistä ja todettiin, että opiskelijan tutkinto-ohjelma ja yliopisto puolsivat opintojen loppuun saattamista ja jatkoluvan myöntämistä. Ennen säännöt olivat löysemmät.

–Oppilaitoksen puoltokirje ja opiskelijan oma selvitys riitti kyllä poliisille. Nyt uudistus, josta ei ole selväsanaisesti ja ajoissa edes tiedotettu korkeakouluja, aiheuttaa paljon lisätyötä, byrokratiaa ja turhaa hätää opiskelijoille, Jutila sanoo.

Oikaisu 14.8.2017: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Migri ei vaatinut opiskelijalta lääkärintodistusta.

Juttua muokattu 15.8. klo 13.50: Poistettu maininta siitä, että Kela voisi periä takaisin opintotukia, jos opinnot eivät etene ajallaan. Kela voi lakkauttaa opintotuen takautuvasti tai periä sen takaisin, jos opintosuorituksia on edeltävänä lukuvuotena alle yksi opintopiste tukikuukautta kohti, ja jos tarkoitus ei ole ollut opiskella vaan olla esimerkiksi töissä.


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Lapseni opiskelevat ulkomailla ja kuri on kova. Suomi on ainakin suomalaisella paratiisi. Siellä opinto vuosi on 10 kk ja vappua ei juhlita 2 viikkoa. Niinpä maisteriksi valmistuu n 4,5 vuoden opiskelulla. Kesätöistä voi vain haaveilla. Kaikki myös maksaa paljon enemmän.

 • Ihmettelijä

  Kyllä. Kohtuuttomalta vaikuttaa tämä opiskelijoiden vetkuttelu. Olen seurannut muutamia heistä janähnyt miten vuodesta toiseen ollaan yliopiston kirjoissa, valmistumatta koskaan mihinkään. Ja sitten nämä ulkomaalaisten, jotka haluavat vain olla hyvässä sosiaalisessa hoidossa Suomessa.

  Nuorena 1960-luvulla piti tehdä työtö, opiskella ja hankkija ammatti sekä elättää nuori perhe samanaikaisesti. Ei tullut mieleenkään että joku olisi auttanut, tai että olisi pyytänyt jostein apua.
  Onko tämä maailma nyt niin paljon erilaisempi, ettei ihminen enää kykene juuri mihinkään ilman kuvaannollisia”kainalosauvoja”, eri muodoissaan.

  Vaatimukset pehmenevät, eikä moni nuori selviydy edes asevelvollisuudestaan. Sitten täällä loisii vielä ulkomaalaiset, jotka eivät koskaan ole maksaneet oleskelustaan ropon-ropoa veroa, ja kaikki tämä meidän maksajien piikkiin.
  Ei hyvältä näytä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio