Työryhmä: Merimetsojen häirintä- ja harvennuslupien saamista helpotettava

Tomi Glad
Työryhmä: Merimetsojen häirintä- ja harvennuslupien saamista helpotettava

Luvian Marjakarilla merimetso on pesinyt vuosia.

Juha VainioHelsinki

Rannikkoseudulla ongelmia aiheuttaneiden merimetsojen harvennus- ja häirintälupia halutaan joustavoittaa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) asettama merimetsotyöryhmä luovutti raporttinsa ministerille keskiviikkona. Työryhmä esittää eri osapuolille yhteistyön lisäämistä ja säännösten soveltamista siten, että poikkeuslupien saaminen helpottuu.

Työryhmässä kuultiin laajasti paikallisia asukkaita ja muun muassa kalatalouden asiantuntijoita.

Työryhmän mukaan voimakkaasti kasvaneet merimetsokannat aiheuttavat ongelmia kalastuksen, vesien ja rantojen käytön osalta. Merimetsojen todettiin aiheuttavan paikallisesti vahinkoja kalataloudelle. Myös asutusten lähellä olevat lintuyhdyskunnat on koettu häiriöksi.

Työryhmä esittää, että alueellisesti perustetaan yhteistoimintaryhmiä, vapaaehtoisista paikallisista koostuvia ryhmiä. Niiden tarkoitus on parantaa vuorovaikutusta sellaisten tahojen välillä, jotka puolustavat nykyisiä lintukantoja ja niiden, jotka kokevat kannat ongelmaksi alueella.

Merimetso on rauhoitettu luonnonsuojelulailla, ja lajin tappaminen ja häiritseminen on kiellettyä. Kiellosta voi poiketa ely-keskuksen myöntämällä luvalla.

Ympäristöministeriön ylitarkastaja Matti Osara sanoo, että paikallisten yhteistoimintaryhmien tarkoituksena olisi muun muassa auttaa paikallisia henkilöitä laatimaan poikkeuslupahakemukset niin perusteellisesti, että niiden viranomaiskäsittely sujuisi ongelmitta.

Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson pitää hyvänä, että hyvin erilailla merimetsokantoihin suhtautuvan työryhmän jäsenet päätyivät yksimielisesti esittämään poikkeuslupakäytäntöjen joustavoittamista.

– Vahinkojen ehkäisyyn tarvittavien poikkeuslupien saamisessa on koettu ongelmia. On tärkeää, että löydämme keinoja, joissa kaikki osapuolet voivat olla osallisia. Siksi yhteistoimintaryhmiä tarvitaan luomaan paikallisiin oloihin toimivia ratkaisuja viranomaisten ja eri osapuolten aktiivisella yhteistyöllä.

Työryhmä esittää, että poikkeuslupakäytäntöjä koskevaa viranomaisten ohjeistusta tulisi uudistaa välittömästi muun muassa siten, että haitat loma-asutuksille ja yleiselle terveydelle sekä uhanalaisten kalakantojen suojelutarpeet tulisi hyväksyä erilaisten poikkeuslupien perusteiksi.

Ministeri Tiilikainen lupaa, että yhteistyöryhmien perustaminen ja poikkeuslupakäytäntöjen ohjeistukset otetaan välittömästi työn alle, jotta toimenpiteisiin päästään jo alkavalla pesimäkaudella.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio