Turkulainen Jani jahtasi epäiltyä puukottajaa pitkin keskustan katuja – "Vastenmielisen moni vain kuvasi maassa makaavia uhreja"

Turun Kauppatorilla tapahtuneen puukotuksen jälkeen epäilty lähti karkuun. Hänen peräänsä lähti joukko sivustakatsojia. Poliisi tuomitsee maassa makaavan epäillyn potkimisen.

MARKKU OJALA
Turkulainen Jani jahtasi epäiltyä puukottajaa pitkin keskustan katuja – "Vastenmielisen moni vain kuvasi maassa makaavia uhreja"

Poliisi sai eilen Turussa sattuneen puukotustapauksen nopeasti hallintaansa.

Anni Huttunen

Turkulainen Jani oli paikalla Kauppatorilla, kun ensimmäistä uhria puukotettiin eilen. Kaksi kuolonuhria vaatinut tapahtuma sai alkunsa noin neljältä iltapäivällä, kun tällä hetkellä terroristisista murhista epäilty marokkolainen puukotti nuorta naista.

Kuullessaan tappelun ääniä Jani luuli todistavansa normaalia kovaäänistä välienselvittelyä. Nopeasti hän kuitenkin huomasi, että kyseessä oli isompi kahakka.

–Epäilty juoksi pikkutyttöä rattaissa työntävän naisen taakse ja löi häntä puukolla yläselkään, Jani kuvailee tilannetta.

Silminnäkijöiden videolle tallentui, miten ihmiset juoksivat Kauppiaskadulla iskun aikaan:

 

Tuolit lentelivät ja Jani lähti epäillyn perään

Silminnäkijät ovat raportoineet, että epäiltyä yritettiin estää etenemästä heittelemällä tuoleja hänen tielleen. Janin mukaan puukotettuaan nuorta naista epäilty lähti juoksemaan karkuun Kauppatorilta Maariankadun suuntaan.

–Lähdimme perään kymmenen hengen joukolla. Meistä puolet oli suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia.

Jani kertoo, että joukkoon oli liittynyt myös torikauppiaita, joilla oli mukanaan aseita, kuten pesäpallomailoja. Hänellä itsellään ei ollut mukana vahingoittamiseen tarkoitettua välinettä.

Janin mukaan heidän ajatuksenaan oli ollut saada pakeneva mies kiinni.

–Emme kuitenkaan tavoittaneet häntä. Mies juoksi ja puukotti vastaantulevia ihmisiä. Sitten poliisi tuli Maariankadulta päin ja yksi meistä takaa-ajajista näytti heille, että tuossa on tekijä. Silloin poliisi teki u-käännöksen ja ampui epäiltyä jalkaan.

Jani kuvailee, että he takaa-ajajat olivat raivoissaan. Ehdittyään epäillyn luo, he potkivat maassa makaavaa ammuttua uhria. Epäilty on tällä hetkellä tehohoidossa Turun keskussairaalassa.

Ihmiset kuvasivat uhreja auttamisen sijaan

Jani jatkaa kertomustaan kuvailemalla, että tapahtumapaikalle oli ehtinyt kokoontua heidän ajojahtinsa aikana arviolta sata ihmistä. Häntä kuitenkin ihmetytti, että useimmat paikallaolijat eivät auttaneet puukotuksen uhreja vaan kuvasivat heitä kännyköillään.

–Se oli vastenmielistä. En tarkoita, että kaikkien olisi pitänyt rientää apuun, se olisi luultavasti aiheuttanut vain enemmän sekasortoa. Silti mietin, jos maassa makaisi minun läheiseni yltä päältä veressä, en haluaisi, että kukaan kuvaa häntä.

–Useimmat auttajista olivat ulkomaalaisia. En tarkoita, että vain ulkomaalaiset olisivat auttaneet ja vain suomalaiset seisoneet sivussa. Jakauma kuitenkin pisti ulkopuolisena silmään, sillä ulkomaalaistaustaisia oli auttamassa paljon enemmän.

Poliisi tuomitsee potkimisen

Poliisi on laajalti kiitellyt rohkeita auttajia, jotka yrittivät estää epäiltyä. Sen sijaan maassa makaavan epäillyn potkimisen poliisi tuomitsee.

–Tekoa ei voi puolustella millään. Käytti toiminnasta mitä termiä hyvänsä rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, jos toista ihmistä jollain tavalla vahingoitetaan ilman että kyse on hätävarjelusta. Kyseessä voi olla myös viranomaisen työskentelyn häirintä, komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisista summaa.

Täsmennetty 20.8. kello 14.29: Poliisi tuomitsee maassa makaavan epäillyn potkimisen, mutta on kiittänyt auttajia, jotka yrittivät epäiltyä estää.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Oliko tosiaan niin, että meikäsuomalaiset keskittyivät enemmänkin kuvaamaan kännyköillään tappamisia, kuin auttamaan uhreja?

  • Loman karu loppu

    Tämä kännykkäkuvaaminen on levinnyt käsistä, on ollut sitä jo pitkään. Ihmiset eivät ajattele selkeästi eivätkä tunne vastuutaan. On toki hienoa, että tiedotusvälineet saavat ”lukijan kuvaa”, muttamutta.
    Oma kokemus: puolisoni sai sairaskohtauksen. Olin jo soittanut hätäkeskukseen, kun tilanteeseen tuli auttamaan sairaanhoitaja. Hän aloitti elvytyksen toden teolla. Sitten tuli palolaitoksen yksikkö, myöhemmin ambulanssi. Kun tajutonta puolisoani elvytettiin (yhteensä parikymmentä minuuttia), siihen lähelle ja vähän etäämmälle tuli ihmisiä katsomaan kuin jotain jännää tapahtumaa. Sairaanhoitaja eli ensin apuun tullut mies kimpaantui toden teolla ja alkoi häätää kuvaavia ihmisiä sivummalle. Hän pyysi ensin ihan asiallisesti, että nyt kännykät pois. Kuvaus jatkui. Hän huusi, että nyt jos ette lähde siitä litomaan, hän tulee ja polkee kännykät tuhannen tomuksi ja vastaa asiasta vaikka oikeudessa rikoksesta syytettynä. Yksi kuvaaja suuttui ja totesi, että Suomi on vapaa maa ja hän saa kuvata julkisessa tilassa (parkkipaikalla) jos tahtoo.
    Se jäi epäselväksi, että mihin nuo kuvaajat olisivat materiaalia käyttäneet. Tarjonneet lehteen? Levittäneet Facebookissa kavereilleen? He eivät tienneet siinä tilanteessa, enkä minä, että puolisoni ei sairaskohtauksesta selviä. Tämän kokemuksen perusteella en yhtään ihmettele, että auttaminen jäi vähemmälle ja kuvaaminen enemmälle Turussa. Olen tosi häpeissäni ihmisten avuttomuudesta ja ajattelemattomuudesta. Janin tapaan olen miettinyt sitä, että miltä kuvaajista tuntuisi, jos puolisoni tilalla olisikin ollut heidän läheisensä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio