Tiedätkö miten toimia, jos autoilija roiskaisee kävelijän päälle? Ajo-opettaja: "Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä"

30 vuotta autokoulussa opettanut Markku Mikkola neuvoo, kuinka käyttäytyä loskaisessa liikenteessä. "

Toni Repo
Tiedätkö miten toimia, jos autoilija roiskaisee kävelijän päälle? Ajo-opettaja: "Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä"

Roiskimistapauksissa kuski on korvausvelvollinen.

Tuomo Hyttinen

Teillä on nyt vuoden pahin loiskumisaika. Ajo-opettaja Markku Mikkola kertoo, että loskainen keli on autoilijan kannalta hankala.

–Kevät on aika paha, kun aurinko rupeaa sulattamaan lunta ja se kerääntyy loskaksi tielle. Loskahan on raskaampaa kuin vesi, Mikkola sanoo.

Mikkolan mielestä autoilijat osaavat pääpiirteittäin ottaa kävelijät huomioon. Mikkolan mukaan selkkaukset johtuvat tilanteista, joissa kumpikaan osapuoli, autoilija tai jalankulkija, ei tarkkaile toisiaan riittävän hyvin. Jalankulkijat voivat varautua loiskaukseen esimerkiksi siirtymällä mahdollisimman kauas lätäköstä.

–Kun kumpikaan ei seuraa toisiaan, vaan tilanne tulee molemmille yllätyksenä. Se on ikävää katseltavaa ja nähtävää, Mikkola sanoo.

Toni Repo
Autoilijoiden kannattaa ajaa lätäköihin oikealla tilannenopeudella. Usein 20–30 kilometrin tuntinopeus on riittävän alhainen.

Autoilijoiden kannattaa ajaa lätäköihin oikealla tilannenopeudella. Usein 20–30 kilometrin tuntinopeus on riittävän alhainen.

"Pesulalasku pitää hoitaa"

Markku Mikkola sanoo, ettei lätäköitä välttämättä kannata lähteä kiertämään, sillä kaistanvaihto voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Sen sijaan autoilijoiden kannattaa ajaa lätäköihin oikealla tilannenopeudella. Usein 20–30 kilometrin tuntinopeus on riittävän alhainen. Kolmenkympin vauhdissa vesi vain roiskahtaa, eikä suihkua pitkälle.

–Lätäköstähän ei näe, kuinka syvä se on. Tiessä voi olla syväkin kuoppa, Mikkola sanoo.

Jos vahinko sattuu, Mikkolan mukaan autoilijan on syytä pysähtyä ja pyytää anteeksi. Myös kukkaronyörejä saattaa joutua avaamaan, sillä roiskimistapauksissa kuski on korvausvelvollinen.

–Pesulalasku pitää hoitaa. Se on kiistaton asia.

Markku Mikkola on ollut autokouluyrittäjänä 30 vuotta. Sen aikana hänen yrityksensä on saanut vain yhden palautteen, jossa autokoulun oppilas roiskutti vettä jalankulkijan niskaan.

–Autokouluopetuksessa heristetään sormea ja muistutetaan, että yhtään ei saa roiskia. Inssiajossa siitä voidaan jopa hylätä, Mikkola kertoo.

Kolme vinkkiä loskaiseen liikennekäyttäytymiseen

1. Autoilija: muistaa oikea tilannenopeus. Pienessä vauhdissa vesi ei suihkua yhtä pitkälle kuin maltillisessa ajossa.

2. Tarkkaile ympäristöäsi. Autoilijan lisäksi myös jalankulkija voi omalla liikkumisellaan ehkäistä kastumista.

3. Jos roiskevahinko sattuu, pysähdy ja pyydä anteeksi. Autoilija joutuu lain mukaan korvaamaan aiheuttamansa pesulalaskun.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Jalankulkijoiden tulisi käyttää loska ja vesikeleillä sellaisia vaatteita, että roiskeet eivät haittaa.

  • Nimetön

    Eikö kaupungilla ole mitään vastuuta, vaikka kaikki kadut on täysin hoitamatta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio