Tatuointivärien epäpuhtaudet liikkuvat ihmisen kudoksissa, niitä löytyy esimerkiksi imusolmukkeista

Tutkijat näkivät ensimmäisen kerran, miten tatuointiväriaineiden sisältämät ihmiselle mahdollisesti haitalliset aineosat ja epäpuhtaudet kulkeutuvat kudoksissa. Vaikutuksista terveyteen tiedetään vähän.

Sophia Kembowski
Tatuointivärien epäpuhtaudet liikkuvat ihmisen kudoksissa, niitä löytyy esimerkiksi imusolmukkeista

Tatuointivärien sisältämät aineosat pääsevät millimetrin miljoonasosien kokoisina nanohiukkasina muun muassa imusolmukkeisiin.

Vesa Vanhalakka

Tutkijat ovat ensimmäisen kerran saaneet selviä todisteita siitä, että tatuointiväreissä käytettävät ainehituset ja värien sisältämät epäpuhtaudet kulkeutuvat elimistössä paikasta toiseen. Väriaineissa käytettäviä aineksia pääsee esimerkiksi imusolmukkeisiin hyvin pienikokoisina nanohiukkasina.

Nanohiukkaset ovat joidenkin kymmenien nanometrien kokoisia hiukkasia. Nanometri on millimetrin miljoonasosa.

Nanohiukkasten vaikutuksista ihmisen elimistössä tiedetään vielä hyvin vähän, mutta eläinkokeet viittaavat siihen, että eivät hiukkaset välttämättä kovin terveellisiä ole.

Sen lisäksi, että pienen pienet nanohituset pääsevät helposti kulkemaan paikasta toiseen elimistössä, nanohitusista pienimmät pääsevät myös solujen sisälle.

Uudessa tutkimuksessa seurattiin muun muassa tatuointiväriaineiden sisältämien orgaanisten aineiden, raskasmetallien (nikkeli ja kromi) ja titaanidioksidin liikkumista ihmisen kudoksissa.

Ilmi kävi myös, että väripigmentit aiheuttivat muutoksia myös tatuointimusteen lähellä sijaitsevien kudosten biomolekyyleissä.

Elimistöön kertyneet nanoluokan väriainehituset voivat vaikuttaa elimistössä hyvin pitkään, jopa koko ihmisen eliniän.

–Kun ihminen haluaa tatuoinnin, hän saattaa olla hyvin tarkka sen suhteen, että tatuointistudiossa käytetään steriilejä neuloja. Kukaan ei kuitenkaan tarkasta tatuointivärien kemiallista koostumusta. Tutkimuksemme osoittaa, että ehkä pitäisi, tutkimusryhmän jäsen Hiram Castillo sanoo Euroopan tehokkaimman synkrotronilaitoksen ESRF:n tiedotteessa.

Frank May
Tutkijat suosittelevat, että tatuoinnin ottaja ottaisi selvää myös siitä, minkälaisista aineosista tatuointiväriaineet koostuvat.

Tutkijat suosittelevat, että tatuoinnin ottaja ottaisi selvää myös siitä, minkälaisista aineosista tatuointiväriaineet koostuvat.

Tutkimuksen julkaisi tiistaina Scientific Reports.

Nanohituset pääsevät moneen paikkaan

Tatuointiväreissä voi olla mukana monenlaisia eri väriaineita, kuten esimerkiksi orgaanisia ja epäorgaanisia pigmenttejä, säilöntäaineita, nikkeliä, kromia, mangaania, kobolttia ja titaanidioksidia.

Titaanidioksidia käytetään valkoisena väriaineena muun muassa maaleissa, paperissa, muoveissa, hammastahnassa, aurinkovoiteissa ja ihovoiteissa. Se on myös hyväksytty elintarvikkeiden lisäaine.

Titaanidioksidia on pidetty ihmiselle myrkyttömänä aineena, kun hiukkaskoko on riittävän suuri.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan nanokokoiset titaanioksidihiukkaset eivät kuitenkaan ole vaarattomia.

Nanohituset pääsevät kulkemaan helposti eri puolille elimistöä. Pienimmät niistä pääsevät myös solukalvon läpi solujen sisäosiin.

Nanohiukkasille on ominaista, että ne hakeutuvat toistensa seuraan: ne kasaantuvat.

Vaikka yksi nanohiukkanen on kooltaan pieni, sen pinta-ala on suuri. Mitä enemmän hitusia ja pinta-alaa on, sitä herkemmin ne reagoivat ympäristön kanssa suuren vaikutuspintansa ansiosta.

Ongelma on, että nanohiukkasten terveysvaikutuksista ihmisen elimistössä ei tiedetä vielä kovin paljon.

Käytettiin äärimmäisen kirkasta säteilyä

Tutkijat pääsivät tatuointiväreissä käytettävien väriaineiden aineosien jäljille Grenoblessa Ranskassa toimivan Euroopan tehokkaimman ESRF-synkrotronin avulla.

Hiukkaskiihdyttimessä tuotettava sykrotronisäteily on äärimmäisen kirkasta säteilyä. Säteilyn avulla voidaan nähdä erittäin tarkkoja atomitason yksityiskohtia yksittäisten molekyylien, virusten ja proteiinien sisältä.

Synkrotronisäteilyllä voidaan kurkistaa myös muinaisten fossiilien sisälle fossiilia vahingoittamatta.

ESRF/Ines Schreiver
Tutkimus tehtiin Grenoblessa Ranskassa sijaitsevassa ESRF-synkrotronilaitoksessa. Tutkimusryhmässä olivat mukana muun muassa Ines Schreiver (vas.) ja Julie Villanova.

Tutkimus tehtiin Grenoblessa Ranskassa sijaitsevassa ESRF-synkrotronilaitoksessa. Tutkimusryhmässä olivat mukana muun muassa Ines Schreiver (vas.) ja Julie Villanova.

Tutkijat suuntasivat superkirkasta säteilyä tatuoiduilta koehenkilöiltä saatuihin kudosnäytteisiin.

Näin tutkijat saivat ensimmäisen kerran selkeän kuvan siitä, miten väriaineissa käytettyjen aineosien pienen pienet hituset liikkuivat.

Jo aikaisemmin on tiedetty, että väripigmenttejä pääsee imusolmukkeisiin. Tämä tiedetään siitä, että imurauhaset saattavat tatuoinnin ottamisen jälkeen värjäytyä, kun elimistö yrittää puhdistaa tatuoitua aluetta.

Tutkijat kuitenkin yllätti havainto, että imusolmukkeisiin pääsivät ainoastaan nanokokoiset väriainehituset. Isommat mikrokokoluokan värihituset eivät imurauhasiin päässeet.

–Emme tienneet, että väripigmentit kulkeutuvat imusolmukkeisiin nanohiukkasina, tutkimusryhmässä mukana oleva Bernhard Hesse sanoo.

–Nanohiukkaset käyttäytyvät eri tavalla kuin suuremmat mikrohiukkaset. Siksi ei tiedetä, miten ne reagoivat kudosten kanssa. Ja se on ongelma.

Jatkotutkimuksessa terveysvaikutusten jäljille

Nyt tehdyssä tutkimuksessa ei selvitetty tatuointien yhteydessä elimistöön pääsevien nanohiukkasten terveysvaikutuksia.

Terveysvaikutusten jäljille yritetään päästä jatkotutkimuksissa.

Niissä aiotaan tutkia laajemmin kudosnäytteitä ihmisiltä, joille tatuoinnit ovat aiheuttaneet ongelmia, kuten esimerkiksi tulehduksia.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Tupakalle ja viinalle on määrätty kovat verot. Perusteena on, että verorahoilla hoidetaan noista myrkyistä aiheutuneet terveyskulut. Pitäisikö tatuoinneille määrätä vastaavanlainen haittavero. Esimerkiksi 10 euroa neliösenttimetriltä tatuointia.

  • Nimetön

    Miksi joillakin on tarve rumentaa itseään tatuoinneilla? Johtuuko se huonosta itsetunnosta vai halusta tulla huomatuksi? Tai onko joku muu syy tatuointiin. Ikinä en ole nähnyt tatuointia joka olisi jotenkin kaunistanut kantajaansa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio