Suomessa on nyt astronominen megaviikonloppu, kun taivaalla näkyy auringonpimennys, perseidejä ja 4 planeettaa – tässä vinkit katseluun

Ursan meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuri kertoo vinkit kosmisten ilmiöiden tiirailuun.

EPA / Arkistokuva
Suomessa on nyt astronominen megaviikonloppu, kun taivaalla näkyy auringonpimennys, perseidejä ja 4 planeettaa – tässä vinkit katseluun

Perseidien tähdenlentoparvi näkyy parhaiten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Antti Halonen

Avaruuden ystävien kannattaa suunnata katseensa ylös kuin eeppisessä sankarimusiikissa. Viikonloppu on nimittäin kosmisine ilmiöineen todellinen astronominen megaviikonloppu. Perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana on mahdollista ihmetellä auringonpimennystä, perseidien tähdenlentoparvea sekä neljää eri planeettaa.

Osittainen auringon pimennys tapahtuu lauantaina puolenpäivän aikoihin ja perseidien tähdenlentoparvi on parhaimmillaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Ursan meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuri antaa vinkit tähtitieteelliseen viikonloppuun.

Osittainen auringonpimennys

Kuu peittää auringon osittain lauantaina puolenpäivän aikoihin. Jaakko Visuri sanoo, että pimennys ei ole missään maapallolla täydellinen, mutta mitä pohjoisemmaksi menee, sen paremmin se näkyy.

–Helsingissä pimennys alkaa kello 11.51, on syvimmillään kello 12.20 ja päättyy 12.45. Kuu menee auringon eteen ja riippuen siitä, missä päin maapalloa on, se peittää aurinkoa enemmän tai vähemmän. Tästä syystä se näkyy Helsingissä heikompana kuin Utsjoella.

Visuri muistuttaa, että pimennystä ei pidä katsoa paljaalla silmällä, vaan välissä pitää olla jonkinlainen suodatin. Noetut lasit aurinkolaseista puhumattakaan eivät riitä, mutta esimerkiksi tietyt hitsauslasit toimivat.

–Jos sellaisia ei omista, pimennystä voi seurata Helsingin Kaivopuiston Tähtitorninmäellä ohjatusti Ursan tähtitornissa. Muilla paikkakunnilla kannattaa tarkastaa oman paikallisen tähtiyhdistyksen ohjelma.

EPA / Arkistokuva
Mars erottuu planeetoista selkeimmin oranssin kajonsa vuoksi.

Mars erottuu planeetoista selkeimmin oranssin kajonsa vuoksi.

Perseidien tähdenlentoparvi

Perseidit ovat vuosittainen tähtitieteellinen ilmiö. Jaakko Visuri sanoo, että paras aika niiden tiirailuun on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

–Silloin on tähdenlentoparven maksimi. Toki niitä voi yrittää havaita lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Niitä näkyy kyllä silloinkin ja se on tietysti mukavampi valvoa sunnuntaita kuin maanantaita vasten.

Visuri sanoo, että tähdenlennot näkyvät kaikkein kirkkaimmin yön pimeimpänä hetkenä. Se on puolenyön jälkeen noin kello yksi yöllä. Paras aika on tunti ennen ja tunti jälkeen.

–Perseidejä näkee ihan kotipihalta. Ei tarvitse mennä pilkkopimeään, joskin mitä pimeämpään menee, sen paremmin himmeämmätkin tähdenlennot näkyvät.

Siinä missä auringonpimennys näkyy Pohjois-Suomessa paremmin kuin etelässä, perseidien suhteen tilanne on toinen. Oulun pohjoispuolella niitä ei valoisien öiden vuoksi näy käytännössä lainkaan.

–Perseideissä ei ole kirkkaita tulipalloja. Ne ovat normaaleja tähdenlentoja ja jäävät valon vuoksi Lapissa näkemättä.

EPA / Arkistokuva
Lauantain auringonpimennystä ei sovi katsoa paljaalla silmällä.

Lauantain auringonpimennystä ei sovi katsoa paljaalla silmällä.

Neljä eri planeettaa

Viikonlopun aikana näkyy myös neljä eri planeettaa; Venus, Jupiter, Saturnus ja Mars. Jaakko Visuri sanoo, että planeetat näkyvät eteläisellä horisontilla. Ne ovat sen verran matalalla, että planeetat nähdäkseen on mentävä avaralle ja korkealle paikalle.

–Kun mennään lännestä itää kohti, ensimmäisenä vastaan tulee Venus, joka laskee melko nopeasti auringonlaskun jälkeen. Se on ensimmäisenä havaittavissa illalla kymmenen jälkeen.

Kun taivas pimenee ja aurinko laskee syvemmälle, taivaalta näyttäytyvät Jupiter ja lähempänä etelää Saturnus.

–Jos odottaa yhteentoista asti, Mars on noussut eteläkaakosta. Silloin Venus on tosin jo laskenut. Taivaalla näkee siis parhaimmillaan kolme planeettaa kerrallaan.

Visuri sanoo, että planeetat erottaa paljaalla silmällä helposti. Ne ovat niin paljon tähtiä kirkkaampia. Venus, Jupiter ja Saturnus ovat suunnilleen samanvärisiä, mutta Marsin erottaa selkeästi oranssista kajosta.

–Ei siellä muita niin kirkkaita kohteita ole. Tietysti siellä voi olla joku radiomasto, mutta se ei liiku taivaan mukana toisin kuin planeetat. Jos planeettojen pintarakennetta haluaa nähdä, silloin tarvitaan joku muu havaintoväline.

Planeetat ovat nähtävissä vielä seuraavallakin viikolla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio