Tommi Parkkonen

Vaikka suuri osa Suomesta – mukaan lukien pääministeri Juha Sipilä (kesk) – on parhaillaan kesälomalla, hoidetaan politiikan juoksevia asioita hellepäivinäkin.

Esimerkiksi perjantaina on valtioneuvoston yleisistunto, jonka asialistalta löytyy kohta ”Suomen valtion edustus Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtokunnassa”.

Pääministerin sijaisena on tämän viikon ajan toiminut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), jonka johdolla kyseinenkin asia päätetään.

EBRD:n paikasta kohkattiin julkisuudessa viime kesänä, kun kovapalkkaisen pankkipestin Lontoossa arveltiin kiinnostavan itse perustamansa puolueen hajaannuksen hieman aikaisemmin todistanutta perussuomalaisten ex-puheenjohtaja Timo Soinia (sin).

Tämän ulkoministeri Soini on pontevasti kiistänyt, ja perjantaina tehtävään esitetäänkin aivan eri henkilöä.

Iltalehden tietojen mukaan johtokuntapaikkaan esitetään ulkoasianneuvos Ilkka Räisästä, joka työskentelee ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla kansainvälisten hankintojen johtavana virkamiehenä.

Kova palkka

Vaikka Soini ei ollut pankkipaikasta kiinnostunut, on hän ulkoministerinä kuitenkin ollut mukana valintaprosessissa.

Soini tiettävästi haastatteli kolmea tehtävään hakenutta ja päätyi lopulta itse esittämään juuri Räisästä. Lopullisen esityksen puolestaan tekee Soinin esityksestä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johtama valtiovarainministeriö.

Suomelle kuuluva johtokuntapaikka on poikkeuksellisesti kahden ministeriön päätäntävallassa, sillä varsinaisen jäsenen valinta kuuluu valtiovarainministeriölle ja varajäsenen valintakuviot ulkoministeriölle.

Räisänen on nimenomaan varajäsen. Hänen syksyllä alkava kautensa kestää kolme vuotta.

Varajäsenenkin vuosipalkka on kilpailukykyinen, sillä EBRD:n tilinpäätöstietojen mukaan se oli vuonna 2016 enimmillään 149 000 puntaa. Koska palkka on käytännössä verotonta, vastaa summa keskimääräisen espoolaisen veronmaksajan noin 21 000 euron kuukausipalkkaa.

Iltalehden tietojen mukaan paikkaa haki myös kokoomuslainen ex-ulkomaankauppaministeri ja -kansanedustaja Jari Vilén, joka toimii parhaillaan EU:n suurlähettiläänä Euroopan neuvostossa.

EBRD:n päätehtävänä on myöntää pitkäaikaisia lainoja, pääomainvestointeja ja takuita yksityisen ja julkisen sektorin hankkeisiin. Suomea pankissa edustaa tällä hetkellä SDP:n entinen kansanedustaja ja ex-oikeusministeri Johannes Koskinen.

EBRD:n johtokunnassa on 23 varsinaista jäsentä ja saman verran varajäseniä.


Kommentit (2)

  • Jake The Fatman

    Eli Soini jahtaa vieläkin kovapalkkaisempaa ja helpompaa hillotolppaa!

  • Nimetön

    Tämä on opposition mielestä paha uutinen. Ei pääse repostelemaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio