Siniset ja Halla-ahon joukot pitävät edelleen hajurakoa toisiinsa, vaikka suuressa salissa ollaan vierihoidossa – "Osa tervehtii, osa ei"

Analyysi: Perussuomalaisia ja sinisiä ei näy samoissa kahvipöydissä. Eduskunnassa tilanne on rauhoittunut, mutta johtotroikalle sataa somessa kipakkaa palautetta.

alma median arkisto
Siniset ja Halla-ahon joukot pitävät edelleen hajurakoa toisiinsa, vaikka suuressa salissa ollaan vierihoidossa – "Osa tervehtii, osa ei"

Sinisten Tiina Elovaaran (vasemmalla) mukaan kanssakäyminen on kiinni persoonasta. Laura Huhtasaaren arvion mukaan haava arpeutuu ajan kanssa.

Anita SimolaHelsinki

Kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakaantui dramaattisesti kahtia kesäkuussa Jussi Halla-ahon tullessa valituksi puolueen johtoon, alkoivat tuoreeltaan spekulaatiot siitä, miten ryhmät tulevat toimeen keskenään syysistuntokauden alkaessa.

Nyt on eletty noin kuukausi remontoitujen, maaleilta tuoksuvien seinien sisällä Arkadianmäellä, eikä pahempia kissatappeluita ole nähty ainakaan ulospäin.

Kesällä uumoiltiin myös istuntosalin istumajärjestystä. Mitä, noiden vieressä nyt ei ainakaan istuta!

Mutta niin vain istutaan.

Perussuomalaisista erkaantunut 19 kansanedustajan sininen ryhmä ja emopuolueeseen jääneet 17 edustajaa istuvat salissa vierekkäin.

–Vierihoidossahan me olemme, kuuluu sinisestä ryhmästä.

Ei dramaattisia muutoksia istumisjärjestelyyn

Sinisessä ryhmässä oli kauden alussa puhetta siitä, että perussuomalaiset pitäisi siirtää mahdollisimman oikealle salissa. Dramaattisia muutoksia ei tehty. Hyvä niin. Siirrot olisivat aiheuttaneet todennäköisesti lisää kuhinaa.

Kun istuntoja seuraa medialehteriltä, vastakkainasettelua ei huomaa. Tähän ei olisi mahdollisuuttakaan, sillä eduskunnan kultaiset käytössäännöt pitävät huolen siitä, että salissa käyttäydytään asianmukaisesti.

Hajurakoa pidetään edelleen

Muualla eduskunnassa ryhmät pitävät sen sijaan hajurakoa. Samoissa kuppikunnissa heitä ei paljon näy, sosiaalinen kanssakäyminen on vähäistä. Poikkeuksen tekevät sinisen ryhmän ministerit ja puhemies. Kun he piipahtavat kuppilassa päivän kiireiltään, perussuomalaisia on näkynyt tervehtimässä heitä pöydässään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sami Savio sanoo, että yhteydenpito sinisiin on virallista, sillä luottamus on karissut.

Hänen mukaansa pakolliset asiat hoidetaan, totta kai. Kaikkiin edustajiin pitää olla riittävän hyvät välit.

Haavat arpeutumassa

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kuvaili loikanneita selkään puukottajiksi Aamulehden haastattelussa viime kesäkuussa.

–Haava vuotaa, mutta se arpeutuu ajan kanssa, hän tilitti tuolloin.

Jonkinlaista arpeutumista on näkyvissä. Sinisten mukaan tilanne on rauhoittunut eduskunnassa.

–Kanssakäyminen on kiinni persoonasta. Osa tervehtii niin kuin ennenkin, mutta osa ei vaikkapa silloin, kun tavataan hississä, kertoo sinisen ryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elovaara.

Hänkin korostaa, että kaikkien kanssa on tultava toimeen, muutoin asiain hoidosta ei tule mitään.

Kannattajakorteista pelottelua

Sen sijaan kuhina käy edelleen sosiaalisessa mediassa. Sinisten johtotrio saa kipakkaa palautetta.

Erityisesti viime aikoina on keskusteltu kannattajakorteista. Elovaaran mukaan somessa on peloteltu, että perussuomalaisista lentää heti ulos, jos kirjoittaa sinisten kannattajakortin. Kortit ovat julkisia, joten kuka tahansa voi käydä ne läpi.

Nyt sinisen ryhmän ei tarvitse olla huolissaan korteista, sillä vaadittavat 5 000 korttia on kasassa. Sinisen puolueen rekisteröintiprosessi käynnistyy oikeusministeriössä ensi maanantaina.


Kommentit (3)

  • VJ Yrttiaho

    Lapin Kansassa Matti Torvinen kirjoittelee että sininisiä uhkaillaan , mutta ei yksilöi yhtään tapahtumaa eikä tee rikos ilmoitusta tapahtuneesta. Minussta näin ulkopuolisenaalkanuy tuntua että tämä ”uhkaus kamppanja” on enemmän sinisten keksimää. vähän niinkuin säälin kerjäämistä , Kyllä sinisillä pitää olla muutakin asiaa että saisi mainetta tai ei mainetta vaan kunniaa palautettua, mainetta on kyllä tullut yltäkyllin ennen näkemättömön loikkauksen takia.

  • Nimetön

    Voi,voi, onpa lapsellista touhua! Tervehtiminen kuuluu sivistykseen!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio