Simo Häyhän muistikirjanen kertoo talvisodan tapahtumista – kirjasessa mainittu huima kaadettujen vihollisten määrä

Talvisodan tapahtumista löytyi viime kesänä muistiinpanot, joiden aitous on nyt varmistettu

Alma Median arkisto
Simo Häyhän muistikirjanen kertoo talvisodan tapahtumista – kirjasessa mainittu huima kaadettujen vihollisten määrä

Simo Häyhän talvisodan aikana tekemä muistivihkonen löytyi viime kesänä.

Mikko IsotaloHelsinki

–  Koko sodassa oloaikanani ammuin noin 500 ryssää.

Näin kirjoitti Suomen kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä elokuussa 1940, kun hän toipui talvisodan vakavasta haavoittumisestaan.

Häyhän kirjoittama muistivihko löytyi viime kesänä hänen sukulaisiltaan. Nyt Kollaa- ja Simo Häyhä -museon johtaja Reijo Sinkkonen sekä sotatieteiden tohtori Tapio Saarelainen ovat varmistuneet siitä, että löytynyt kirjanen on Häyhän kirjoittama. He perustelevat aitoutta esimerkiksi käsialan tutkimuksella.

Sinkkonen ja Saarelainen pitävät noin 20-sivuisen kirjasen merkittävimpinä havaintoina Häyhän kirjaamia kaadettujen vihollisten määriä ja kuvausta haavoittumisestaan.

Saarelainen on aiemmin kirjoittanut, että useiden lähteiden mukaan Häyhä ampui 542 neuvostosotilasta.

–Kun tein hänestä kirjaa, hän ei halunnut sanoa lukua, mutta varmasti hän tiesi kaatojen määrän. Kirjasessa ei tarkemmin eritellä lukua 500, mutta hän vähätteli kaatojen määrää, Saarelainen sanoo.

Häyhä kuoli vuonna 2002. Sitä ennen Saarelainen haastatteli Häyhää toistuvasti, ja he kävivät kirjeenvaihtoa.

Lyhyitä tarinoita talvisodasta

Häyhä haavoittui talvisodan lopulla 6. maaliskuuta vuonna 1940, kun Ulismaisten korvessa vihollisen läheltä ampuma luoti lävisti Häyhän leuan. Häyhä kirjoittaa heränneensä aseveljien sitoessa häntä selälleen ahkioon, tunteneensa tukehtuvansa vereen ja kääntyneensä vatsalleen. Kun hän Karjaalla toipuessaan kirjoitti muistoistaan elokuussa 1940, hänet oli leikattu neljä kertaa.

–Monenlaista puhetta on ollut, oliko kyseessä kranaatinsirpale, tavallinen kiväärin luoti vai räjähtävä luoti. Aika tarkasti Simo kirjoitti, että räjähtävä luoti tuli leukaperistä läpi, Sinkkonen sanoo.

Häyhä ei pohtinut kirjoituksissaan sodan oikeutusta tai syytä.

–Hän hoiti annetut tehtävät ja oli kuin päivätöissä, meni aamulla tarkka-ampujapaikalle ja tuli illalla pois. Välillä oli ruokailu ja piti ilmoittaa kaatomäärät (Aarne) Juutilaiselle, komppanian päällikölle, Sinkkonen sanoo.

Tiiviisti kerrotussa vihkosessa Häyhä kertoo muutamia lyhyitä tarinoita talvisodasta.

–Joulun jälkeen otimme ryssän kiinni, sidoimme silmät ja pyöritimme hänet sekaisin ja veimme hyviin kesteihin Marokon kauhun telttaan. Ryssä oli pitoihin tyytyväinen ja kun hänet takaisin lähetettiin, niin tuntui se hänestä kovin vastenmieliseltä, Häyhä kirjoitti.

Juutilainen tunnettiin lempinimellä Marokon kauhu. Sinkkonen arvioi, että kyseessä oli Juutilaisen temppu.

Häyhän kirjasen ensimmäinen näköispainos on parhaillaan huutokaupattavana. Tiistaina hinta oli 270 euroa, mutta huutokauppa on vielä viikon auki. Näköispainoksia on yhteensä sata, joista loput tulevat myöhemmin myyntiin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Häyhä käytti ampujan taitojaan juuri niinkuin pitikin. Pelasti lukemattomien aseveljiensä hengen poistamalla hyökkääjän joukoista aseelliset viholliset. He hyökkäsivät aseineen maahamme, valmiina ampumaan tappaakseen. Teen Simo Häyhälle kunniaa vieläkin ja kiitän vapaasta Isänmaasta. Siellä oli monia muitakin ja kaikille heille kunnioitus kuuluu.

  • Luoti päähän

    Hyvä, että nuoremmille sukupolville opetetaan, kuinka ihmisestä voi tulla kansallissankari. Yli 500 tapettua venäläistä – Simo Häyhälle pitäisi pystyttää näköispatsas joka kuntaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio