Seta ottaa jyrkästi kantaa eheytykseen ja vaatii Pori Jazzilta reagointia

Silja Viitala / Arkisto
Seta ottaa jyrkästi kantaa eheytykseen ja vaatii Pori Jazzilta reagointia

Kuvituskuva.

Esa KeskinenPori

Seta vaatii eheytystoiminnan kieltoa ja kertoo, että asiantuntevaa tukea on tarjolla identiteettiään pohtiville.

Seta otti keskiviikkona jyrkästi kantaa Aki Ruotsalan esittämiin eheytyspuheisiin. Vastavalittu Pori Jazzin toimitusjohtaja Ruotsala toi esiin Satakunnan Kansan haastattelussa eheytysmyönteisiä kantojaan ja totesi muun muassa, ettei usko homoja olevan olemassa.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen vaati Twitterissä Pori Jazzilta reagointia toimitusjohtajan näkemyksiin.

Seta muistuttaa, että sekä vertaistukea että ammatillista tukea on saatavilla, jos oma seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti häiritsee tai se koetaan muutoin vääräksi. Setan jäsenjärjestö Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hanke, Sinuiksi-palvelu ja Setan Transtukipiste tukevat hengellisissä yhteisöissä olevia ihmisiä. Tuen lähtökohtana on omaksi itseksi kasvaminen ilman minkäänlaista painostusta.

–Kaikenlaiset sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat manipulointiyritykset ovat äärimmäisen vakavia ja terveydelle haitallisia. Jo nyt lääketieteellinen niin sanottu eheyttäminen on kielletty, ja maallikoidenkin tekemänä se pitäisi tunnistaa ja kieltää hengellisenä väkivaltana, Vilma Lampinen sanoo.

Seta on ajanut eheyttämisen kieltämistä pitkään ja toivoo sosiaali- ja terveysministeriön ottavan asian pikaisesti käsittelyyn. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan eheytystoiminta on haitallista. Linjauksen mukaisesti Suomessa onkin kielletty lääketieteen harjoittajien tekemät eheytyshoidot. Myös Euroopan parlamentti otti tänä vuonna kantaa eheytyshoitojen kieltämisen puolesta.

–Tämä on ihmisoikeuskysymys. Suomen sijoitusta Euroopan sateenkaarikartalla laskee se, ettei seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävää eheytystä ole selvästi kielletty, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hohhoijaa. Onko niin, että jos löytää itsensä ulos kaapista, niin on hienoa ja kanustettavaa? Olisko jotain muita uutisia, jos vaikka löytyisi sieltä sateenkaarporukoista jotain yllätyksellisiäkin suuntautuneisuuksia. Onneksi voin valita, ettei tarvitse mennä Pori Jazzin sateenkaarijuhliin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio