Sastamalassa tehtiin kaksi mahdollista susihavaintoa – Petoyhdyshenkilö: "Väri ja käyttäytyminen viittaavat suteen"

Petoyhdyshenkilön mukaan kyse oli todennäköisesti sudesta. Susilauma voi etsiä uutta reviiriä Sastamalasta.

Kuvakaappaus
Sastamalassa tehtiin kaksi mahdollista susihavaintoa – Petoyhdyshenkilö: "Väri ja käyttäytyminen viittaavat suteen"

Sudelta vaikuttanut eläin tallentui kojelautakameraan, kun se ylitit tien Sastamalan ja Punkalaitumen ja Sastamalan välisellä tiellä.

Hanna Pihlajamäki

Sastamalan Illon, Punkalaitumen ja Huittisten raja-alueella tehtiin keskiviikkona ainakin kaksi todennäköistä susihavaintoa.

Ensin Sami Uuton kojelautakameraan tallentui tietä ylittänyt, sudelta vaikuttanut eläin Sastamalan Illossa, ja iltakymmeneltä todennäköisesti susi vieraili maatalon pihassa Huittisissa, vain noin kilometrin verran Sastamalan Keikyän rajalta.

Uutto teki havaintonsa Punkalaitumen ja Sastamalan välisellä tiellä. Hänellä on autossaan kojelautakamera.

–Näin pellolla ensin kolme sutta ja sitten tielle ilmestyi yksi susi, Uutto kertoo.

Uuton mukaan eläin oli menossa samalle pellolle, jolla kolme mahdollista sutta jo oli. Havaintopaikan lähellä on asutusta.

Uutto kertoo ottaneensa alueensa petoyhdyshenkilöön yhteyttä heti havainnon tehtyään. Uuton mukaan tämä katsoi videon ja laittoi asiasta ilmoituksen eteenpäin.

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Kari Kumpulainen vahvistaa saaneensa tiedon keskiviikkoaamun susihavainnosta ja kertoo nähneensä myös videon. Kumpulaisen mukaan näyttää todennäköiseltä, että kojelautakameran kuvassa on susi.

–100-prosenttisen varma ei voi olla, mutta esimerkiksi väri ja käyttäytyminen viittaavat suteen. Koira voisi pysähtyä katsomaan autoa, Kumpulainen sanoo.

Suteen viittaa myös se, että eläimiä oli pellolla useampia.

Katso video Sastamalassa tien ylittäneestä eläimestä:

 

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Kari Kumpulainen toteaa, että vielä ei voida sanoa, voisiko susilauma olla jäänyt alueelle.

–Jos havaintoja tehdään ensi viikollakin, lauma on voinut asettua alueelle.

Kumpulainen muistuttaa, että sudet voivat hakea uutta reviirialuetta.

–Tunnustelulta tämä vaikuttaa. Etelässä Huittisten suunnalla alkaa tulla ahdasta, ja susien täytyy lähteä vaihtamaan maakuntaa.

Laumoja ei aiemmin Sastamalassa

Sastamalassa ei ole aiemmin tavattu susilaumoja. Kumpulaisen mukaan Illon havainto on ylipäätään ensimmäinen, jossa useiden susien epäillään liikkuneen Sastamalassa yhdessä. Yksittäisistä susista havaintoja on ollut.

Sastamalasta ei ole toistaiseksi raportoitu susien aiheuttamista vahingoista. Sen sijaan naapurissa Punkalaitumella susi tai sudet tappoivat seitsemän lammasta elokuun puolivälissä.

Kumpulainen neuvoo varotoimena ottamaan eläimet sisälle muutaman päivän ajaksi alueella, jossa susihavaintoja on tehty. Hän arvioi, että kaatolupaa Sastamalassa havaituille susille ei heltiä.

–Täytyy olla aika paljon kotieläinvahinkoja, jotta kaatoluvan saa. Tämä tilanne vaatii nyt enemmän kotieläinten valvomista. Lehmät ja muu karja ovat vaarassa kyllä, jos sudet jäävät alueelle.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Eivät pelkää ihmistä, tarhassa kasvaneita pentuja levitetty luontoon. Ihminen tarkoittaa ruokaa joten tulevat nurkkiin, oppivat saalistamaan ruokansa kun aikansa etsivät ja nälkä tekee tehtävänsä. Kuka kantaa vastuun jos saaliiksi osuu vaikkapa jonkun lapsi pihamaalta?

  • Erkki

    Satakunnan kansa – lehti joka ei tee uutista pelkästä susihavainnosta. Ja taas teki sekä rakensi siihen sopivaa tarinaa huvimetsästäjien puheilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio