Saksalaiselle uusnatsille elinkautinen 10 ihmisen murhasta

Uusnatsiryhmään kuulunut nainen todettiin syylliseksi viiden vuoden oikeudenkäynnin jälkeen.

Anu Kerttula

Saksassa vuosia kestäneeseen oikeudenkäynnissä saatiin viimein päätös kun Beate Zschäpe sai elinkautisen tuomion 10 ihmisen murhista vuosien 2000 ja 2007 välillä eri puolilla Saksaa, kirjoittaa BBC. Beate Zschäpe kuului uusnatsiryhmään Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), jonka epäiltiin ampuneen kahdeksan turkkilaista syntyperää olevaa miestä, kreikkalaisen maahanmuuttajan ja naispoliisin kuoliaaksi.

Zschäpe kiisti oikeudenkäynnin aikana osallisuutensa murhiin, mutta sanoi tuntevansa syyllisyyttä siitä, että ei tehnyt mitään niiden estämiseksi.

Yksi kolmesta vastasi syytteisiin

Zschäpe on terroristisolun ainoa eloonjäänyt jäsen. Zschäpe asui yhdessä terroristisolun Uwe Mundlosin ja Uwe Böhnhardtin kanssa itäisen Saksan Zwickaussa. Rikolliskolmikon kaksi muuta jäsentä, Böhnhardt ja Mundlos, tekivät itsemurhan pankkiryöstöyrityksen jälkeen Eisenachissa. Zschäpe sytytti asunnon tuleen ennen antautumistaan poliisille.

Murhasarja paljastui marraskuussa 2011 – poliisi ei ollut aiemmin epäillyt henkirikosten liittyvän toisiinsa. Rikossarja järkytti syvästi saksalaisyleisöä. NSU toimi vuosien ajan ilman että poliisi tiesi mitään sen toiminnasta. Poliisi epäili alun perin murhista turkkilaista mafiaa ja kuulusteli uhrien sukulaisia rikoksista epäiltyinä.

Zschäpen lisäksi tuomion sai neljä muuta syytettyä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio