Rehtori vertasi seksuaalista häirintää kouluruokaan MOT:ssä: "Pitää vain kestää" – Selittää nyt kohulausuntoaan: "Ei aina kaikille maistu"

Kärsämäen koulun rehtori Tuomo Pesonen epäilee, että häntä haastatelleella Yleisradion toimittajalla oli kiire deadlinen kanssa.

mostphotos
Rehtori vertasi seksuaalista häirintää kouluruokaan MOT:ssä: "Pitää vain kestää" – Selittää nyt kohulausuntoaan: "Ei aina kaikille maistu"

Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesosen kommentteja koulussa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä on kummasteltu sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva.

Samppa Rautio

Yleisradio julkaisi tänään pitkän artikkelin kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Kaksiosaisen artikkelin jälkimmäisessä osassa ääneen pääsevät niiden koulujen rehtorit, joissa tapahtuu THL:n viimevuotisen kouluterveyskyselyn mukaan eniten seksuaalista häirintää.

Yksi vastaajista oli Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesonen. Artikkelissa hän mainitsee muun muassa seuraavasti:

–Sitten tietenkin, kun pillua tekkee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa. Onhan sitä kaikennäköistä porsastelijaa baarimaailmassakin.

Moni lukija lienee hieraisseensa silmiään: käyttikö 0–9 luokan koulun rehtori todella termiä kun pillua tekkee mieli? Moni ihmettelee rehtorin lausuntoa sosiaalisessa mediassa.

Otimme rehtoriin yhteyttä ja kysyimme, miksi hän halusi ilmaista asian näin.

–Sitähän se on, Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan joskus "puraistaan ja potkaistaan", jos ei osaa ilmaista itseään verbaalisesti edes huonosti.

–Että rakkaudesta potkii hevonen ja muuta. Semmoistahan se sitten on, hän sanoo.

Pesonen kertoo huomanneensa, että innostuksesta päätellen tällaisen ilmauksen käyttäminen ei kuitenkaan ollut ok.

–Olisihan sen voinut muotoilla toisinkin. Toisaalta olisin voinut sanoa, etten kommentoi.

Pesosen mukaan ilmauksen käytön tarkoitus oli osittain se, että hän puhui asiasta suoraan. Mutta:

–Kyllähän se oli pikkaisen hyökkäävä se Ylen toimittaja. Silläkin varmaan deadlinea pukkasi päälle tai jotain muuta.

Jutun kirjoittanut Ylen toimittaja Jouni Munukka kertoo, että hän oli puhelun aikana rauhallinen, eikä millään lailla päällekäyvä tai hyökkäävä.

Vertaa häirintää kouluruokaan

Toinen Pesosen Ylen haastattelussa huomiota herättänyt kommentti liittyy seksuaalisen häirinnän ja kouluruoan rinnastamiseen. Pesonen sanoi artikkelissa näin:

–Onko kouluruoka hyvää tai pahaa? Asialle voidaan tehdä tiettyyn rajaan saakka jotakin. Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on.

Pesonen huomauttaa, että kommentit ovat osittain irrotettu asiayhteydestä ja isommasta kokonaisuudesta.

–Tarkoittaa sitä, että en hyväksi missään määrin seksuaalista häirintää ja näin poispäin, Pesonen painottaa.

Vertauksella Pesonen kertoo tarkoittavansa sitä, että kaikkeen ei hänen mukaansa voi puuttua.

–Vaikka johonkin puututaan, niin sitten se on kahta kauheampana toisaalla tai jotain muuta, Pesonen sanoo.

–Vaikka miten muutetaan kouluruokaa tai oppilaat saavat vaikuttaa, niin se ei aina kaikille maistu.

Artikkelin kirjoittaja Munukan mukaan Pesosen kommentteja ei ole irrotettu asiayhteydestä. Rehtori on myös saanut sitaattinsa nähtäväksi ennen jutun julkaisua.

"Voin vain kuvitella"

Pesonen ei osaa sanoa, millaista keskustelua kouluissa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän tiimoilta pitäisi käydä, jotta häirintä vähenisi. Hän kertoo, että heidän oma koulunsa Kärsämäellä sijaitsee maalla ja on maaseutumainen. Hänen mukaansa meininki hänen koulussaan on vielä kesyä.

–Voin vain kuvitella, mitä se on siellä Kehä III:lla.

Pesosen mukaan häirinnän vähentämisen toimenpiteet tulee tehdä sen mukaan mitä tulee vastaan.

–Tehdään jotain perusarkista juttua, pieniä nostoja minäkasvamisesta ja muusta. Tärkeintä on se, että kun joku tulee eteen, niin siihen puututaan. Sehän voi lähteä kiusaamisesta, että on aluksi pientä kiusaamista ja siitä lähtee. Niihin nopeasti puuttumalla ja ohjaamalla kuraattorille. Sehän on se homma, ettei synny sellaista ilmiötä, että ahaa, nuokin tekee noin, minäkin voin tehdä, Pesonen kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Design

  ”-Olisihan sen voinut muotoilla toisinkin. Toisaalta olisin voinut sanoa, etten kommentoi.”

  Minun opettaja-aikoinani ei puhuttu erikseen seksuaalisesta häirinnästä, mutta kiusaamisesta yleisesti kylläkin. Kysyttäessä asiasta esimerkiksi vanhempainilloissa rehtorillamme oli tapana vastata täysin pokkana, että meidän koulussamme ei kiusata ja että asiaan puututaan välittömästi, jos jotakin ilmaantuu. Piste. Hän oli hyvin vakuuttava.

  Ai, että oliko jotakin? No, usean sadan oppilaan yläaste, miettikää itse. Enempää en kommentoi.

  Muotoillaan asia hämärryksiin ja loppu jätetään taiteilijoiden materiaaliksi. He voivat sanoa sen, mitä virkamiesopettaja ei voi. Esim. Finlandia-palkittu Juha Hurme kirjoittaa estottomasti tuluskivien designista, tuovat mieleen p—-n!

 • Juuso

  Voi hellenlettas näitä mielensä pahoittajia. Hyvä ja oikeudenmukainen sekä vielä suorasanainen jalat maassa pitävä rehtori on joutumassa pienen mielensäpahoittajien jyrän alle. No sitä saa mitä tilaa. Ei tarvitse olla ennustaja, kun kansakunta sietää vain yhden totuuden lopputulemana on kaaos joka muuttuu katastrofiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio