Porin kaupunginhallituksen uusi pomo haluaa valtuustosopimuksen ja lisää rahaa teihin ja kouluihin

Veera Korhonen
Porin kaupunginhallituksen uusi pomo haluaa valtuustosopimuksen ja lisää rahaa teihin ja kouluihin

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) asettuu ehdolle maakuntavaaleissa.

Sakari MuurinenPori

Tänään Porin kaupunginhallituksen kokouksessa nuijaa heiluttaa uusi puheenjohtaja. Viime viikolla tehtävään valittu Diana Bergroth-Lampinen (sd.) haluaa ensitöikseen kasata kaikkien valtuustoryhmien välisen valtuustosopimuksen.

Hän sanoo, että edellisellä valtuustokaudella sopimus oli luonnollisista syistä talouspainotteinen. Tällä kertaa sopimusta ryhdytään sorvaamaan hyvinvointi- ja elinvoimatekijät edellä. Tämän konkreettisemmin hän ei suostu asiaa avaamaan.

–Lopputulos on toivottavasti se, että sieltä löytyy kaikkien ryhmien allekirjoitus. Pyritään siihen, että siellä olisi elementtejä kaikille puolueille.

Ennakkoasetelmat neuvotteluille ovat kuitenkin vaikeammat kuin neljä vuotta sitten. Perussuomalailla on sisäiset kähinänsä ja kokoomus tuli pahasti nöyryytetyksi luottamuspaikkoja jaettaessa. Vanhan totuuden mukaan selkävoitto politiikassa kostetaan ennen pitkää.

SDP petasi itselleen kaupunginhallituksen lisäksi valtuuston puheenjohtajuuden vihreiden ja vasemmistoliiton tuella.

–Loppujen lopuksi koalitio löytyi helposti. Se oli niin sanotusti vaalivoittajien koalitio. Siltä pohjalta oli helppo ponnistaa. Nyt paikat on kuitenkin jaettu ja tehdään kaikki työtä porilaisten eteen.

Tieverkkoon lisää rahaa

Haasteita uudelta puheenjohtajalta ei puutu. Sote-uudistus on pahasti vaiheessa, eikä kaupungin talouskaan varsinaisesti kukoista. Viime kauden tilinpäätös oli 9,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta tämä johtui pitkälti tonttimyynnistä saadusta tulosta ja paljon närää herättäneistä henkilöstön lomautuksista.

–Suurin kysymys on sote- ja maakuntauudistus. Minua on eniten huolestuttanut meidän tase. Kiinteistöt jäävät kunnille ja nyt väläytellään melko lyhyitä vuokrasopimuksia maakuntaan. Niihin jäävät myö kiinteistöihin otetut velat.

Mahdollisiin veronkorotuspaineisiin Bergroth-Lampinen ei halua ottaa kantaa ennen kuin sote-asiat ovat selvillä. Sen hän kuitenkin sanoo, että taloutta tuskin enää tasapainotetaan henkilöstöä lomauttamalla.

Rahaa pitäisi löytyä ainakin uusiin investointeihin, jotka ovat olleet Bergroth-Lampisen mukaan aivan liian alhaisella tasolla. Esimerkiksi hän ottaa rapistuvan infrastruktuurin kuten tiestön, koulut ja päiväkodit.

–Meillä on paljon tiestöä, joka on harmittavan huonossa kunnossa. Valtatie 8 kehittäminen on tärkeimpien joukossa maakunnan edunajamisessa.

Lempeä ja jämäkkä

Edelliskaudella Bergroth-Lampinen heilutti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja nuijaa, joten kokemusta kuntapolitiikasta riittää. Hän tuli valituksi Porin valtuustoon ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Tuolloin hän päätti lähteä mukaan, koska kysyttiin.

Hän kertoo, että ei ole saanut poliittista kasvatusta, eikä ollut nuorena poliittisesti erityisen aktiivinen. Puolueen valinta oli silti helppo.

–Juuret ovat syvällä sosiaalidemokratiassa. Minulle tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus sekä kaikki niihin liittyvä on tosi lähellä.

Johtajana Bergroth-Lampinen kertoo olevansa osallistava, mutta asiakeskeinen. Hän sanoo, että lempeän kuoren alla on tarmokas ja jämäkkä toiminnan ihminen.

–Onhan tämä iso luottamus. Hyvältä tuntuu, mutta edessämme on myös suuret haasteet.

Yksi tulevista haasteista on tulevat maakuntavaalit, joissa Bergroth-Lampinen aikoo olla ehdolla.

Diana Bergroth-Lampinen

39-vuotias (viikon päästä 40) kauppatieteiden maisteri. Opiskellut myös viestinnän johtamista ja opettajaksi.

Länsirannikon Koulutus Oy Winnovan viestintäpäällikkö.

Aviomies ja 13-vuotias poika.

Istunut Porin valtuustossa vuodesta 2004. Valtuuston puheenjohtaja 2013–2017.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    No, onhan meillä Porin kaupungissa tie- ja katutöitä. Niistä ilmoitellaan liikennemerkeillä jatkuvasti, mutta koska niitä aiotaan tehdä. Nukutaanko jouluun asti?

  • Nimetön

    Tarpeettomat kiinteistöt heti myyntiin, kaupungin tienhoito- ym sopiva kalusto kahteen vuoroon, ”kravettitelineet” töihin tai ulos, ”sirkushuvien” järjestäminen kaupallisten toimijoiden kustannettavaksi, kaikki menot suurennuslasin alle, selkeä tuloutusvaatimus konserniyhtiöille, puitteet yrityksiä houkutteleviksi.
    Ehdoton ei veronkorotuksille, muuten veronmaksajat äänestävät jaloillaan. Siinä aluksi ehdotuksia Porin pelastamiseksi, tontinmyyntirahaa ei enää kovin kauan tule ja lomautuksista taisi jäädä astian maku suuhun joillekin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio