Porilainen kahvilayrittäjä kannustaa nuorten palkkaamiseen: "Nuoret osaavat kyllä, jos itse opettaa"

Nuorten palkkaaminen tekee hyvää myös yrityksen maineelle.

Joonas Salli
Porilainen kahvilayrittäjä kannustaa nuorten palkkaamiseen: "Nuoret osaavat kyllä, jos itse opettaa"

Puuvillan Pannukakkutalossa kesätyöntekijät on palkattu 2–6 viikkoa kestäviin työsuhteisiin. 16-vuotias Wilma Wallin on kahden viikon kesätyössään oppinut tiskaamaan, tarjoilemaan ja paistamaan pannukakkuja.

Annika NuottoPori

Porin Pannukakkutalossa näkee tänä kesänä erityisen monta nuorta työntekijää pannukakkuja kantamassa ja pannuja tiskailemassa.

Pannukakkutalon yrittäjä Jaro Lundgren on halunnut antaa nuorille mahdollisuuden kerätä kokemusta työelämästä kesätyön kautta ja on palkannut seitsemän alaikäistä työntekijää kesäksi.

Uutta kesätyöntekijöiden palkkaaminen ei Lundgrenille ole, sillä 2014 avanneessa Pannukakkutalossa on ollut aiemminkin nuoria tekijöitä.

Lundgrenia jäi mietityttämään Satakunnan Kansan uutinen (19.6.) siikaslaisesta nosto- ja siirtolaitteita valmistavasta konepaja Satateräksestä, jonka toimitusjohtaja Juha Paukkunen haki kesätyöntekijöitä Facebookin avulla.

Ilmoituksessa kesätyöntekijöiltä vaadittiin muun muassa sellaisia perustaitoja, kuin muiden työntekijöiden, asiakkaiden ja vierailijoiden tervehtimistä ja silmiin katsomista. Lundgrenin omat kokemukset nuorten työntekijöiden kanssa ovat olleet hyviä.

–Nuoret ovat todella fiksuja, ja kyllä he sanovat hei.

Lundgren haluaakin rohkaista muita yrittäjiä palkkaamaan myös alaikäisiä mahdollisuuksien mukaan ja ennakkoluulottomasti. Hänelle alaikäisten palkkaamista helpotti se, että Pannukakkutalossa ei tarjota alkoholia.

Porin kaupunki myös myöntää vuosittain paikallisille yrityksille kesätyöpaikkatukea, joten Lundgren sai siten palkanmaksuapua.

Hän on kuullut muiltakin tuntemiltaan yrittäjiltä positiivista palautetta nuorista, mutta eniten yrittäjiä tuntuu häiritsevän nuorissa työntekijöissä kännykän käyttö.

–Olen itse selittänyt työntekijöilleni, että ostan heiltä heidän aikaansa, enkä silloin halua heidän olevan kännykällä.

Täydellisyyttä Lundgren ei odota työntekijöiltään, päinvastoin.

–Olen itse sanonut, että virheitä pitää tehdä. Niitä pitää tulla, jotta oppii. Välillä odotetaan, että pitäisi osata heti kaikkea.

Lundgren tiedostaa myös oman vastuunsa työnantajana. Yksi kesätyöpaikkaa Pannukakkutalosta hakeneista ja paikan saaneista kirjoitti työhakemukseensa pysäyttävän lauseen.

–Siinä luki, että 'teen työni huolellisesti annettujen ohjeiden mukaisesti'. Lause takertui mieleeni. Se oli hyvä muistutus työnantajan vastuusta, sillä nuoret kyllä osaavat, jos heitä vain itse opettaa.

Nuoren palkkaaminen tekee hyvää myös yrityksen maineelle.

–Nuorten työllistyminen on tutkitusti tärkeää suomalaisille, joten yritykselle on hyväksi näyttää palkkaavansa nuoria, projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta sanoo.

Hän iloitsee huomattuaan, että osa yrityksistä on varannut erikseen paikkoja erityisesti sellaisille, jotka ovat alaikäisiä ja joilla ei ole työkokemusta.

–Tuntuu, että helpoiten kesätyöt menevät 18 vuotta täyttäneille. Haasteena onkin saada myös alaikäiset töihin.

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mikko Räsänen muistuttaa, että työelämätaitojen oppiminen on tärkeää jo nuorena. Myös eri toimialoihin tutustuminen lisää tietoisuutta tarjolla olevista ammateista ja tulevaisuuden työpaikoista.

–Ei nuorella voi olla kattavaa tietoa eri työmahdollisuuksista, jos työpaikoille ei pääse ensin tutustumaan.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Yleistäminen on tässä tapauksessa turhaa, niin puolesta kuin vastaan. Minulla on vuosikaudet ollut paljon nuoria eli 15-16 v kesätyöntekijöitä, osa on ollut todella hyviä, mutta osa ei vaan ole vielä valmiita työelämään tuon ikäisenä.

 • Ihmettelevä yrittäjä

  Nuorelle pitää antaa mahdollisuus, ei nuoren pidäkään olla valmis ammattilainen.
  Sitä ihmettelen että on aikuisia, jotka eivät vaan opi.
  Joka kerta täytyy tehdä käsittämättömiä huolimattomuus virheitä.
  Johtuuko oikeasti tyhmyydestä vai välinpitämättömyydestä ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio