"Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat" – tuttu sananparsi väritti eriarvoistumis- ja tuloerokritiikkiä eduskunnassa

Alma Median arkisto
"Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat" – tuttu sananparsi väritti eriarvoistumis- ja tuloerokritiikkiä eduskunnassa
STT

Oppositiosta on hyökätty odotetusti hallitusta vastaan eriarvoistumis- ja tuloerokritiikillä. Suurin oppositiopuolue SDP syyttää hallituksen talouslinjauksia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja sydämen puutteesta.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan ensi vuoden budjettiesityksestä ei käy ilmi, miten eriarvoisuuden kasvu estetään ja yhteiskunnan eheydestä pidetään kiinni.

–  Ilman sosiaalista oikeudenmukaisuutta budjetti on kuin talo ilman lämmintä liettä, kritisoi eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimiva Lindtman eduskunnassa aamupäivällä.

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että hallituksen budjettiesitys vähentää pienituloisimpien kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja jonkin verran. Sen sijaan seitsemässä ylimmässä tuloluokassa kotitalouksien käyttöön on tulossa lisää tuloja, selviää ministeriön suuntaa antavista laskelmista.

Oppositio iski Sipilän puheisiin pienituloisista

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi viime viikolla Ylen A-studiossa, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin. Sipilän puheisiin kävivät eduskunnassa ainakin opposition SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin mukaan kyse ei ole itsestään tapahtuneesta kehityksestä, vaan hallituksen arvovalinnoista. Karin mielestä on hallituksen päätös, että "köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat".

–  Ei ole oikein antaa satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia, kun samalla leikataan työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltä, sanoi vihreiden ryhmäpuheen pitänyt Kari eduskunnassa.

Vihreät haluaisivat muun muassa leikata niitä yritystukia, joita puolue pitää tehottomina, sekä uudistaa perhevapaita muun muassa naisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla.

Orpo: Menot pidettävä kurissa, ongelmia on yhä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toi jälleen esiin huolensa siitä, että vauhtiin päässyt talouskasvu ei ratkaise Suomen talouden perusongelmia. Orpo vaati aamupäivällä eduskunnassa, että valtion menot on syytä pitää kurissa.

Orpon mukaan liian moni suomalainen on yhä vailla työtä eikä työllisyysaste nouse tällä hallituskaudella niin paljon kuin hallitus oli alun perin toivonut. Valtion velan arvioidaan kasvavan ensi vuonna yli 110 miljardiin euroon.

–  Ilmapiirin ja näkymien muutoksesta on syytä iloita, mutta samalla pitää mielessä, että kilometrejä tiellä kohti tasapainoa on vielä rutkasti edessä, sanoi Orpo eduskunnan suuressa salissa.

Kolme miljardia euroa miinusta ensi vuonna

Budjettiesityksen loppusumma ensi vuodelle on 55,7 miljardia euroa. Suomi elää edelleen yli varojensa, sillä hallituksen laatima budjettiesitys on kolme miljardia euroa miinuksella. Alijäämä aiotaan kattaa ottamalla lisää velkaa.

Hallitus ennustaa työttömyysasteen laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 70 prosenttiin ensi vuonna.

Budjetin laatineella hallituspohjalla eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on eduskunnassa takanaan kansanedustajien enemmistö. Tämän vuoksi ensi vuoden talousarvioesitykseen ei odoteta suuria muutoksia syksyn eduskuntakäsittelyn aikana.


Kommentit (2)

 • Leino Kimmo

  Kas kummaa summa on 3 miljardia. No sattumalta ”eduskunta” varasti Suomen kansantalaudesta juuri saman summan ”lailla 444/2012”.

  Asiasta uutisoi Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduksunnassa muhii miljardikaapaus.”

  Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.

  Niimpä tuon lain seurauksena ( rahat vietiin pienyrityksiltä; joiden investointivarat jolkattin; ja tehtiin näin jopa 10 000 – 20 000 työtöntä lisää).

  Niimpä Suomen kansantalous on tehty tähän jamaan, jossa se nyt on !

  Rikosilmoitusta Suomen ahdinkoonajaosta ”lailla 444/2012” ei otettu vastaan; koska sen esitutkinta on estetty Suomen ”perustuslain” 118 §;n avulla ….

  Julkinen lakitietokanta Finnlex: PL 118 § .. Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset .. syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Pienyrittäjien kohdalla PL 118 § lakkautti perustuslaillisen omaisuudensuojan; ja niimpä ainakin 10 000 on perustanut yrityksen Viron puolelle. ( jossa perustuslaki estää eduksuntaa varastamasta pienyrityksistä rahaa pankki-vakuutuslaitoksille. )

  Julkiset todisteet siittä miksi Suomi nyt on tässä tilassa: archive.is / kimmoleaks.fi …

  Kun PL 118 § ja ”laki 444/2012” puretaan Suomen lama loppuu siihen paikkaan; muutama pankki kaatuu ja vakuutuslaitos; mutta kansa selviää Islannin malliin.

 • Nimetön

  En tiedä mihin tämä herra Sipilä pyrkii, mutta todella inhoittavaa toimintaa suomalaisia lapsiperheitä ja normaaleita töissä käyviä kansalaisia kohtaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio